web analytics

Je haar minder vaak wassen: zo doe je het

Hoe vervelend is het om elke dag vroeger op te moeten staan om je haar te wassen? Daarbuiten is het ook gewoon niet goed om iedere dag je haar te wassen! Maar je haar minder vaak wassen: hoe begin je daar precies aan?

In dit artikel zet ik een aantal handige tips op een rijtje. Dankzij deze tips kun je het wassen van je haar afbouwen zonder dat je voor de rest van je leven met vet haar rondloopt.

Waarom moet je je haar minder vaak wassen?

Een mooie en gezonde coupe begint bij de verzorging van je hoofdhuid. Door je haar iedere dag te wassen strip je alle gezonde vetten en oliën weg van je hoofdhuid. Je hoofdhuid heeft deze olie nochtans nodig om gezond en gehydrateerd te blijven.

Door elke dag met agressieve ‘schoonmaakmiddelen’ aan de gang te gaan beschadig je je hoofdhuid dus aanzienlijk. Hierdoor kun je sneller last krijgen van roos en jeuk.

Ook is je hoofdhuid de basis van je haargroei. Een gezonde hoofdhuid stimuleert namelijk de groei van sterke, glanzende lokken.

Je haar minder vaak wassen: train je haar!

Wil je je haar minder vaak wassen, dan ga je je haar als het ware moeten gaan trainen. Haar dat iedere dag gewassen wordt went op den duur aan het vele wassen. Eigenlijk heb je waarschijnlijk dus geen vet haar van jezelf maar heb je je haar dit aangeleerd.

Je hoofdhuid gaat namelijk steeds meer talg aanmaken omdat je iedere dag alle talg en olie wegstript. Om dit te compenseren ga je dus meer talg aanmaken wat dus wilt zeggen dat je haar sneller vet wordt.

Je gaat je hoofdhuid dus eigenlijk een soort van ‘reset’ moeten geven en het alles opnieuw moeten leren.

De makkelijkste manier om dit te doen is door je haar gewoon minder te wassen. Na een tijdje gaat je haar uit zichzelf leren van: “Ok, ik moet niet zoveel talg aanmaken”.

Haar wassen afbouwen

Het is dus zeer belangrijk om het wassen af te bouwen. Dit doe je het best in kleine stapjes zodat je haar de tijd krijgt om zich aan te passen.

Stel dat je je haar iedere dag wast dan kun je het best beginnen met telkens 1 dag over te slaan. Begin langzaam en bouw het wassen zo verder af. Eens je merkt dat je perfect een dag tussen kunt laten, probeer dan eens twee dagen tussen te laten.

Maar stel dat je haar écht heel erg vet is en je durft zo niet buiten te komen, hoe los je dat op? Met droogshampoo!

Tussendoor droogshampoo gebruiken

Droogshampoo is ideaal om je wasbeurt met een dagje uit te stellen. Het poeder dat in de droogshampoo verwerkt zit absorbeert alle talg en vet in je haar. Hierdoor lijkt het dus alsof je haar veel minder vet en plakkerig is.

Een ander voordeel van droogshampoo is dat het extra volume geeft. Vet haar durft nogal snel plat te vallen en dat is natuurlijk niet echt flatterend.

Door droogshampoo te gebruiken tover je dus weer wat volume én dus ook wat extra leven in je haar.

Andere kleine tips om je haar langer mooi te houden:

 • Pruts niet teveel aan je haar
 • Kam je haar niet te vaak en als je het kamt, kam dan alleen de bovenste laag heel vluchtig
 • Gebruik geen extra olie of serum in je haar
 • Draag je haar in een losse staart of dot tijdens het sporten, ook hier zeker NIET kammen

Het vergt heel wat tijd en geduld om je haar opnieuw te trainen. In het begin zullen er zeker wel wat dagen met vet haar tussen zitten en je gaat je waarschijnlijk wel wat ongemakkelijk voelen.

Toch kan ik je verzekeren dat het het allemaal waard is. Ik was mijn haar slechts 1 à 2 keer per week nu en geloof me, het bespaart je écht heel erg veel tijd en moeite.

Hoe vaak was jij je haar? 

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

3 Comments

 1. January 16, 2020 / 11:12 am

  Wat een fijne tips heb je gegeven, ik heb het vooral door het slapen (ik draai veel) precies dat stukje boven mijn oren.

 2. January 18, 2020 / 11:04 pm

  Hele fijne tips! Ik zit nu zelf op 4/5 dagen en ik wil naar 7/8 dagen toe. Deze tips gaan daar zeker bij helpen!

 3. January 19, 2020 / 10:29 am

  Ik waste mijn haar eerst ook altijd om de dag en nu was ik het ongeveer iedere drie tot vier dagen. Dat scheelt veel tijd, maar je moet wel even door die ‘vette’ periode heen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?