web analytics

De juiste foundation vinden voor jouw huid

De juiste foundation vinden kan best lastig zijn. Er zijn namelijk zoveel verschillende factoren die kunnen beïnvloeden of een foundation mooi zal zijn voor jouw huid of niet.

Je huidtype, huidskleur, ondertoon en persoonlijke voorkeuren zorgen er allemaal voor hoe een foundation op jouw huid gaat pakken en of je deze zelf wel mooi zal vinden.

Daarom vertel ik in dit artikel hoe jij de beste foundation voor jouw huid kunt vinden zodat je make-up er op zijn mooist uit zal zien!

De juiste foundation voor jouw huidtype

Een foundation dient ervoor te zorgen dat je mindere kantjes verdoezeld worden en de goede kanten benadrukt worden. Als je een foundation gebruikt voor een verkeerd huidtype, dan kan de focus echter wel op de minpunten komen te liggen.

Denk dan maar bv. aan een foundation die droge plekjes extra benadrukt of verergert of een foundation die de huid heel erg hard laat glimmen. Dat is juist niet de bedoeling!

Daarom moet je altijd allereerst rekening houden met je huidtype als je een nieuwe foundation aan gaat schaffen.

Verschillende huidtypes = verschillende foundations

Als je last hebt van een vette huid die snel glimt moet je altijd op zoek gaan naar een matterende foundation. Ook olievrije foundations zijn meestal een goede keuze bij een vette huid. Foundations voor een vette huid hebben meestal ‘matte’ en ‘longwearing’ in de naam staan.

Als je last hebt van een droge huid kun je best wél voor een foundation met olie gaan. Kies nooit voor matterende foundations want deze gaan droge velletjes alleen maar benadrukken. Ga op zoek naar foundations die ‘dewy’, ‘glow’ of ‘shine’ in hun naam hebben staan.

Mensen met een normaal huidtype kunnen meestal verschillende kanten uit en zullen eerder moeten kijken naar welke foundation ze persoonlijk het mooist vinden: een matte of een glanzende.

Het vinden van de juiste foundation tint

Natuurlijk moet je het belang van de juiste kleur ook niet onderschatten. Een foundation die te donker is oogt heel erg onnatuurlijk maar een foundation die te licht is zorgt voor een lelijke, grauwe teint.

Dat is dan ook de reden waarom je een foundation eigenlijk best in de winkel zou moeten uitproberen. Zo zie je gelijk of de kleur donker of licht genoeg is voor jouw huidskleur.

Test een foundation ook altijd uit op je kaaklijn en nooit op je hand. Zet een paar strepen op je kaaklijn, blendt deze uit naar beneden en kijk dan welke foundation het minst opvalt. Als je foundation volledig verdwijnt in je eigen huidskleur heb je een match, anders is hij toch te licht of te donker.

Zorg er ook altijd voor dat je foundation uitprobeert in natuurlijk daglicht. In het kunstlicht van de winkel is het vaak toch niet helemaal juist dus stap altijd eventjes naar buiten met een spiegel om dubbel te checken voor de zekerheid. Natuurlijk daglicht is áltijd de beste optie om te controleren of je een goede foundation hebt.

Wil je echter toch graag online bestellen? Dan kun je gebruik maken van een tool zoals Findation.com. Bij Findation kun je verschillende merken met elkaar vergelijken. Als je weet welke kleur je bent bij MAC, dan kun je bv. ook uitvissen wat jouw kleur is bij L’Oréal. Dit is natuurlijk altijd een benadering maar het zou wel een eventuele hulp kunnen zijn.

Ondertoon: warm of koel?

Ook je ondertoon is ontzettend belangrijk want dit is hetgeen wat ervoor zorgt of je foundation geel of oranje uitslaat op jouw huid of niet.

Er zijn namelijk twee types qua ondertonen: warm of koel. Warme types staan goed met kleuren zoals goud, bruin, geel en groen. Koele types moeten dan weer eerder naar roze neigen en dus ook voor een foundation met roze ondertonen gaan kiezen.

Een makkelijke tip om je ondertoon te bepalen is de adertruc: kijk naar de aders in je polsen en de kleur die ze hebben. Zijn je aders gewoon blauw van kleur? Dan heb je een koele (roze) ondertoon. Lijken je aders eerder groen? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk een warme (gele) ondertoon. Er zijn ook mensen waarbij het verschil niet zo duidelijk is, dan heb je waarschijnlijk een neutrale ondertoon.

Om te weten welke ondertoon een foundation heeft moet je wat research doen online of best zelf eens in de winkel gaan kijken. Ook hierbij telt de regel: als de foundation verdwijnt in de huid is het een match, anders niet. Je merkt het tijdens het testen vrij snel vanzelf en anders kan je altijd een professional inschakelen zoals een verkoper of een visagist.

De dekking

De dekking speelt uiteraard ook een rol om te zien of een foundation wel of niet voldoet aan je verwachtingen.

Zo heb je foundations met een hele lichte dekking maar ook foundations die werkelijk alles tot in de puntjes bedekken. Deze foundations zijn vaak wat dikker en matter en in principe hoef je niet altijd voor zo’n stevige dekking te gaan als je niet zo veel wilt camoufleren.

Wil je de teint voornamelijk egaliseren en heb je niet zoveel onzuiverheden? Dan kies je best voor een lichtere, meer waterachtige foundation die vooral gewoon wat kleur aan het gelaat heeft.

Een foundation met meer pigment en poeder (en minder olie of water) zorgt dan weer voor een stevigere dekking. Dit is vooral aan te raden als je alles wilt camoufleren en als je last hebt van pigmentvlekken, wijnvlekken of onzuiverheden zoals puistjes.

Ook hangt het een beetje af van persoonlijke voorkeur. Dit ga je dus zelf moeten uittesten om te zien of een foundation comfortabel aanvoelt of niet, dat is jammer genoeg een beetje trial en error!

Conclusie

Het vinden van de juiste foundation kan op het eerste zicht lastig lijken maar toch is het erg belangrijk om goed te zoeken. Het maakt echt een wereld van verschil!

Een goede foundation zie je helemaal niet ziet zitten en ziet er gewoon uit als een tweede huid, zonder een maskereffect te creëren. Hij is niet te donker, niet te licht en niet te oranje. Ook benadrukt hij geen droge plekjes of veroorzaakt hij geen glim bij een vette huid.

Er zijn meer dan voldoende foundations beschikbaar op de markt, binnen verschillende budgetten. Het is dus zeker mogelijk om een geschikt exemplaar te vinden!

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?