web analytics

Huidverzorging voor de gevoelige huid

Een gevoelige huid is een veelvoorkomende aandoening waar steeds meer mensen last van krijgen. Een droge huid, veel jeuk, uitslag of last van een prikkend gevoel: het komt allemaal voor als je een gevoelig huidtype hebt. Daarom wil ik in dit artikel dieper ingaan op de specifieke huidverzorging voor de gevoelige huid.

huidverzorging voor de gevoelige huid

Wat is een gevoelige huid?

Als je last hebt van een gevoelige huid kan dat zich uiten op verschillende manieren. Je kunt last krijgen van roodheid, een prikkend of brandend gevoel, een jeukende huid, schilfertjes enzovoort.

Deze irritaties komen meestal voor op plaatsen die blootgesteld worden aan verschillende invloeden van buitenaf waaronder o.a. cosmetica, UV-straling, water, luchtvervuiling, temperatuursverschillen, …

Ook kan je huid gevoeliger worden door factoren die van binnenuit komen. Denk dan aan zaken zoals stress, zwangerschap en bepaalde medicatie zoals bv. anticonceptie.

huidverzorging voor de gevoelige huid

De juiste huidverzorging voor de gevoelige huid

Als je last hebt van gevoelige (en/of droge) huid zijn er een aantal zaken die je ten allen tijde moet vermijden. Producten die ingrediënten zoals alcohol en parfum bevatten moet je ten zeerste vermijden.

Ingrediënten zoals parfum en alcohol werken namelijk zeer irriterend en uitdrogend. De meeste mensen ondervinden hier weinig hinder van maar als je een gevoelige huid hebt zal je huid hier zeer sterk op gaan reageren.

Zoek daarom bij het kopen van huidverzorging voor de gevoelige huid altijd voor producten zonder deze ingrediënten. Ga voor hypoallergene, vette crèmes of zalfjes die de huid niet zullen irriteren maar juist kalmeren.

De beste plaats om dit soort producten te vinden is de apotheek. Bij de apotheek vind je namelijk een gigantisch assortiment aan hypoallergene crèmes die zelfs voor de meest gevoelige huidtypes zullen werken.

Hoe verzorg je een gevoelige huid?

Stap 1: reinigen

De reiniging is de meest cruciale stap bij een gevoelige huid en dit is dan ook het punt waarop het vaak fout loopt. Als je een gevoelige huid hebt moet je namelijk zeer goed oppassen als je je huid gaat reinigen.

Zo zijn er namelijk onmenselijk veel producten die veel te agressief zullen zijn voor jouw huid. Producten met alcohol, SLS, zeep, parfum en andere irriterende stoffen moet je ten allen tijde vermijden.

Daarom kies je best voor een zachte, milde reiniger van bij de apotheek. Merken zoals La Roche-Posay, Vichy en Bioderma zijn allemaal perfect aangepast op de gevoelige huid. Kies voor een micellair water om make-up weg te halen en voor een reinigingsmelk om je huid schoon te maken.

Stap 2: verzorgen

Ook bij het kiezen van een verzorgend product is het belangrijk dat je irriterende ingrediënten gaat vermijden.

Bij een gevoelige huid is het erg belangrijk om ze te blijven verzorgen, ook als de huid geïrriteerd raakt of pijnlijk aanvoelt. Juist door te stoppen met het verzorgen gaat het alleen erger worden. Als je de juiste producten voor jouw huid gebruikt zou het geen extra irritatie mogen opleveren.

Een goed product dat voor veel mensen helpt is de La Roche-Posay Toleriane crème. Deze lichte crème werd speciaal ontwikkeld voor de extreem gevoelige en/of allergische huid. Heb je tevens ook een zeer droge huid? Dan is de Toleriane Ultra waarschijnlijk een betere optie voor jou.

Stap 3: herstellen

Heb je last van wondjes, eczeem of andere geïrriteerde plekken? Dan is een goede verzorging alleen niet voldoende, helaas. Op het moment dat je echt last hebt van wondjes ga je de huid eerder moeten herstellen i.p.v. enkel verzorgen.

Een goed product om hiervoor te gebruiken is de La Roche-Posay Cicaplast Baume. Deze dikke balsem is als het ware een soort mix tussen zalf en skincare. Het gaat de huid verzachten en verzorgen maar tegelijkertijd ook de wondjes of plekjes herstellen.

Een ander fijn product voor de gevoelige, beschadigde huid is de First Aid Beauty Ultra Repair Cream. Deze crème is namelijk ideaal om de probleemhuid snel aan te pakken en kan iedere dag gebruikt worden.

Extra stap: kalmeren

Heb je doorheen de dag het gevoel alsof je huid branderig of trekkerig aanvoelt? Of je wilt ‘s ochtends of voor het slapengaan de huid nog even extra kalmeren? Dan is een kalmerende face mist een goede optie.

Ik schreef eerder al een uitgebreid artikel over het effect van thermaal water bij een gevoelige huid. Hierin vertel ik alles over dit heilzame water en welke effecten het heeft op een gevoelige huid. Ik kan alvast niet meer zonder en kan het iedereen aanraden!

Een kalmerende face mist of een busje thermaal water kun je namelijk áltijd gebruiken, op momenten waarop jouw huid het het meest nodig heeft.

huidverzorging voor de gevoelige huid

Conclusie

De juiste huidverzorging voor de gevoelige huid, het lijkt misschien niet zo simpel en het is inderdaad best even zoeken. Het is belangrijk dat je goed etiketten leest en weet welke ingrediënten en stoffen er op jouw huid terecht zullen komen.

Weet je het echt even niet meer? Ga dan even langs bij je lokale apotheek en vraag daar raad. Of in het ergste geval kan het ook altijd nuttig zijn om een dokter of dermatoloog te raadplegen. Zo weet je zeker dat je niets verkeerd doet en zo je huidproblemen erger zult maken.

Heb jij (soms) last van een gevoelige huid? 

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

2 Comments

  1. October 15, 2019 / 10:32 am

    interessant artikel. ik heb zelf een gevoelige droge huid. Nivea is een merk waar mijn huid gelukkig goed op reageert

  2. October 15, 2019 / 3:52 pm

    Mooi artikel! Ik heb een hele gevoelige huid, maar ik merk wel dat het soms goed helpt om even te switchen van merk naar verloop van tijd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?