web analytics

De ultieme gezichtsverzorging gids: producten & tips

Gezichtsverzorging kan nogal ingewikkeld worden, zeker als je pas begint. Er zijn zoveel verschillende producten op de markt waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet.

Ik wil je daarom graag helpen!

In deze ultieme gezichtsverzorging gids leg ik je uit welke producten je allemaal kunt gebruiken, waarvoor deze producten dienen én wanneer je ze dan precies moet gebruiken.

Gezichtsverzorging: de onmisbare producten

Reinigen

Make-upremover

Voor je begint met het verzorgen van de huid is het belangrijk dat je huid volledig schoon is.

En voor je je huid diep kunt gaan reinigen moet je er eerst voor zorgen dat alles wat óp je huid (zoals make-up) ligt eerst verwijderd wordt. Make-up verwijderen doe je met make-up remover.

Make-up removers bestaan in verschillende soorten en vormen.

Je hebt vloeibare make-up removers, de befaamde twee-fasen reinigers. Dit zijn de vloeibare reinigers die je moet schudden om daarna (waterproof) make-up te verwijderen. Een goed voorbeeld hiervan is de Clinique Take The Day Off.

Daarnaast heb je ook nog andere vloeibare reinigers zoals de oil cleanser (op basis van olie) en het micellair water (op basis van micellen die de make-up aantrekken).

Een andere populaire make-up remover is de cleansing balm. Een cleansing balm is een vaste balsemachtige reiniger die je vloeibaar maakt d.m.v. de warmte van je handen. Zo’n reiniger smelt als het ware de make-up helemaal weg.

Reiniging

Eens je make-up verwijderd is is het tijd om de huid iets dieper te gaan reinigen. Een echte reiniger gaat diep in de poriën werken en ervoor zorgen dat deze perfect schoon zijn. Ook haalt deze stap nog wat extra make-up weg die eventueel toch is blijven zitten.

Reinigingsproducten komen ook in verschillende soorten:

Als je een vette huid hebt kies je best voor een reinigingsgel of een cleansing foam (een schuimende reiniger). Iemand met een droge huid kiest best voor een reinigingsmelk met hydraterende eigenschappen.

Naast deze reinigingsproducten heb je ook reinigende gels die scrubdeeltjes bevatten. Deze kun je ook een paar keer per week gebruiken om je huid extra te verzorgen.

Toner / tonic / lotion

Het reinigingsritueel werk je af met een toner (ook bekend als tonic of lotion). Dit product sluit de poriën na het reinigen af en bereidt de huid voor op de dagelijkse verzorging.

Een toner is een vloeibaar product dat je met je vingers of met een wattenschijfje aan kunt brengen. Soms komt een toner ook voor in een sprayflacon.

Dagelijkse verzorging

Dagcrème en/of nachtcrème

De producten die iedereen wel kent zijn de dagcrèmes en de nachtcrèmes. Het zijn dan ook de meestvoorkomende en bestverkochte producten binnen de cosmeticawereld.

Een dagcrème en een nachtcrème hebben beiden hetzelfde doel: de huid zo goed mogelijk hydrateren en verzorgen. Toch is er een groot verschil tussen dagcrème en nachtcrème.

Beide producten zijn er in ieder geval voor verschillende leeftijden, huidtypes en behoeften. Zo heb je producten die specifiek op anti-aging werken of die juist eerder geschikt zijn tegen puistjes.

Oogcrème

Een oogcrème is eigenlijk een soort dagcrème die je speciaal voor je ogen gebruikt. Rondom je ogen moet je goed oppassen met wat voor producten je smeert aangezien de huid rond de ogen extra dun is.

Met een oogcrème kun je de huid rondom de ogen goed verzorgen en hydrateren. Ook bestaan er oogcrèmes die bv. donkere kringen, wallen of kraaienpootjes aanpakken.

Oogcrèmes zijn verkrijgbaar in vaste vorm (in potjes), als een vloeibare crème of als een gel. Hoe dikker de oogcrème, hoe beter de hydratatie.

Serum

Een serum gebruik je vooral als aanvulling op je normale dag- of nachtcrème. Je gebruikt het dus ook voor je dit product gaat aanbrengen.

Er zijn verschillende serums op de markt en worden gemaakt voor verschillende doeleinden. Zo zijn er heel wat anti-aging serums op de markt zoals bv. het welbekende Advanced Night Repair serum van Estee Lauder.

Een serum is zeer dun en vloeibaar waardoor het snel intrekt. Het geeft lekker veel extra hydratatie aan de huid zonder dat je er veel moeite voor moet doen. Daarom zou een serum eigenlijk onmisbaar moeten zijn binnen iedere huidverzorgingsroutine!

Zonbescherming

Je moet je huid iedere dag beschermen tegen de zon, ook in de winter of op momenten waarop de zon niet schijnt. Dit doe je om vroegtijdige huidveroudering te voorkomen en om de kans op huidkanker te verkleinen.

