Dubbel reinigen: waarom en hoe werkt het?

Jarenlang heb ik mijn make-up weggenomen met enkel reinigingsdoekjes. Gewoon over mijn hele gezicht halen en klaar. Op 2 minuutjes was mijn hele huid schoongemaakt, dat dacht ik althans. Tot iemand me erop wees dat je huid helemaal niet zo schoon is. Ik nam de proef op de som en gebruikte ik nog wat extra reiniger en ta-da: mijn heel wattenschijfje hing nog vol make-up!

Toen ben ik op zoek gegaan naar een methode om mijn huid wel volledig schoon te krijgen en die methode noemt dubbel reinigen. In dit artikel leg ik jullie alles uit over het reinigen van je huid en laat ik fijne producten zien.

Waarom dubbel reinigen?

Als je je gezicht alleen schoonmaakt met een reinigingsdoekje wordt je huid niet volledig schoon. Waarom niet? Omdat je alleen de make-up weghaalt. Make-up weghalen staat niet meteen garant aan een schone huid want je haalt dus alleen de bovenste laag weg die OP je huid ligt.

Wat er op dat moment allemaal in je huid zit (overtollige make-up, talg, vuil, …) kun je niet weghalen met zo’n oppervlakkig product. Daar heb je dus echt een reiniger voor nodig. Andersom werkt het dus ook zo. Je kunt je huid niet goed reinigen voor alle make-up er af is, omdat je dan alleen maar alle make-up open gaat smeren. De methode om alles weg te halen is dus dubbel reinigen, met 2 makkelijke stappen.

Stap 1: Make-up weghalen

Je make-up weghalen is echt cruciaal. Op zich kan dit wel gewoon met een reinigingsdoekje dus op momenten dat je echt weinig tijd hebt kun je dit natuurlijk altijd gebruiken (mits je nog nareinigt). Toch zijn er wat andere producten die ik liever gebruik voor deze eerste stap. De oliereiniger van DHC vind ik hier bv. heel erg fijn voor!

Welk product je gebruikt hangt ook gewoon af van je eigen voorkeuren. De DHC Deep Cleansing Oil is echt een vloeibare olie, iets wat niet iedereen even prettig vindt. Andere mensen gaan bv. liever voor een plantaardige olie (kokosolie bv.) en ook micellaire waters en lotions zijn zeer populair. Het hangt er dus gewoon van af welke substantie en welk gevoel jij het aangenaamst vindt.

Stap 2: De huid reinigen

Je make-up is nu weg maar je huid zit nog steeds vol overtollig vet en viezigheid. Ook kunnen er vaak make-up resten achterblijven in kleine holtes die je vergeten bent en ook je poriën zitten vaak nog vol make-up. Hét product om de huid te reinigen is face wash. Er zijn er verschillende op de markt en voor ieder huidtype is er wel een face wash. Zo heb je bv. face washes in de vorm van een gel maar ook de reinigingsmelk is zeer populair, zeker voor mensen met een droge huid.

Je brengt dit product dus aan nadat je alle make-up weggehaald hebt. Gewoon aanbrengen op de huid, emulgeren met water en daarna alles weghalen. Je zult zien dat je huid echt heel erg schoon is, zonder trekkerig aan te voelen.

Conclusie: Het klinkt als heel wat werk en dat is het dus ook. Het is natuurlijk veel makkelijker om gewoon met een reinigingsdoekje aan de slag te gaan maar ja, dan krijg je je huid niet echt schoon.

Op langere termijn gaat het wel de moeite zijn want je huid gaat mooier worden en minder snel verouderen als je ze goed verzorgt.Moesten jullie nog vragen hebben, laat het me dan gerust weten.

Hoe reinig jij je huid?

3 Comments

 1. August 12, 2018 / 6:59 pm

  Ik gebruik ook sinds twee jaar mijn clarisonic die mijn huid echt mooi houd, met deze borstel haal ik nog zoveel vuil uit mijn huid! dit zijn ook hele fijne producten

 2. August 12, 2018 / 7:26 pm

  Wat een fijn en informatief artikel! Ik doe dit eigenlijk al jaren zonder perse het nut ervan te weten. Ik vind het gewoon veel fijner aanvoelen als je je huid dubbel reinigt. Dan weet je zeker dat het echt goed schoon is!

 3. Heidi De Winter
  January 30, 2019 / 5:29 pm

  De DHC deep cleansing oil vind ik ook heel prettig om te gebruiken. Ik verwijder wel altijd eerst mijn make-up met Bioderma micellair water. Wat vind je van het micellair water van LRP? Ik denk eraan om die volgende keer mss eens te nemen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?