web analytics

Exfoliëren: dit moet je weten!

Als je je huid wilt ontdoen van dode huidcellen is exfoliëren de beste manier om dit te doen, in tegenstelling tot een scrub. Een exfoliant zorgt er namelijk op een milde manier voor dat alle dode huidcellen vlotjes loskomen. Resultaat? Een mooie, nieuwe huid die weer helemaal gaat stralen.

Maar wat doet zo’n exfoliant nu precies en hoe moet je nu juist exfoliëren? Wel, dat vertel ik je allemaal in dit artikel!

Wat is een exfoliant?

Een exfoliant verwijdert dode huidcellen van het huidoppervlak: de bovenste huidlaag. Dit is belangrijk omdat opgehoopte dode huid puistjes, verstopte poriën en pigmentatie kan veroorzaken. Door te exfoliëren ruim je dode huidcellen op en krijg je een stralende en gezonde huid.

Voor ieder huidtype en huidprobleem kan een leave-on-exfoliant een groot verschil maken. Het toevoegen van deze stap aan je routine is de snelste, meest effectieve manier om een stralende, gladdere, gehydrateerde, egalere huid te krijgen.

Dagelijks ontdoet de huid zich op natuurlijke wijze van huidcellen. Door zonneschade, een droge of vette huid, genetische factoren of een huidaandoening kan dit natuurlijk proces verstoord worden. De gevolgen: doffe, droge of schilferige huid, verstopte poriën, puistjes, gerstekorrels (milia) of een oneffen teint.

Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces weer in balans te brengen. Als je dode huidcellen op milde wijze verwijdert, kun je daarmee verstopte poriën en puistjes tegengaan, rimpels minder diep maken en zelfs met een droge huid afrekenen. Zo zie je er direct jonger uit.

Hoe gebruik je een exfoliant in je routine?

STAP 1: Reinig je huid.

STAP 2: Breng de exfoliant aan op de huid van je gezicht en hals. Spoel niet af. (Bouw het gebruik rustig op van enkele keren per week naar een á twee keer per dag.)

STAP 3: Breng na de exfoliant altijd een dag- of nachtcrème aan. Gebruik overdag altijd een product met minimaal SPF 30.

Wat voor verschillende exfolianten bestaan er?  

Uiteraard bestaan er talloze verschillende exfolianten maar hier kijken wij specifiek naar de verschillen tussen AHA’s en BHA’s.

AHA’s (alphahydroxyzuren zoals glycolzuur en melkzuur) en BHA’s (betahydroxyzuur/salicylzuur) zorgen er beide voor dat de “lijm” die dode huidcellen bij elkaar houdt wordt opgelost. Wanneer dat gebeurt, laat de huid de dode huidcellen los. Hoewel je de dode huidcellen niet ter plekke ziet verdwijnen, zul je snel merken dat je huid zachter aanvoelt en er jonger en stralender uitziet.

AHA-exfolianten zijn in wateroplosbaar en werken vooral op het huidoppervlak. Ze zijn daarom met name geschikt voor een normale tot droge huid met tekenen van zonneschade. Ze helpen de huid om de vochtbalans op peil te houden.

In vergelijking tot een BHA-exfolianten die werken op het huidoppervlak én tot diep in de poriën. Ze zijn in olie oplosbaar en zijn daarom zeer geschikt voor een gecombineerde tot vette huid die gevoelig is voor puistjes, bultjes en verstopte en vergrote poriën. BHA heeft van nature kalmerende eigenschappen en is daarom ook geschikt voor een (rosacea-)gevoelige huid en wanneer je last hebt van roodheid.

Weet je niet goed welke exfoliant het beste is voor jouw huidtype? Op de website van Paula’s Choice vind je een handige Exfoliant Finder die je helpt bij het vinden van een geschikte exfoliant.

Mijn persoonlijke favoriet

Ik heb zelf een vette/gecombineerde huid met grove poriën, bultjes en onzuiverheden. Dat is dan ook de reden waarom ik voornamelijk fan ben van de Paula’s Choice Skin Perfecting 2% BHA Liquid Exfoliant.

Sinds ik deze exfoliant gebruik is mijn huid zóveel mooier geworden. Mijn poriën zijn aanzienlijk minder opvallend geworden, mee-eters zijn als sneeuw voor de zon verdwijnen en ik heb ook minder last van bultjes en gerstekorrels.

Mijn huid is niet voor de volle 100% egaal maar het is echt een heel stuk beter dan vroeger. Hierdoor zit mijn foundation ook veel mooier op mijn huid en oogt mijn make-up veel natuurlijker.

Moest je benieuwd zijn naar meer informatie over dit product, lees mijn Paula’s Choice BHA review dan ook zeker eens.

Gebruik jij al een exfoliant?

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?