web analytics

5 veel voorkomende foundation fouten

Met een foundation kun je je huid mooi egaliseren en onzuiverheden bedekken. Het is het ideale product om op een natuurlijke manier je hele gezicht te perfectioneren.

Toch kan er ook heel wat foutlopen waardoor je foundation er niet helemaal zo natuurlijk uit komt te zien. Een pannenkoekeffect of een lelijke streep rond onze kaaklijn… We hebben het allemaal waarschijnlijk al wel eens meegemaakt.

Daarom zet ik in dit artikel de vijf meest voorkomende foundation fouten op een rijtje en hoe je deze kunt voorkomen!

De foute kleur

De meest voorkomende en meteen ook de meest opvallende fout is het gebruiken van de verkeerde kleur.

Het is echt niet mooi als je gelaat een andere kleur heeft dan je nek want je ziet meteen dat iemand foundation draagt als dit het geval is.

Foundation wordt in de volksmond ook wel ‘bruine crème’ genoemd maar je mag een foundation nooit bekijken als een product om jezelf donkerder mee te maken. Een foundation hoort áltijd bij de kleur van je nek te passen!

Voor je een foundation aankoopt kun je dus best even via een sample proberen om te zien of alles perfect matcht. Bekijk je foundation ook altijd even in daglicht als je 100% zeker wilt zijn van de kleur!

Verkeerd huidtype

Net zoals bij huidverzorging hoort een foundation perfect bij je huidtype te passen. Mensen met een vette huid gaan een heel ander type foundation nodig hebben van mensen met een droge huid.

Als je een vette huid hebt kies je best voor een foundation die veel dekking geeft. Dekkende foundations bevatten namelijk veel poeder om al dat pigment af te geven en aangezien poeder talg absorbeert is dit natuurlijk perfect. Ook poederfoundations zijn ideaal voor een vette huid.

Wie eerder een droge huid heeft kan best voor een ‘dewy’ of een ‘glowy’ foundation gaan. Ook lichtere crèmes zoals BB creams en CC creams zijn perfect voor een droge huid.

Een normale huid heeft meer geluk, daarbij kun je eigenlijk vooral kijken naar het specifieke effect dat je wilt bereiken.

Als je een foundation gebruikt die niet bij je huidtype past zul je dat meteen merken. Een vette huid gaat nog harder glanzen of een droge huid gaat velletjes beginnen vertonen. Let dus áltijd op het type foundation dat je gaat gebruiken.

Je gebruikt de verkeerde tools

Wie op zoek is naar een natuurlijk effect kiest best voor een spons zoals bv. de Beautyblender. Dit zorgt ervoor dat de foundation optimaal in de huid gewerkt wordt waardoor het eruit blijft zien als een ‘echte’ huid en niet als een dikke laag product.

Een foundation brush (zo’n platte die een beetje op een verfkwast lijkt) is dan weer beter geschikt voor momenten waarop je extra veel dekking wilt.

Welke tool je best gebruikt hangt dus eigenlijk af van de dekking die je wilt bereiken en van welk type foundation je gebruikt.

Je blendt niet uit naar de nek

Zelfs als je een foundation gebruikt die perfect bij je nek matcht is het alsnog belangrijk om deze goed uit te blenden naar je nek toe.

Vaak kan een foundation doorheen de dag toch nog wat van kleur veranderen (ook wel bekend als oxideren) waardoor je alsnog een opvallende lijn kunt krijgen.

Daarom is het ontzettend belangrijk om je foundation altijd verder uit te blenden naar je nek. Je hoeft hier geen extra product voor te gebruiken!

Neem gewoon je kwast of spons en gebruik het overgebleven product. Zo gebruik je niet teveel maar krijg je wel een zacht, natuurlijk effect.

Teveel poeder

Poeder is een zeer krachtig product dat je voor verschillende zaken kunt gebruiken. Gekleurde poeders zijn perfect om nog een beetje extra kleur toe te voegen en te matteren. Transparante poeders zijn ook goed om te matteren maar geven geen extra kleur meer af.

Toch kun je met poeder ook veel fouten maken want als je téveel poeder gebruikt krijg je een lelijk pannenkoekeneffect. Je ziet het poeder dan echt op de huid liggen en dat is natuurlijk niet mooi.

Less is more als je je foundation wilt afpoederen dus gebruik zeker niet teveel product. Moest je toch iets te gretig geweest zijn met poederen kun je met een setting spray (of een waterspray zoals bv. Evian) het poederige effect wat wegnemen.

Zo, nu weet je wat de meest voorkomende foundation fouten zijn en hoe je deze foutjes simpel kunt vermijden!

Hou deze fouten altijd in je achterhoofd als je foundation aanbrengt, zo ben je er zeker van dat je altijd een mooi én natuurlijk resultaat zult bereiken. Want zo’n opvallende pannenkoeklaag op je gezicht, dat wil je natuurlijk niet!

Heb jij al een van deze fouten begaan?

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?