web analytics

Beautyroutine duurzamer maken: milieuvriendelijke producten

We kunnen er de laatste tijd niet meer omheen: de klimaatproblematiek is overal aanwezig. Dat is zeker niet slecht want hierdoor staan steeds meer mensen stil bij hun (slechte) gewoontes en willen ze aanpassingen doen. Zo kun je bv. ook je beautyroutine duurzamer maken.

Met deze milieuvriendelijke producten en methodes kun je je beautystash duurzamer maken waardoor je minder moet weggooien én het is ook nog eens een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

In dit artikel geef ik je graag wat inspiratie en ideeën mee over hoe je je cosmetica milieuvriendelijk kunt maken.

Wat kun je gebruiken i.p.v. wattenschijfjes?

Wij mensen zorgen voor veel te veel afval en dit komt vaak door single use producten, oftewel producten die je slechts eenmalig gebruikt. Een product dat zeker tot deze categorie behoort zijn de wattenschijfjes. Toch is dit een zeer makkelijke categorie om aan te pakken!

Tegenwoordig zijn er een heleboel herbruikbare handschoenen verkrijgbaar waarmee je je make-up makkelijk kunt verwijderen. Een goed voorbeeld hiervan is de GLOV, een handschoen die ook voor de gevoelige huid geschikt is. Deze handschoenen kun je telkens opnieuw weer uitwassen waardoor je veel minder afval zult verzamelen!

Ook bestaan er tal van herbruikbare wattenschijfjes zoals de Garnier Eco Pads die je gewoon uit kunt wassen met de wasmachine of met de handwas. Zo hoef je ook niet in te boeten op het gevoel van een klassiek wattenschijfje maar hoef je dit niet telkens weg te gooien.

Kijk naar de verpakking

Ook bij de verpakking van je producten kun je heel wat afval besparen! Zo zijn er tegenwoordig heel wat producten die zonder verpakking komen (zoals o.a. de producten van WONDR) of producten met een eco-verpakking waarvoor minder plastic gebruikt wordt.

Als je toch niet zonder verpakking kunt is het een goed idee om gelijk voor een grote verpakking te gaan, mits je het product vaak gebruikt. Hierdoor ga je veel minder plastic moeten gebruiken dan voor meerdere kleinere flesjes.

Ook zou je ervoor kunnen kiezen om voor een merk te gaan dat refills verkoopt. Zo verkoopt Rituals bv. refills voor hun body crèmes, heeft Thierry Mugler hervulbare parfumflesjes en ga zo maar door. Steeds meer merken gaan voor hervulbare verpakkingen!

Natuurlijke stickdeodorant i.p.v. spuitbussen

Spuitbussen hebben ook een schadelijk effect op het milieu. Deze bevatten namelijk drijfgassen die een schadelijk effect hebben op de luchtkwaliteit. In plaats van een spuitbus kies je dus liever voor een stickdeo.

Tegenwoordig is er een ruime keuze uit duurzame deodorantsoorten, zoals deze We Love The Planet Deocreme. Niet alleen is de crème verpakt in een duurzame verpakking, maar ook bestaat deze deodorant voor 100 procent uit natuurlijke ingrediënten.

Dit soort deodorants zijn vrijwel altijd dierproefvrij, vegan en natuurlijk waardoor ze niet alleen mileuvriendelijk zijn maar tegelijkertijd ook diervriendelijk. Ook zijn dit soort deo’s vaak beter voor je huid en hoef je niet bang te zijn dat je vage, synthetische ingrediënten aanbrengt in de buurt van je oksels.

Kies voor lokale merken

Net zoals bij exotische groenten en fruit telt de regel: hoe korterbij het geproduceerd wordt, hoe milieuvriendelijker het is om te vervoeren. Avocado’s zijn bijvoorbeeld heel erg gezond maar milieuvriendelijk zijn ze niet omdat ze met het vliegtuig naar hier moeten komen en datzelfde principe telt dus ook voor cosmetica.

De ecologische voetafdruk van een lokaal merk is dus veel kleiner dan van een ecologisch merk dat nog de hele wereld rond moet vliegen om tot bij jou te geraken.

Kies dus zoveel mogelijk voor lokale merken, ook deze zijn zeer goed van kwaliteit. Ik schreef al een artikel over 100% Belgische beautymerken waar je zeker wel de nodige inspiratie uit kunt halen. Het is ecologisch gezien niet alleen goed, je steunt er ook nog eens de lokale economie mee!

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?