web analytics

How to: Korean skincare routine (8 à 10 stappen)

Hoe komt het dat Koreaanse dames zo’n mooie huid hebben? Het antwoord is heel simpel: skincare. Koreanen zijn echt ver vooruit met hun skincare, zowel met het ontwikkelen van nieuwe formules als het ontdekken van nieuwe producten.

Koreaanse dames doorlopen zowel ‘s ochtends als ‘s avonds een gigantisch lange skincare routine, wat dus garant staat voor een prachtige en jeugdige huid. In dit artikel neem ik je graag mee doorheen al deze Koreaanse skincare stappen! Ik laat dit stappenplan zien aan de hand van mijn eigen producten maar als je deze routine graag eens probeert met Koreaanse skincareproducten kan dat zeker ook! Kijk je mee?

Korean skincare routine

Stap 1: Oil Cleanser

Koreanen zijn een groot voorstander van het ‘double cleanse’ systeem. Dit wil zeggen dat je eerst je make-up weghaalt voordat je je huid gaan reinigen. Dat zouden we hier in het Westen ook beter doen want geloof me, al die make-up krijg je er echt niet af met alleen een Demak’up doekje. Laat staan dat je ook nog eens al het talg en vuil uit je poriën krijgt zo!

Daarom is het dus belangrijk om eerst alle make-up en talg bovenop de huid weg te halen. Dit doen de Koreaanse dames het liefst met een oil cleanser, ook degenen met een vette huid. Geloof het of niet maar olie trekt olie aan dus een Oil Cleanser is áltijd een goed idee! Ik gebruik zelf het liefst de DHC Make-up Remover maar elke make-up remover op oliebasis werkt hiervoor.

Stap 2: Water/foam Cleanser

Daarna is het tijd om de huid echt diep te gaan reinigen en om overgebleven make-upresten grondig weg te halen. Dit kan eigenlijk met ieder soort cleanser op waterbasis. Water, gel, melk, foam, … Welke cleanser voor jouw huid werkt!

Stap 3: Exfoliëren

Als je je huid grondig en diep wilt verzorgen moet je er eerst voor zorgen dat je huid niet verstopt zit door dode huidcellen. Dode huidcellen blijven namelijk op het huidoppervlak plakken, wat er dus voor zorgt dat al je verzorgende producten niet fatsoenlijk kunnen binnendringen. Door te exfoliëren maak je komaf met dit probleem. Je kunt een lichte milde scrub kiezen voor dagelijks gebruik of een chemische exfoliant met AHA en BHA zuren.

Stap 4: Toner

Een toner is het allerlaatste product dat je gebruikt binnen het reinigende gedeelte van je routine. Niet alleen Koreaanse dames doen dit, ook hier in het Westen is een toner eigenlijk onmisbaar in je routine.

Een toner zorgt er namelijk voor dat alle restjes zéker weg zijn en het sluit je poriën ook weer. Hierdoor kan er geen vuil meer binnendringen in je poriën en heb je dus minder snel last van onzuiverheden. Verder zorgt er een toner ook voor dat je huid mooier gaat glanzen en stralen. Het is echt een product dat in IEDERE routine zou moeten zitten.

Stap 5: Essence

Tot en met stap 4 zijn het tot nu toe producten geweest die we allemaal wel kennen en zelf hopelijk ook dagelijks gebruiken (op de exfoliants na dan misschien). Stap 5 is bij de meesten daarom waarschijnlijk niet gekend maar wel héél belangrijk in de Koreaanse skincare routine. Een Essence is namelijk een soort van “serum on steroids” maar op een hele dunne en lichte waterbasis. Dit is ook het product waarin sheet masks gedrenkt zijn dus je kunt je wel voorstellen dat een Essence een zeer sterk product is.

Een product dat we hier in het Westen waarschijnlijk beter kennen is een Lotion. Dit product kent sinds kort een serieuze opmars als extra skincare stap, zeker voor de droge huidjes. Dit soort producten bereiden de huid namelijk voor op het serum en zorgen voor een extreem gevoede huid. Ik gebruik de Galénic Lotion echt al máánden en ik merk zeker een verschil!

Je kunt er dus voor kiezen om oftewel een essence oftewel een lotion aan te brengen voor je aan de volgende stap begint.

Stap 6: Serums

De volgende stap is dus het serum, of serums in het geval van Koreaanse skincare. Koreanen houden er namelijk van om meerdere serums te combineren. Vaak brengen ze eerst een anti-aging serum aan op plekken die snel tekenen van ouderdom vertonen. Denk dan aan lachrimpels rond je mond, kraaienpootjes en het gebied van je voorhoofd. Nadat dit serum ingewerkt is gaan ze vaak voor een hydraterend serum.

Koreanen brengen hun serum altijd op een kloppende manier aan of tappen het product in de huid. Zeker niet wrijven want dit zorgt ervoor dat je de elasticiteit van je huid gaat verminderen.

Stap 7: Masker

Sheet masks zijn echt heilig binnen de Koreaanse skincare. Er zijn zelfs dames die dagelijks eentje aanbrengen! Ikzelf hou het op 1 keer per week en dat is voor mijn huid meer als voldoende.

Stel dat je een sheet mask aan wilt brengen, dan is het dus het best om dit ná het serum te doen. Hierdoor kun je alle goede eigenschappen van het serum vasthouden in de huid.

Wil je graag meer te weten komen over sheet masks? Ik schreef eerder al een artikel over hoe je sheet masks het best kunt gebruiken.

Stap 8: Oogcrème

Oogcrème is een product dat ook zeker onmisbaar is. De huid onder je ogen is namelijk niet in staat om zelf vocht aan te maken binnenin de huid, waardoor je dus snel last kunt krijgen van droogtelijntjes. Breng dus tweemaal per dag een oogcrème aan.

Stap 9: Moisturizer

Als je goed opgelet hebt dan heb je vast al gemerkt dat je altijd bij de lichtste textuur moet beginnen en moet eindigen met het meest dikke en rijke product uit je routine, logischerwijs is dat dus je moisturizer. ‘s Ochtends kun je kiezen voor een lichte gelcrème die niet plakt, ‘s avonds zou je dan voor een rijkere crème kunnen kiezen indien je huid dit nodig heeft.

Stap 10: SPF (in de ochtend)

Deze stap telt officieel dus mee als stap 10 maar wordt enkel in de ochtend gedaan: het aanbrengen van een SPF oftewel zonnecrème. Koreanen zijn echt heel erg gefixeerd op anti-age dus ze gaan nooit de deur uit zonder zonnecrème, zelfs niet in de winter.

Of het nu koud of bewolkt is, schadelijke UVA-straling bereikt de huid áltijd. UVA zorgt voor huidveroudering en verhoogt de kans op de huidkanker doordat het diep tot in de huid kan penetreren. Deze straling komt ook door ramen heen dus het is echt belangrijk om je goed in te smeren met een zonnecrème. Dat hebben ze in Korea gelukkig goed begrepen!

Zoals je kunt zien, Koreanen volgen echt een gigantisch lang stappenplan! Zelf doe ik het ook wel eens als mijn huid echt heel erg droog is maar voor mijzelf is dit echt te extreem. Ik hou het meestal op een stevige reiniging, een voedend serum, een moisturizer én natuurlijk ook altijd een SPF. Maar ik vind het zeker wel eens leuk om te zien hoe het er in andere delen van de wereld aan toe gaat op beautygebied!

Wat vind jij van deze Korean skincare routine?

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?