Een goede foundation vinden doe je zo!

Een goede foundation vinden kan vaak lastig zijn want je moet met enorm veel verschillende factoren rekening houden. Je huidskleur, de ondertoon van je huid en je huidtype spelen allemaal mee. Als visagiste moet ik meestal gelijk kunnen zien welke foundation een klant nodig heeft.

Daarom wil ik jullie in dit artikel een aantal fijne tips meegeven over hoe je de juiste foundation voor jouw huid kan vinden.

Een goede foundation past bij je huidtype

De juiste foundation vinden begint altijd bij het bepalen van je huidtype. Je kunt nog wel een ideale match hebben qua huidskleur maar hij gaat alsnog slecht zitten als je voor een verkeerd huidtype kiest. Als je last hebt van een vette huid die snel glimt moet je altijd op zoek gaan naar een matterende foundation. Ook olievrije foundations zijn meestal een goede keuze bij een vette huid. Foundations voor een vette huid hebben meestal ‘matte’ en ‘longwearing’ in de naam staan.

Als je last hebt van een droge huid kun je best wél voor een foundation met olie gaan. Kies nooit voor matterende foundations want deze gaan droge velletjes alleen maar benadrukken. Ga op zoek naar foundations die ‘dewy’, ‘glow’ of ‘shine’ in hun naam hebben staan.

Mensen met een normaal huidtype kunnen meestal verschillende kanten uit. Je kunt voor een dewy foundation kiezen en deze bijpoederen moest je doorheen de dag toch gaan glimmen. Een longwearing matte foundation kun je ook perfect dragen, al ga je misschien wel eerst een hydraterende crème moeten aanbrengen.

De formule van de foundation

De formule van een foundation hangt vast aan je huidtype en is ook erg belangrijk als je een goede foundation wilt vinden.

Vette types hebben veel baat bij een (compact)poeder of een vloeibare foundation die veel poeder bevat. Dit komt doordat poeder het talg absorbeert waardoor je huid mat blijft en dus ook niet gaat glimmen doorheen de dag. Ook vermijd je best foundations op oliebasis want de olie in de foundation kan je huid nog vetter maken.

Heb je echter een droge huid? Dan zit het net eventjes anders. Bij een droge huid gaat poeder droogheid alleen maar benadrukken. Droge types kiezen dus beter voor een vloeibare foundation of zelfs een BB cream.

Weet je niet goed welke foundations er allemaal te koop zijn of welke je precies hoort te kopen voor jouw specifiek huidtype? Check dan zeker deze artikels:

Een foundation vinden die bij je huidskleur past

Nadat je beslist hebt voor welk soort foundation je gaat is het tijd om je huidskleur te bepalen.

Helaas zijn er anno 2022 nog steeds weinig foundations te koop voor zeer lichte of zeer donkere huidjes. Jammer maar helaas zien merken vooral €€€ in medium huidskleuren. Dit probleem kun je gelukkig oplossen door de drops van The Body Shop of de MAC Face & Body foundation toe te voegen. Hierdoor kun je je foundation tot de ideale huidskleur mixen!

Moest je wel gewoon binnen het medium spectrum liggen is het niet zo moeilijk om een geschikte foundation te vinden. Test een foundation áltijd uit op je kaaklijn en nooit op je hand! Als je de foundation niet in je nek ziet lopen is de kleur geschikt. Zie je de overgang toch iets te duidelijk? Dan kies je beter voor een andere tint.

Zorg er ook altijd voor dat je foundation uitprobeert in natuurlijk daglicht. In het kunstlicht van de winkel is het vaak toch niet helemaal juist dus stap altijd eventjes naar buiten met een spiegel om dubbel te checken voor de zekerheid. Natuurlijk daglicht is áltijd de beste optie om te controleren of je een goede foundation hebt.

Kies de juiste ondertoon

Ook je ondertoon is zeer belangrijk bij het vinden van de juiste foundation. Je kunt namelijk een lichte, koele of neutrale ondertoon hebben. De L’Oréal True Match foundations houden hier zeel veel rekening mee: ze hebben namelijk drie verschillende gamma’s. Ook bij duurdere merken zoals MAC en Estee Lauder zie je een duidelijk onderscheid.

Bij andere merken, en vooral bij de drogisterijmerken, is het iets langer zoeken want Maybelline maakt vooral roze foundations, Bourjois voornamelijk gele. Je ondertoon moet echt volledig goed zitten want anders kan je huid geel of zelfs grauw ogen.

Een makkelijke tip om je ondertoon te bepalen is de adertruc: kijk naar de aders in je polsen en de kleur die ze hebben. Zijn je aders gewoon blauw van kleur? Dan heb je een koele (roze) ondertoon. Lijken je aders eerder groen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een warme (gele) ondertoon. Er zijn ook mensen waarbij het verschil niet zo duidelijk is, dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon.

Wie dus een warme ondertoon heeft kiest best voor een foundation met gele pigmenten, wie een koele ondertoon heeft kan best voor een foundation met roze pigmenten gaan.

Dekking

Nadat je een goede foundation gevonden hebt die bij je huid past is het tijd om te kijken naar je persoonlijke voorkeur. Sommige mensen houden van een volledige dekking, anderen houden eerder van een natuurlijk resultaat. Dit hangt natuurlijk af van persoon tot persoon.

Tinted moisturizers, BB creams en cushion foundations hebben over het algemeen een iets natuurlijkere dekking. Foundations met de meeste dekking vallen meestal onder de longwearing categorie zoals bv. Revlon Colorstay, MAC Pro Longwear, Estee Lauder Double Wear, …


Je merkt het al, een goede foundation (en vooral de juiste foundation) vinden vergt een hele zoektocht. Niet iedere foundation is voor iedereen geschikt dus je gaat waarschijnlijk niet gelijk the one vinden. Bij mij heeft het ook jarenlang geduurd voor ik mijn holy grail vond.

Je kunt best ook niet teveel op het advies van anderen afgaan aangezien iedere huid anders is. Wil je toch graag advies? Kijk dan vooral naar anderen met een gelijkaardig huidtype.

Heb jij de perfecte foundation al gevonden? 

5 Comments

 1. Kim
  March 19, 2017 / 9:51 am

  Handige tips geef je!

 2. March 19, 2017 / 11:02 am

  Oooh eindelijk! Dit was net wat ik zocht. Ik heb echt nog nooit de perfecte foundation gevonden. Altijd te cakey of te vet doorheen de dag of net veel te mat. Urgh ik haat ze haha

 3. March 19, 2017 / 11:32 am

  Het matterende effect van een foundation is voor mij cruciaal, zoals je zegt hebben vette huidjes die nodig en helpt heel goed bij mij! Mijn favoriet van het moment is de stay matte foundation van rimmel! De HD-variant van Catrice met het zwarte pipetje als dop vind ik ook heel fijn 🙂

 4. March 23, 2017 / 10:16 am

  Suuuuperhandig!

 5. Christine
  March 23, 2017 / 2:31 pm

  Ik denk altijd dat ik de perfecte heb gevonden maar dan bedenk ik me weer en vind ik iets anders haha!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?