web analytics

Beste make-up bij allergie of hooikoorts

Het hooikoortsseizoen is al volop begonnen en dat is niet leuk, zeker niet als je graag make-up draagt. Het dragen van make-up bij allergie of hooikoorts vereist dan ook een beetje aanpassing.

Ik ben zelf ook zwaar allergisch aan berkenpollen dus ik heb mijn fair share aan allergie al gehad. Daarom leek het me wel handig om jullie meer te vertellen over de juiste of beste make-up bij allergie of hooikoorts.

Kijk je mee?

Stap 1: pas je huidverzorging aan

Een goede make-up begint bij een goede huidverzorging, zeker als je last hebt van hooikoorts. Door je allergie en extra wrijving (van je zakdoek) kan je huid namelijk sterk gaan uitdrogen en/of geïrriteerd raken.

Daarom is het erg belangrijk om een aangepaste verzorging te gebruiken tijdens de hooikoortsperiode. Een goed merk hiervoor is La Roche-Posay.

Bij La Roche-Posay verkopen ze producten die speciaal ontwikkeld zijn voor een gevoelige huid die snel allergisch reageert. Je kunt deze producten dus ook perfect nu gebruiken, ook als je geen gevoelige huid hebt.

Een aantal aanraders tijdens de hooikoortsperiode:

 • een hydraterende oogcrème
 • een dagcrème die niet irriteert en perfect is voor de droge huid rondom neus en mond
 • een micellair water om je make-up zachtjes weg te halen zonder de huid te irriteren

Stap 2: draag een oogschaduwbasis

Een oogschaduwbasis (of oogschaduwprimer) is vrijwel altijd onmisbaar maar zéker als je last hebt van allergieën. Als je vaak moet niezen of je ogen beginnen te tranen, dan loopt je make-up natuurlijk uit. Ook in je ogen wrijven kan je oogschaduw aantasten.

Met een goede oogschaduwbasis blijft alles langer zitten, ook als je moet niezen of huilen.

Met deze oogschaduwprimers zit je wel goed:

Stap 3: waterproof everything

Als je regelmatig last hebt van tranende ogen is het enorm belangrijk om voor een waterproof mascara te kiezen om vlekken te voorkomen.

Ook als je groot fan bent van winged eyeliner is het best om voor een waterproof variant te kiezen. Dit is vooral belangrijk om het uitlopen in de buitenste ooghoek te voorkomen aangezien je ogen hier vaak het meest zullen tranen.

Poeder onder je ogen aanbrengen is ook vaak een truc die gedeeld wordt als je last hebt van uitlopende mascara maar in het geval van allergie zou ik dit NIET doen. Dit poeder kan in je ogen (of nog erger: in je lenzen) terechtkomen en dat maakt het probleem enkel erger.

Stap 4: let op met irriterende producten

Verder is het ook een goed idee om extra op te letten met producten die je huid of ogen kunnen irriteren.

Een aantal producten die sterk kunnen irriteren zijn:

 • glitters als oogschaduw
 • producten die rode pigmenten bevatten (rood, paars, oranje, roze) omdat deze het ooglid rood kunnen maken en irriteren
 • producten in de waterlijn, zeker als deze glitters bevatten

Wil je make-up bij allergie of hooikoorts dragen, dan is dat zeker mogelijk. Wel kies je best zoveel mogelijk voor producten die niet extra irriteren én het is ook echt wel nodig om je huidverzorging hier en daar wat aan te passen.

Ook met een goede oogschaduwprimer en waterproof eyeliner/mascara kom je al een heel eind.

Heb jij last van een bepaalde allergie?

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

 1. March 31, 2020 / 8:56 am

  ja ik heb hooikoorts. in de periode dat het heel heftig zoals nu draag ik geen make up. alleen lipstick en concealer als ik heftige wallen heb

 2. March 31, 2020 / 8:17 pm

  Handige tips, gelukkig zelf niet nodig

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?