Beautytalk #11: onrealistische (beauty) verwachtingen

In de Beautytalk rubriek haal ik iedere keer een stelling of onderwerp aan waarover ik met jullie wil discussiëren. Dit keer wil ik het graag hebben over de onrealistische verwachtingen als het op beauty aankomt. Scheppen social media kanalen veel te hoge verwachtingen? Moeten we altijd verplicht met een full face naar buiten? In dit artikel wil ik er graag over discussiëren.

Social media is een geweldig iets. Het verbindt mensen van over de hele wereld en zorgt ook voor nieuwe vriendschappen en nieuwe ontdekkingen die er anders nooit zouden geweest zijn. Het is supermakkelijk om contact te onderhouden met iedereen en je kunt je allermooiste momenten met de hele wereld delen. Toch zijn er ook negatieve kanten aan het hele social media gebeuren.

Uit wetenschappelijk onderzoekt blijkt dat millennials het steeds moeilijker hebben met social media. Social media kanalen zouden veel te hoge verwachtingen scheppen omdat alles er altijd zo perfect uitziet. Op Instagram zie je alleen maar mooie lichamen, prachtige make-up en heerlijke vakanties terugkomen. Op Youtube gaat het in sommige gevallen zelfs zo ver dat beautyguru’s camera’s gebruiken die hun imperfecties volledig wegfilteren.

En juist daarover zou ik het graag willen hebben in dit artikel. Vinden jullie ook dat de verwachtingen veel te hoog zijn mede door social media?

Daarbij heb ik het dan niet zo zeer over de ‘fake’ Instagram foto’s want ik kan me voorstellen dat veel mensen daar wel een onderscheid in kunnen maken. Nee, ik heb het dan inderdaad eerder over de Youtube guru’s die make-up actief promoten terwijl ze zelf altijd 100% perfect zijn. De Youtubers die van die filterende camera’s gebruiken en zo laten uitschijnen dat hun huid er echt perfect uitziet.

Ik heb zelf totaal geen problemen met social media en kan alles redelijk goed naast mij neer leggen. Als een influencer met 1 miljoen volgers veel op vakantie gaat denk ik: good for you, je hebt het zeker verdiend dus geniet er maar van!

Waar ik wél problemen mee heb zijn de beautyguru’s die altijd een volledige full face ophebben en spreken alsof dat de norm is. Ik zit in een aantal Facebookgroepen die voornamelijk over beauty gaan en ik zie dit fenomeen daar ook terugkomen. Meisjes die zelfs naar school gaan met een full contour en liquid lipstick op hun gezicht. Niks mis mee als je het doet omdat je écht van make-up houdt maar als je het doet uit onzekerheid vind ik het vreselijk. Het lijkt wel alsof we zo geprogrammeerd worden door social media alsof het zo hoort.

Zeker ook gewoon omdat veel van deze guru’s en influencers gebruik maken van Photoshop en filters. Ik zie sommige dames echt lagen Porefessional primer smeren want “Youtuber X heeft ook geen poriën” of “ik wil ook zo’n gave huid als Youtuber Y want #goals”.

Ook zie ik steeds vaker jonge meisjes zichzelf in de schulden werken om make-up te kunnen betalen. Ze denken dan dat ze het nieuwste Anastasia Beverly Hills palette moeten hebben om mee te kunnen zijn met de rest en om er goed uit te zien. En dat is dus hetgeen waar ik stilaan gek van begin te worden. Niks mis met make-up dragen of met een full face de deur uitgaan maar eens je jezelf in de problemen begint te werken is het tijd om te stoppen!

Daarom vroeg ik me dus echt af wat jullie hiervan vinden. Vinden jullie ook dat de verwachtingen van iedereen véél te hoog zijn door het veelvuldig gebruik van social media? Zouden Youtubers wat eerlijker mogen zijn over hoe ze eruit zien en ook al eens hun mindere kanten laten zien? Is social media in zekere mate een soort van bedrog of vinden jullie dat alles doorzichtig genoeg is?

Discussieer erop los in de comments want ik ben heel benieuwd naar jullie mening over dit onderwerp!

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?