Beautytalk #9: mono’s vs palettes

In de Beautytalk rubriek haal ik iedere keer een stelling aan waarover ik met jullie wil discussiëren. Over het algemeen zijn de onderwerpen meestal vrij heftig maar dit keer wou ik het eens wat luchtiger houden. Daarom wou ik het graag eens hebben over mono’s vs volledige palettes. Discussieer mee!

Mono’s vs palettes, het is al langere tijd een discussiepunt. Je hebt mensen die genoeg hebben met 1 à 2 oogschaduws en die ook creatiever worden van mono’s maar je hebt ook mensen die zweren bij palettes. Palettes zijn over het algemeen veel goedkoper en je krijgt dus meer product voor je geld. Het is ook gewoon makkelijker want je hebt gelijk een heleboel kleuren in 1 verpakking en hoeft niet met aparte doosjes te sleuren. Daardoor lijkt het dus logischer om voor een palette te gaan.

Toch zitten er ook heel wat nadelen verbonden aan een palette. Het belangrijkste nadeel: de kleuren die je niet gebruikt. Stel dat je een oogschaduw palette koopt met 30 kleurtjes en 10 kleurtjes zijn van mindere kwaliteit of zijn toch je ding niet. Best wel zonde toch? Om nog maar te zwijgen van je favoriete kleuren die sneller op gaan waardoor je soms een volledig palette opnieuw moet kopen voor 1 à 2 kleurtjes.

Nog een ander nadeel van een palette is iets wat me tegenwoordig vaker opvalt. Merken zijn tegenwoordig vrij sneaky geworden en herlanceren kleuren vaak opnieuw in nieuwe palettes. Op Youtube zijn er al meerdere channels die dit probleem aangekaart hebben. Vooral make-upmerk Becca maakt zich hier graag schuldig aan. Ze lanceren een palette als limited edition met dus ook limited edition kleuren. Een paar maanden later lanceren ze opnieuw een palette waarin dezelfde kleuren zitten, alleen met een andere naam. Of je hebt kleuren die effectief volledig terugkomen zoals je bv ziet bij de Naked en Naked 2 palettes van Urban Decay.

Bij een mono heb je dit soort problemen dus niet want je koopt enkel de kleuren die je zelf mooi vindt en veel zal gebruiken. De nadelen hiervan zijn dat het veel duurder uitkomt én dat het veel meer plaats inneemt. Het is ook niet zo makkelijk als je op reis wilt gaan of als je je graag in een andere ruimte opmaakt. Al die verschillende doosjes, het is meestal een heel gesleur!

Zo zitten er dus een heleboel voor- en nadelen aan beide soorten make-up. Zelf probeer ik een gezonde balans te houden tussen beide soorten make-up, al heb ik een lichte voorkeur voor palettes.

Nu vroeg ik me af: naar wat gaat jouw voorkeur uit? 

3 Comments

 1. August 2, 2017 / 11:16 pm

  Ik ben niet zo creatief met oogschaduw, eigenlijk gebruik ik het alleen omdat mijn oogleden donkerder zijn als de rest van mijn gezicht dus ik heb genoeg aan één nude kleurtje :’)

 2. August 3, 2017 / 12:08 pm

  Wat een goed artikel. Vroeger zweerde ik bij mono’s maar tegenwoordig vind ik palettes handzamer. Wat ik wel een nadeel vind aan palettes is dat er vaak een hoop kleuren inzitten die ik niet gebruik. En wat je zegt over het herlanceren van kleuren dat vind ik ook niet oke. Kijk als het 1 kleurtje is in een groot palette oke, maar als bijna het hele palette in een nieuw jasje wordt gestoken maar wel met dezelfde kleuren vind ik dat niet erg netjes.

 3. Christine
  August 4, 2017 / 11:20 am

  Ik heb enkele basic en go to palettes, en dan enkele mono’s waartussen ik wekelijks wissel, vaak accent kleurtjes of glitters!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?