Acne is een veelvoorkomende huidaandoening die ontstaat wanneer poriën verstopt raken met olie en dode huidcellen. Dit complexe probleem kent diverse types, zoals mee-eters en pustels, en wordt beïnvloed door factoren zoals hormonen, stress, en voeding. Het is niet alleen een uitdaging voor tieners, maar kan ook volwassenen treffen. Dit artikel helpt je om acne beter te begrijpen door de oorzaken, verschillende typen, en de impact op de huid te verkennen, evenals het ontkrachten van veelvoorkomende mythes. Doordat er tegenwoordig met huidtherapie Antwerpen veel mogelijk is, hoef je niet bang te zijn dat acne voor altijd is.
De oorzaken van acne
Acne ontstaat wanneer de poriën in je huid verstopt raken met olie en dode huidcellen. Elk van je poriën is de opening naar een haarzakje, dat een olieproducerende klier bevat. Wanneer deze klier te veel olie produceert, kan het zich vermengen met dode huidcellen en een verstopping vormen. Als deze verstopping dicht bij het oppervlak van je huid zit, krijg je een puistje. Maar er is meer aan de hand dan alleen dat. Hormonen, zoals die welke tijdens de puberteit fluctueren, kunnen ook een rol spelen door de olieproductie te stimuleren. Andere factoren, zoals stress, sommige medicijnen en zelfs je dieet, kunnen ook bijdragen aan acne. Gelukkig is dit alles goed te behandelen door een acne behandeling.
De verschillende typen acne
Acne is niet alleen maar acne. Er zijn verschillende soorten die je kunt krijgen, en ze hebben allemaal een iets ander uiterlijk. Mee-eters en witte kopjes zijn de meest voorkomende en worden veroorzaakt door een opstopping in je poriën. Pustels zijn puistjes die zijn opgezwollen en gevuld met pus. Papels zijn kleine, harde knobbeltjes die vaak pijnlijk aanvoelen. Cysten zijn grote, pijnlijke puistjes die diep in de huid zitten en vaak littekens veroorzaken.
Hoe acne de huid beïnvloedt
Naast het feit dat het je huid er rood en geïrriteerd uit laat zien, kan acne ook meer blijvende schade veroorzaken. Als de ontsteking diepe littekens in je huid veroorzaakt, kan dit resulteren in putjes of verhoogde littekens. Acne kan ook donkere vlekjes achterlaten nadat de puistjes zijn verdwenen. Dit wordt post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Het is belangrijk om te onthouden dat knijpen en krabben aan puistjes de kans op littekens en hyperpigmentatie kan verhogen, dus probeer dit te vermijden, hoe verleidelijk het ook is.
De welbekende mythes
Als je acne hebt, heb je waarschijnlijk veel adviezen en beweringen gehoord over wat puistjes veroorzaakt en hoe je ervan af kunt komen. Helaas is er veel misinformatie. Eén zo’n mythe is dat je acne krijgt door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals chocolade of vet voedsel. Hoewel een gezond dieet belangrijk is voor de algehele gezondheid van de huid, is er geen directe link gevonden tussen deze voedingsmiddelen en acne. Een andere veelvoorkomende misvatting is dat vuil de oorzaak is van acne. In werkelijkheid is acne een complexe aandoening die niet enkel te wijten is aan onvoldoende reiniging. Overreiniging kan je huid zelfs irriteren en meer acne veroorzaken. Ten slotte is er het idee dat alleen tieners acne krijgen. Dit is onjuist; acne kan op elke leeftijd voorkomen, en veel volwassenen hebben nog steeds met acne te maken.