web analytics

Declutter je make-up collectie: zo begin je eraan

Het voorjaar is het ideale moment om grote kuis te houden in huis en je make-up collectie mag daar zeker onderdeel van zijn. Hoe vaak raak je niet overweldigd als je je (veel te grote) make-up collectie ziet? Ik wel alleszins!

Daarom zou iedereen minstens een keer per jaar een stevige declutter moeten houden. Weg met producten die niet meer goed zijn, die je niet meer gebruikt of waar je er gewoonweg teveel van hebt. Maar hoe pak je zoiets nu aan en waar begin je dan precies? Dat vertel ik je in dit artikel!

Waarom zou je je collectie declutteren?

Je make-up collectie opruimen, of ook wel declutteren genoemd, is ideaal om het overzicht te bewaren over je collectie. Doorheen de jaren is het niet te vermijden dat je heel wat producten verzamelt die je uiteindelijk niet meer gebruikt of die gewoonweg niet meer goed zijn. Door te declutteren zal je ervoor zorgen dat je een beter overzicht hebt en ‘s morgens dus ook sneller klaar bent.

Ook kan een opgeruimde collectie er voor zorgen dat je weer meer plezier en meer inspiratie krijgt. Daarnaast is het sowieso ook goed om producten die niet meer goed zijn weg te gooien, om de kans op (oog)ontstekingen te verkleinen.

Gooi weg wat niet meer goed is

De beste manier om te beginnen met declutteren is door eens kritisch naar je collectie te kijken en om alles weg te gooien wat écht niet meer goed is. Een mascara die al langer dan 6 maanden open is is eigenlijk al niet meer veilig om te gebruiken, laat staan als deze zelfs nog langer open is.

En ja, ook poederproducten hebben een houdbaarheidsdatum. Ze gaan misschien wel langer mee dan een crèmeproduct maar ook hierbij moet je streng zijn. Neem geen risico’s en gooi gewoon alles weg dat niet meer goed werkt, lekker ruikt of gewoonweg oud is.

Wees eerlijk tegen jezelf

We hebben allemaal wel zo’n oogschaduwpalette in onze stash waar we constant naar kijken en waarvan we denken: “Ja maar bij die ene speciale gelegenheid ga ik het echt wel gebruiken!”. FOUT! Wees er maar zeker van dat je het helemaal niet meer gaat gebruiken.

Daarom is het tijdens het declutteren belangrijk dat je écht even eerlijk bent tegen jezelf. Het is toch gewoonweg zonde als al deze make-up slecht ligt te worden omdat je het niet (meer) gebruikt? Dan kun je het beter doneren of weggeven aan familie of vrienden die er wél plezier aan zullen beleven.

Beter zorg je ervoor dat je een collectie hebt die alleen maar producten bevat die je effectief gebruikt. Toch zonde van al die zuurverdiende centjes als je je favoriete producten moet laten staan, gewoonweg omdat je andere producten moet opmaken.

Stel jezelf dan bijvoorbeeld een bepaalde limiet waarin je een product in kwestie minstens x aantal keer moet gebruiken. Doe je dat niet en gebruik je het product toch te weinig? Neem er dan afstand van.

Creëer een inventaris

Wil je echt even met de neus op de feiten gedrukt worden en er zeker van zijn dat je niets nieuws meer koopt voordat je collectie iets minder groot is? Maak dan een inventaris!

Door een duidelijke inventaris te maken met producten die je al hebt ben je er zeker van dat je geen nieuwe aankopen (of miskopen) doet en eerst opgebruikt wat je nu al in huis hebt. Maak een lijstje van alle producten per categorie en verdeel het daarna nog eens onder in kleur of merk.

Zet dit lijstje op je telefoon, zo heb je het altijd bij de hand als je in de winkel staat en niet goed weet of je een bepaalde kleur of product al in huis hebt.

Maak een bakje met ongebruikte producten

Zijn er bepaalde producten die je nog nooit gebruikt hebt en waarvan je niet weet of je ze wel wilt houden of juist wegdoen, omdat je niet goed weet of ze wel iets voor jou zijn? Gooi deze producten allemaal in een bakje of mandje en ga ze actief gebruiken.

Zo heb je altijd iets nieuws om uit te kiezen (waardoor je weer minder nieuwe dingen koopt!) en als je het dan uiteindelijk toch niet zou gebruiken weet je ook al dat het product niets voor jou is. Ongeopende en ongebruikte producten zijn makkelijk te doneren dus dan krijgt het product toch weer een tweede leven en is jouw collectie weer wat kleiner.

Hopelijk helpen deze tips om je make-up collectie een beetje in te perken zodat je weer plezier en inspiratie krijgt tijdens het make-uppen!

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?