web analytics

Alles over vegan make-up: de complete guide

Vroeger had vegan make-up vaak een stoffig imago en was de make-up niet echt trendy of mee met z’n tijd, ook was de make-up vaak heel natuurlijk van kleur en was er niet zo’n uitgebreid assortiment beschikbaar.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer ‘hippe’ merken die ook vegan make-up verkopen waardoor het steeds normaler wordt om voor een vegan variant te kiezen t.o.v. make-up die wel dierlijke ingrediënten bevat.

Maar wat maakt make-up nu echt 100% vegan, welke merken zijn het beste en waar moet je precies op letten? Dat vertel ik je in dit artikel!

Vegan make-up: wat betekent het precies?

Vegan make-up verwijst naar cosmetische producten die geen dierlijke ingrediënten bevatten. Het betekent dat de make-up geen gebruik maakt van grondstoffen zoals o.a. bijenwas, lanoline (wolvet) of karmijn (rode kleurstof gewonnen uit insecten).

Vaak worden vegan en natuurlijke make-up ook in een adem genoemd omdat veel veganisten ook bezig zijn met ecologische producten op natuurlijke basis. Echter hoeft het een niet altijd met het ander te maken te hebben!

Er zijn namelijk tal van vegan producten die dus geen dierlijke ingrediënten bevatten maar die wel nog steeds synthetische ingrediënten bevatten. Moest je dus op zoek zijn naar vegan én natuurlijk, let dan heel goed op de ingrediëntenlijst.

Is vegan make-up ook altijd dierproefvrij?

Neen, helaas is dat niet altijd het geval. Tegenwoordig zijn er heel wat (grotere) bedrijven die aan greenwashing doen. Met greenwashing bedoelen we een hele marketingcampagne opzetten rond het feit hoe “goed” deze producten zijn op ecologisch vlak, puur om de verkoop te bevorderen.

Bedrijven doen dan wel alsof het ze goed voor hebben met dieren en met de natuur terwijl ze gewoon uit zijn op je geld. Daarom claimen ze wel vegan te zijn maar kan het nog steeds gebeuren dat de producten getest worden op dieren.

Wat er ook vaak gebeurt is dat bedrijven binnen Europa wel cruelty free zijn (dat zijn ze verplicht!) en dus ook vegan zijn maar dan wel in landen zoals China verkopen. In China worden dierproeven nog steeds verplicht dus het kan zelfs zijn dat het product dat jij koopt niet getest werd op dieren maar hetzelfde product in China wél getest werd op dieren.

Merken kunnen dus wel spreken over vegan en diervriendelijke producten maar wat extra research kan dus zeker geen kwaad als je echt 100% cruelty free wilt zijn!

Vegan make-up merken

The Body Shop is het eerste cosmeticamerk ter wereld dat 100% vegan gecertificeerd is. Alle productsamenstellingen werden gecertificeerd door The Vegan Society. Dit betekent dus dat niet alleen hun huidverzorging vegan is maar ook hun make-up!

Cent Pur Cent, het natuurlijke cosmeticamerk dat je bij de apotheek kunt kopen, is ook 100% vegan en cruelty free aangezien het hier om een Belgisch merk gaat.

Ook bepaalde budgetmerken bieden fijne vegan make-up aan. De make-up van Max & More, huismerk van de Action, is vegan. Ook HEMA B.A.E. is volledig vegan, net zoals e.l.f. Cosmetics (te koop bij parfumerie Douglas).

Andere budgetmerken zoals Essence en Catrice hebben een groot assortiment aan vegan make-upproducten. Alle nieuwe producten ontwikkeld sinds 2021 zijn 100% vegan.

Qua tools hoef je ook zeker geen make-up kwasten van dierenhaar te gebruiken want er zijn genoeg synthetische opties die even goed zijn als klassieke make-up kwasten. Een goed voorbeeld hiervan is Real Techniques. Ook de Beautyblender sponsjes zijn vegan.

Mijn suggesties

Doorheen de jaren heb ik zelf ook al heel wat vegan make-up kunnen uittesten die zeker de moeite is.

Dit zijn de artikels die ik over deze producten heb geschreven dus indien je op zoek bent naar meer informatie moet je deze zeker eens nalezen:

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?