Er zijn verschillende zonnebrandcrèmes verkrijgbaar. In de zomer kies je het best voor een zonbescherming met SPF50+ filter, in de winter volstaat een SPF30.

Een zonbescherming breng je aan ná alle andere verzorgende stappen maar breng je altijd aan voor je make-up.

Gezichtsverzorging voor af en toe

Scrub

Een scrub is een product dat grove deeltjes bevat. Deze grove deeltjes breng je in cirkelvormige bewegingen aan op de huid en door de wrijving die dit veroorzaakt komen alle dode huidcellen los.

Door dode huidcellen los te maken zal je huid zichzelf beter kunnen regenereren. Ook maakt scrubben komaf met loshangende droge velletjes waardoor je huid veel zachter en gezonder aan zal voelen.

Je hebt scrubs met verschillende ingrediënten zoals bv. suiker, zeezout, pitten of zelfs stukje zaden. Al deze ingrediënten zorgen voor een milde wrijving.

Exfoliant / peeling

Een exfoliant of peeling wordt voor exact dezelfde doeleinden gebruikt als een scrub: het weghalen van dode huidcellen en het herstellen en vernieuwen van de huid.

Toch is er een zeer belangrijk verschil. Een scrub bestaat uit kleine voelbare deeltjes maar een exfoliant of een peeling bestaat uit (fruit)zuren.

Deze zuren weken de dode huidcellen en losse velletjes als het ware los waardoor je eigenlijk hetzelfde effect bereikt als met een scrub.

Vaak kiezen mensen met een gevoelige huid eerder voor een peeling omdat deze dus niet die pijnlijke wrijving geeft die een scrub wél geeft. Ook worden peelings vaak toegepast in het schoonheidssalon.

Maskers

Een masker is als het ware een hydratatiebom voor de huid. Je kunt dit dus best gebruiken op momenten waarop je huid het echt nodig heeft of voor fases waarin je normale verzorging net iets tekort schiet.

Je hebt verschillende soorten maskers op de markt. Zo heb je voedende maskers, reinigende maskers of zelfs maskertjes met anti-aging eigenschappen.

Ook komen ze in verschillende vormen. Zo heb je o.a. sheet maskers (papieren maskers doordrenkt met vloeistof), peel off maskers (die je van je huid af kunt trekken eens ze droog zijn) en de klassieke crèmemaskers die je gewoon moet afspoelen.

In Aziatische landen hebben ze de gewoonte om iedere avond een maskertje aan te brengen voor het slapengaan. Echter is een à twee keer per week ook al meer dan voldoende!

Spot treatment

Een spot treatment is een product dat je zeer plaatselijk aanbrengt. Het wordt vooral gebruikt om puistjes snel en efficiënt uit te drogen zonder de huid te beschadigen.

Je brengt gewoon een klein beetje van het product aan op een actief puistje, vlak voor het slapengaan. ‘s Ochtends als je wakker wordt zul je merken dat het puistje bijna volledig verdwenen is.

Zo’n spot treatment is dus ideaal voor momenten waarop je snel komaf wilt maken met opvallende puistjes zonder van die oude, schadelijke technieken zoals bv. tandpasta te hoeven gebruiken.

Tegenwoordig hebben verschillende merken zo’n spot treatment, al blijft de The Body Shop Tea Tree Oil toch wel het meest bekende voorbeeld.

Gezichtsverzorging: de volgorde waarin je alles aanbrengt

Natuurlijk moet je er ook rekening mee houden dat je alles in de juiste volgorde aanbrengt. Je begint altijd eerst met het reinigen van de huid en gaat nadien over op de verzorging.

Voor het verzorgen geldt over het algemeen: eerst beginnen met het meest dunne en/of vloeibare producten en telkens verdergaan met een iets dikker product. Zo eindig je op het einde altijd met de meest dikke en verzorgende producten.

Volgorde gezichtsverzorging in de ochtend:

  • Stap 1: reinig de huid met een micellair water of tonic
  • Stap 2: breng een vochtinbrengend serum aan
  • Stap 3: hydraterende crème aanbrengen
  • Stap 4: zonnecrème aanbrengen

Volgorde gezichtsverzorging in de avond:

  • Optionele stap: make-up weghalen met een make-up remover
  • Stap 1: reinig de huid met een reinigingsmelk- of gel
  • Stap 2: breng een toner aan
  • Stap 3: serum aanbrengen
  • Stap 4: oogcrème- of gel aanbrengen
  • Stap 5: nachtcrème/moisturizer

Vond je dit artikel handig en wil je niets vergeten?

Download dan dit handige stappenplan inclusief tracker. Zo kun je makkelijk nalezen in welke volgorde je alles gebruikt én je kunt het dagelijks bijhouden zodat je geen enkele stap vergeet!

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?