In een leven waarin alles steeds sneller en makkelijker moet gaan durven we soms inboeten op duurzaamheid. Fast fashion (en fast make-up) zijn helaas de norm maar gelukkig gaan mensen steeds vaker op zoek naar een duurzaam antwoord op deze norm.
Ik ben zelf ook in een soort van traject gestapt om mijn leven en voornamelijk mijn hele collectie wat duurzamer te maken.
Dit zijn mijn 5 persoonlijke tips voor een duurzamere beautycollectie:
Kies voor duurzame merken
Tegenwoordig zijn er heel wat merken en bedrijven die duurzaamheid voorop stellen. Ze verminderen hun verpakking of verpakken hun producten enkel nog in duurzame, recycleerbare verpakkingen.
Er zijn tal van grotere merken zoals Beauty Kitchen, The Body Shop, Lush, Dr. Hauschka, Dr Organic, Ethique enz. Deze merken vervaardigen hun ingrediënten vaak op een duurzame en ecologische manier.
Daarnaast heb je ook tal van lokale initiatieven en merken die hun producten zelf van thuis uit maken of lokaal laten produceren.
Er is dus zeker geen excuus meer om niet voor duurzame merken te kiezen!
Kijk ook eens naar je kamer
Binnen je beautycollectie kun je heel wat veranderen maar onderschat ook zeker niet wat een impact je badkamer of slaapkamer kan hebben! Ook binnen je kamer zelf kun je heel wat duurzame veranderingen doorvoeren.
Zo is het bijvoorbeeld altijd een goed idee om voor duurzame lampen te kiezen. LED-lampen gaan zóveel langer mee dan gewone lampen dus het is zeker de moeite waard om hiervoor te kiezen.
Daarnaast kies je best ook voor duurzaam materiaal om je make-up en huidverzorging in te bewaren. Kies bijvoorbeeld voor houten kastjes i.p.v. voor plastic kastjes. Dit gaat veel langer mee en kun je nadien ook gewoon beter recycleren.
Verpakkingsvrije producten
Wat is er beter dan opletten met hoe je producten verpakt zijn? Producten zonder verpakking!
Tegenwoordig zijn er heel wat merken die hun producten verpakkingsvrij aanbieden. Je kunt een herbruikbare verpakking aanschaffen om ze in te bewaren of je kunt de producten zo ‘naakt’ gebruiken.
Zelfs make-up wordt tegenwoordig zero waste geproduceerd. Kijk maar naar de Le Papier zero waste lipsticks, de lipsticks waarvan de verpakking verdwijnt naargelang je de lipstick meer en meer gebruikt.
En je hoeft het zelfs nog niet eens zo te ver te zoeken aangezien er tal van ‘gewone’ producten ook verpakkingsvrij zijn. Een goed voorbeeld hiervan is de klassieke blok zeep die je gemakkelijk in de douche kunt gebruiken i.p.v. een douchegel in een plastic flacon.
Ook shampoo en conditioner kun je gemakkelijk verpakkingsvrij vinden in de vorm van shampoo bars. Bij het merk Ethique vind je deze voor ieder haartype!
Hergebruiken van lege verpakkingen
Als plastic verpakkingen dan toch niet te vermijden zijn kun je ze een tweede leven geven door ze te hergebruiken. Zo hebben ze toch nog wat extra nut voor je ze uiteindelijk toch weg moet gooien.
Hier zijn alvast een aantal van mijn favoriete voorbeelden:
- Geen fan van een klassieke blok zeep? Smelt de zeep en giet ze in een oud flesje handzeep of douchegel. Zo heb je toch het gevoel dat je echt een douchegel of badschuim gebruikt maar je hoeft geen extra plastic aan te schaffen.
- Gebruik een oud mascaraborsteltje als wenkbrauwborsteltje of gebruik het in combinatie met vaseline om babyhaartjes rondom je gezicht mee weg te borstelen.
- Gebruik lege potjes lipbalsem om je eigen zelfgemaakte lipbalsem of lipscrub in te bewaren.
Shop lokaal
Ik zei het eerder al dat het belangrijk is om lokale initiatieven te steunen.
Producten die lokaal vervaardigd en geproduceerd worden zijn namelijk veel minder belastend voor het milieu aangezien ze een veel kortere afstand moeten afleggen.
Wil je je beautycollectie verduurzamen? Kies dan eens voor een natuurlijk of handgemaakt product gemaakt bij iemand bij jou in de buurt.
Tegenwoordig zijn er heel wat lokale webshops die geurkaarsen, bruisballen, zeepjes en andere cosmeticaproducten verkopen. Ze ruiken heerlijk, zijn vaak superuniek én je steunt er ook nog eens je lokale economie mee.
Dit waren mijn 5 belangrijkste tips voor een duurzamere beautycollectie. Zelf ben ik ook volop bezig om zowel mijn collectie als mijn omgeving zo duurzaam mogelijk te maken.
Het is een heel proces en het verloopt langzaam in stapjes maar ik ben er zeker van dat het uiteindelijk helemaal goed zal komen!
Heb jij nog tips om toe te voegen aan dit lijstje?