web analytics

Droge huid verzorgen: tips en producten

Heb je last van een droge huid die schreeuwt om aandacht? Geen zorgen, je bent niet alleen! Veel mensen hebben last van een droge huid, vooral tijdens de koude wintermaanden. Maar vrees niet, want met de juiste zorg en producten kun je je huid weer laten stralen als nooit tevoren.

Dit is de ultieme gids voor het verzorgen van een droge huid. Zo laat je je droge huid weer stralen!

Waarom wordt de huid droog?

Een droge huid is een huidtype dat gekenmerkt wordt door een gebrek aan vocht en lipiden (vetten). Dit kan leiden tot verschillende symptomen, waaronder een trekkerig gevoel, schilfering, roodheid, jeuk en in sommige gevallen zelfs kloven. Een gezonde huid heeft een beschermende laag van natuurlijke oliën en vocht, maar bij een droge huid is deze beschermende barrière verzwakt.

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan een droge huid, waaronder:

 1. Omgevingsfactoren: Blootstelling aan koude, droge lucht, wind en zon kan de huid uitdrogen.
 2. Overmatig wassen: Te vaak wassen, vooral met agressieve zeep, kan de natuurlijke oliën van de huid verwijderen.
 3. Langdurig contact met water: Langdurig in bad liggen of veelvuldig douchen kan de huid uitdrogen.
 4. Leeftijd: Naarmate mensen ouder worden, neemt de natuurlijke productie van oliën en vocht door de huid af.
 5. Genetische aanleg: Sommige mensen hebben genetisch gezien meer kans op een droge huid.

Hoe herken je een droge huid?

Vaak is er toch wel wat twijfel of mensen nu effectief last hebben van een droge huid en wat je dan precies moet gaan smeren.

Hier zijn enkele veelvoorkomende kenmerken van een droge gezichtshuid dus als je hier last van hebt weet je in principe al wel dat je een aangepaste crème moet gaan smeren:

 1. Trekkerig gevoel: Een droge huid voelt vaak strak en trekkerig aan, vooral na het wassen van het gezicht.
 2. Schilfering: Droge huid kan schilferig zijn, waarbij kleine schilfers van dode huidcellen zichtbaar zijn.
 3. Ruwe textuur: De huid kan ruw aanvoelen en de natuurlijke gladheid kan verloren gaan.
 4. Roodheid: Droge huid kan geïrriteerd raken en roodheid vertonen, vooral rond de neus, mond en ogen.
 5. Jeuk: Een droge huid kan jeuken, waardoor de neiging bestaat om te krabben, wat de irritatie kan verergeren.
 6. Fijne lijntjes en scheurtjes: De droge huid kan fijne lijntjes en scheurtjes vertonen, vooral rond de ogen en mond.
 7. Gevoeligheid: Droge huid is vaak gevoeliger voor externe invloeden, zoals wind, zon en agressieve huidverzorgingsproducten.
 8. Schraalheid: De huid kan schraal aanvoelen, en in sommige gevallen kunnen er zelfs kleine kloofjes ontstaan.
 9. Matte uitstraling: In tegenstelling tot een gezonde, gehydrateerde huid kan een droge huid er dof en matte uitzien.
 10. Verergering van bestaande huidaandoeningen: Een droge huid kan de symptomen van huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis verergeren.

De juiste producten kiezen

Het kiezen van de juiste producten is essentieel voor het herstellen van de vochtbalans van je huid. Opteer voor milde, hydraterende reinigers die je huid niet van zijn natuurlijke oliën strippen. Kijk uit naar ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine, die bekend staan om hun vochtvasthoudende eigenschappen.

Een vochtinbrengende crème is je beste vriend bij een droge huid. Een crème met ingrediënten zoals shea boter, jojoba-olie of avocado-olie zal je huid intens voeden. Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology kan het regelmatig gebruik van een goede vochtinbrengende crème de symptomen van een droge huid aanzienlijk verminderen.

Geen idee welke crèmes je droge huid goed kunnen verzorgen? Ik schreef eerder al een aantal artikels omtrent producten die je hierbij kunnen helpen.

Lees dus zeker deze reviews indien je nog op zoek bent naar een fijne crème voor de droge huid:

Hoe je je huid niet verder uitdroogt

Nu je weet welke producten je moet gebruiken, laten we eens kijken naar enkele gewoonten die je moet vermijden om je huid niet verder uit te drogen. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen!

1. Te heet douchen:

Hoewel een stomend hete douche verleidelijk kan zijn, kan het je huid ernstig uitdrogen. Probeer in plaats daarvan lauwwarm water te gebruiken en beperk je douche tot ongeveer 10 minuten. Of nog beter: wissel af en toe eens af met koud water.

2. Overmatig scrubben:

Het lijkt misschien logisch om dode huidcellen te verwijderen door je huid te scrubben, maar overdreven scrubben kan de natuurlijke oliën van je huid wegwassen waardoor je huid verder uitdroogt. Gebruik in plaats daarvan een milde exfoliant (die de huidcellen losweekt) en doe dit niet meer dan twee keer per week.

3. Gebruik van irriterende zepen:

Sommige zepen bevatten agressieve chemicaliën die je huid kunnen uitdrogen. Kies in plaats daarvan voor milde, hydraterende zeep zonder overmatige toevoegingen. Vermijdt ingrediënten zoals alcohol.

4. Te lang wachten met hydrateren:

Snel handelen is de sleutel als het gaat om een droge huid. Breng direct na het douchen of wassen van je gezicht een vochtinbrengende crème aan om het vocht in te sluiten.

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?