web analytics

De volgorde van make-up: zo breng je make-up aan

Binnen de make-upwereld zijn er geen vaste regels en kun je in principe doen wat je wilt. Toch zijn er wel wat handvaten waar je rekening mee kunt houden om de mooist mogelijke make-uplook te bekomen. Zo zijn er wel een aantal stappen die je best in de correcte volgorde volgt, zo kun je je make-up zo snel en zo goed mogelijk aanbrengen!

De meeste make-up artists en experts zijn overeengekomen dat je deze volgorde van make-up het beste volgt. Natuurlijk kun je hier en daar wel eens een stap overslaan of aanpassen naar eigen voorkeur maar als je pas begint met make-up is het zeker een goede leidraad.

Dit is de beste volgorde van make-up aanbrengen:

Moisturiser

Een goede make-uplook begint altijd bij een schone en verzorgde huid. Als je huid te droog of te vet is, dan zal je make-up ook niet goed hechten aan de huid en dat zie je dan ook aan het eindresultaat.

Een goede moisturiser, aangepast aan jouw huidtype, zorgt ervoor dat de huid optimaal gehydrateerd wordt waardoor de make-up die je nadien aanbrengt ook veel mooier zal zitten.

Primer

Binnen de volgorde van make-up start je altijd met het aanbrengen van een primer. Een primer legt een barrière tussen de huid en de make-up waardoor deze beter vasthecht en dus ook blijver zal blijven zitten. Je hebt primers voor het gelaat en primers voor de ogen.

Een primer is niet noodzakelijk maar het kan zeker helpen, vooral als je het gevoel hebt dat je make-up snel vervaagt doorheen de dag. Ook zal het ervoor zorgen dat je je make-up egaler en mooier aan kunt brengen.

Foundation en concealer

De volgende stap binnen de volgorde van make-up aanbrengen is de gezichtsmake-up, welbepaald je foundation en je concealer.

Over deze twee producten is er vaak wel wat onenigheid binnen de make-upwereld en hoe je deze aanbrengt is dus eigenlijk een beetje persoonlijke voorkeur.

Als je eerst je concealer aanbrengt om onzuiverheden en donkere kringen te verdoezelen ga je minder foundation moeten gebruiken waardoor het resultaat minder cakey is. Echter durft het soms al eens gebeuren dat je je concealer weer uitsmeert als je foundation er overheen aanbrengt.

Heb je echter niet zoveel te camoufleren zou je ervoor kunnen kiezen om eerst foundation aan te brengen en daarna nog een beetje concealer indien dit nodig is.

Je kunt dus best eerst eens zelf uitproberen welke methode jij het prettigst vindt en kijken hoeveel je exact te camoufleren hebt.

Bronzer, highlighter en blush

Nu je je basislaag geplaatst heb is het tijd om weer kleur toe te voegen aan het gelaat. Dit kun je doen d.m.v. een blush, een bronzer en/of een highlighter.

Met een blush zet je weer wat kleur op je wangen terwijl bronzer en highlighter helpen om het gelaat te contouren. Bronzer zet je aan rondom je slapen, onder de jukbeenderen en rond de kaaklijn. Highlighter zet je aan op de ‘hoge’ plaatsen van je gezicht dus bv. de jukbeenderen, je neusbrug en de cupidoboog van je lippen.

Poeder

Eens je klaar bent met je volledige gezichtsmake-up is het tijd voor de laatste stap in de volgorde van make-up aanbrengen: het afpoederen.

Dit doe je om alles te fixeren en te matteren waardoor dit dus een logische laatste stap is. Of je nu een gekleurd poeder of een doorzichtig poeder gebruikt, je brengt het best als laatste aan.

Oogschaduw

Tijd om over te gaan op de oogmake-up. Hierbij start je altijd best met het aanbrengen van je oogschaduw als basis voor alle andere stappen die gaan volgen.

Best gebruik je ook een specifieke oogschaduwprimer zodat je oogschaduw langer blijft zitten. Misschien bracht je deze eerder al aan, samen met de gezichtsprimer, maar indien dat niet het geval is dien je deze allereerst aan te brengen.

Eyeliner/oogpotlood

Eens de oogschaduw klaar is kun je verder gaan met het omlijnen van je ogen. Dit doe je met een product naar keuze: met een vloeibare eyeliner en/of met een oogpotlood. Deze breng je aan over je oogschaduw heen.

Mascara

Afwerken doe je met een stevige laag mascara. Dit doe je best op het einde omdat je anders, tijdens het aanbrengen van de andere make-up, je mascara zou kunnen uitsmeren. Daarom is het dus belangrijk om deze stap echt voor het allerlaatste te houden!

Wenkbrauwen

Ook je wenkbrauwen mag je natuurlijk niet vergeten. Wanneer je deze doet maakt in principe niet zoveel uit voor de volgorde, sommige mensen doen het graag als allereerste stap terwijl anderen liever tot het einde wachten.

Echter is het wel belangrijk om deze stap niet over te slaan! Vul dus altijd je wenkbrauwen aan met een potlood of een pomade, of indien je echt geen kleur wilt toevoegen kun je ze altijd even doorkammen en vastzetten met een doorzichtige wenkbrauwgel of doorzichtige mascara.

Lippen

Afwerken doe je met het aanbrengen van je lipproducten. Hier kun je uiteraard zo ver in gaan als je zelf wilt.

Wil je een dekkende lipstick inclusief lipliner, dan breng je eerst de lipliner aan en daarna je lipstick. Heb je nog een lipgloss? Dan breng je deze aan over je lipstick.

Indien je enkel een lipstick of een gloss op zichzelf gebruikt breng je deze gewoon zo aan. Ook lippenbalsem of lipolie kan je gewoon direct aanbrengen op de lippen.

Setting Spray

Helemaal klaar met al je make-upproducten en je wilt het graag nog wat extra fixeren? Breng dan een setting spray of fixing spray over al je make-up aan.

Dit is de allerlaatste stap binnen de volgorde van make-up maar het zorgt er wel voor dat je extra lang kunt genieten van je mooie make-up. Sla deze stap dus zeker niet over op warme dagen of vlak voor een avondje uit!

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?