Een make-up collectie beginnen: mijn tips

Ik krijg in mijn mailbox vaak dezelfde vragen, of alleszins vragen die vaak hetzelfde onderwerp omvatten. Een veelvoorkomend onderwerp is het samenstellen van een make-up collectie. Daarom besloot ik maar om een artikel te schrijven over dit onderwerp. Zelfs als je al een aanzienlijke stash hebt laat ik je alsnog wat leuke tips en tricks zien. Lees zeker verder als je benieuwd bent hoe je kunt beginnen aan een make-up collectie of als je je huidige collectie graag wil uitbreiden.

Zo ben ik mijn eigen make-up collectie begonnen

Laat me allereerst maar eens beginnen met een korte uitleg over mijn eigen stash. Ik ben serieus begonnen met make-up en het verzamelen ervan rond 2008-2009. Dat is dus al een hele tijd. Er zijn veel dingen die snel slecht worden zoals lipstick en lipgloss maar er zijn ook veel producten die járen goed blijven zoals oogschaduw en blush.

Doordat ik al zo lang bezig ben met make-up heb ik dus veel tijd gehad om te sparen en de meeste van mijn producten heb ik dan ook de afgelopen jaren verzameld, zelfs van voor ik begon met bloggen.In mijn make-up collectie vind je een gezonde balans aan merken terug. Ik heb veel Essence, Catrice en ELF maar ook producten van MAC of andere high end merken. Ik vind het erg belangrijk om die balans te behouden zodat ik alle make-up heb die ik ‘nodig’ heb zonder dat ik er fortuinen aan moet spenderen. Een make-up collectie beginnen hoeft dus écht niet duur te zijn.

Er zijn genoeg fijne items die goed betaalbaar zijn en die wissel ik dan af met duurdere spullen die ik echt niet wil of kan vervangen. Sommige dagen loop ik ook rond met een volledige budgetlook, andere dagen grijp ik vooral naar mijn high end items. Het leuke aan make-up is dat je ermee kunt experimenteren tot je de juiste balans gevonden hebt.

Een make-up collectie beginnen vanaf 0

Stel dat je helemaal geen producten hebt of alleszins vrij weinig. Dan is het heel belangrijk om te kijken wat je zelf goed kan of wat je wilt leren gebruiken. Als je alleen oogschaduw draagt of juist alleen felle lipsticks, dan moet je daar natuurlijk eerst in gaan investeren.

Als je pas begint zou ik wel vooral beginnen met iets goedkopere merken om te zien welke make-up je het liefst gebruikt. Zelf zou ik alles van ELF kunnen aanraden omdat het vrij goedkoop is maar de kwaliteit wel súper is! Ook Catrice vind ik een fijn merk en het is gewoon verkrijgbaar bij Kruidvat.

Als je liefst alles gelijk onder de knie wilt krijgen en direct goed wilt beginnen, dan zou ik met dit lijstje gaan winkelen:

  • Foundation of BB cream
  • Matterend poeder (transparent of gekleurd)
  • Lichtroze blush
  • Oogschaduwprimer
  • Neutraal/bruin oogschaduw palette
  • Zwart oogpotlood
  • Lichtroze lipstick/lipgloss
  • Mascara
  • Lippenbalsem

Ik ga binnenkort sowieso ook nog een artikel per merk schrijven met ‘starter kits’ aka dé producten die je van ieder merk MOET hebben.

Codewoord: palettes

Als je nog niet zo’n grote stash hebt en graag experimenteert met nieuwe dingen dan zijn palettes echt een uitkomst. Ze zijn veel voordeliger dan losse producten, je krijgt meer waar voor je geld en je ziet niet jarenlang vast aan een product dat je niet leuk vindt omdat de inhoud meestal veel kleiner is.

Je hebt goedkopere palettes van eBay waarbij je voor een tientje 88 verschillende oogschaduwkleuren hebt maar je hebt bv. ook MAC palettes van € 36 waar je gelijk 4 kleurtjes bij krijgt terwijl ze afzonderlijk al snel € 15 kosten.Palettes zijn áltijd een goede manier om geld te besparen, of je nu bij een goedkoper of een duurder merk gaat kijken.Kijk daarom ook altijd op de luchthaven bij de taxfree, daar heb je soms ongelofelijk mooie palettes van duurdere merken voor een zacht prijsje.

Kruidvat is echt een droomplaats om mooie palettes te scoren die ook nog eens lekker goedkoop zijn. MUA, Freedom, Makeup Revolution en I Heart Revolution hebben allemaal mooie en betaalbare palettes. Mijn persoonlijke favorieten zijn de Chocolate palettes van I Heart Revolution. Shop je liever online? Je vindt al deze merken (buiten MUA) ook bij Boozyshop.

Je make-up collectie uitbreiden

Als je al een aanzienlijke stash hebt maar graag wat meer keuze hebt, dan is het natuurlijk iets makkelijker. Je weet dan meestal al welke merken en welke kleuren je het liefst gebruikt. Ik ben zelf ook nog steeds bezig met het uitbreiden van mijn stash en dan vooral in het high-end segment. Daarom wacht ik tegenwoordig altijd op goede deals voordat ik iets aanschaf. Zowel bij Kruidvat als bij Ici Paris XL hebben ze vaak kortingsacties en het is zeker de moeite waard om daarop te wachten.

Ook het internet afgaan is zeer belangrijk als je je stash efficiënt en zo goedkoop mogelijk wilt uitbreiden. Online vind je ook steeds vaker merken die je hier in de Benelux niet kunt vinden dus als je naar iets specifiek op zoek bent is het wel eens handig om op internet te kijken. Ik heb ooit een artikel geschreven met tips m.b.t. online shoppen.

Het belangrijkste wat ik jullie wou meegeven met dit artikel is: het maakt niet uit hoe groot je stash is, zolang jij er maar blij mee bent.

Draag je alleen bruine oogschaduw, dan hoef je echt geen honderden euro’s te investeren in een MAC palette met felle kleurtjes. Heb je een rothekel aan de geur van ELF lipstick, dan moet je ze niet kopen omdat ze “goedkoop zijn en je zo een grotere stash kunt hebben”.

Kies alleen voor de producten die jij nodig hebt en die je écht gaat gebruiken. Het maakt niet uit of je 10 of 150 producten hebt, zolang je tevreden bent met je collectie is het goed. Het is jouw geld en het is jouw gezicht waar je de make-up op doet dus jij beslist!

Hoe ben jij aan je make-up collectie begonnen? Spaar je al lang?

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?