web analytics

Je huidtype bepalen: zo doe je het

De juiste huidverzorging smeren is een absolute must. Natuurlijk is het sowieso al belangrijk dat je iets smeert maar wist je dat je meer kwaad dan goed kan doen indien je niet de juiste producten gebruikt?

Denk dan maar aan een te rijke dagcrème bij een vette huid (waar je puistjes van krijgt) of een uitdrogende dagcrème voor de vette huid die je droge huid nog droger gaat maken. Dat is uiteraard niet de bedoeling!

Daarom moet je altijd kiezen voor producten die specifiek bij de noden van jouw huid passen en die je huid gaat verbeteren in plaats van verslechteren.

Maar hoe bepaal je je huidtype? Dat leg ik uit in dit artikel!


Het bepalen van je huidtype

Om te weten welke producten je moet gebruiken is het eerst en vooral belangrijk om je huidtype te bepalen. Als je producten gaat gebruiken die niet bij jouw huidtype passen ga je problemen krijgen.

Iedereen valt onder een van deze huidtypes:

  • Vette huid
  • Droge huid
  • Gecombineerde huid
  • Gevoelige huid
  • Normale huid

De verschillende huidtypes

Een vette huid is een huid die, zoals de naam al doet vermoeden, sneller vet wordt dan de gemiddelde huid. Als je last hebt van een vette huid wordt de talgaanmaak van je huid  te hard gestimuleerd waardoor je huid sneller gaat glimmen. Ook heeft een vette huid vaak last van onzuiverheden zoals puistjes, mee-eters en vergrote poriën.

Opgelet: een vette huid kan soms ook droog aanvoelen, dan spreken we over een vochtarme huid. Een vochtarme huid is een huid die vocht tekort komt maar wel weer vet kan worden als je de verkeerde crèmes gebruikt. Bij een vochtarme huid is het dus zeer belangrijk om een lichte, gelachtige crème te gebruiken om het vochtgehalte van de huid weer aan te vullen.

Een droge huid is dan weer het compleet tegenovergestelde. Bij een droge huid wordt de talgaanmaak van de huid helemaal niet gestimuleerd waardoor deze droog, pijnlijk en trekkerig aan gaat voelen. Vooral na het reinigen van de huid voelt het al gauw alsof de huid veel te strak staat. Ook heeft een droge huid snel last van droge plekjes en loshangende velletjes die vaak benadrukt worden als je foundation draagt.

Een gecombineerde huid is een huidtype dat zowel droog als vet is. Vaak is de T-zone (voorhoofd, neus en kin) het vettigste deel dat snel gaat glanzen. De wangen zijn bij een gecombineerde huid meestal droger en hebben dus ook snel last van droge velletjes.

Mensen met een gevoelige huid hebben snel last van een rode, pijnlijke huid. Als je last hebt van een gevoelige huid kun je vaak niet tegen bepaalde ingrediënten waaronder bv. parfum, alcohol en fruitzuren.

Als laatste categorie heb je nog de mensen die binnen de normale huid vallen. Een normale huid is een huidtype dat eigenlijk nergens last van heeft. Je gaat niet snel glimmen maar de huid voelt ook niet droog aan. De huid voelt eigenlijk altijd oke aan, ongeacht welk product je gebruikt. Dit soort huidtypes kunnen vaak het meeste hebben en reageren bijna nergens slecht op.

Korte samenvatting

Glimt je huid doorheen de dag, heb je grove poriën en snel last van onzuiverheden? Dan heb je een vette huid. Snel last van onzuiverheden maar tegelijkertijd ook een uitgedroogde huid? Dan spreken we over een vette vochtarme huid.

Voelt je huid snel trekkerig of pijnlijk aan na het reinigen en heb je snel last van velletjes en droge plekjes? Dan heb je een droge huid.

Glimt je huid rondom de T-zone maar voelen je wangen droog en/of trekkerig aan? Dan heb je een gecombineerde huid.

Merk je dat je huid snel reageert op bepaalde producten of heb je last van bepaalde huidziektes zoals eczeem of rosacea? Dan heb je een gevoelige huid. Nergens last van en reageert je huid eigenlijk nooit op producten? Dan kun je er van uitgaan dat je een normaal huidtype hebt.

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?