MAC Cosmetics winkels: mijn ervaringen

De laatste tijd kom ik zoveel negatieve filmpjes tegen over MAC Cosmetics. Er zijn blijkbaar veel meiden en vrouwen ontevreden over de klantenservice bij MAC Cosmetics, vooral in de VS blijkbaar. De make-up artists zouden niet behulpzaam zijn en zelfs racistische opmerkingen maken of mensen discrimineren op basis van leeftijd. Ik winkel zelf al sinds mijn 16e bij de MAC dus het leek me wel eens handig om mijn ervaringen op een rijtje te zetten: van de Pro store tot hun normale winkels en counters.

MAC

Ik shop inmiddels al sinds 2008 bij MAC Cosmetics en ik ben inmiddels al ontelbaar veel keren bij hun langsgeweest. Vroeger bezocht ik voornamelijk de Pro store in Antwerpen en de counter in Maastricht maar sinds er filialen in Leuven en Hasselt zijn bezoek ik die het vaakst.

Buiten deze filialen om ben ik ook al vaak in het buitenland naar de MAC geweest, met als voorbeelden o.a. counters in Kopenhagen, Aalborg en Londen. Ik kan volgens mij dus wel een eerlijke opinie geven als het op MAC winkels aankomt, zeker omdat ik al van zo’n jonge leeftijd bekend ben met hun winkels.

 photo MAC-6_zpskkop8lrk.png

Goed, laten we beginnen bij het begin. Mijn eerste MAC ervaring was bij de MAC Pro Store in Antwerpen toen ik net 2 maanden 16 was. Voor iemand van 16 zag ik best nog wel groen achter m’n oren, haha. Bij mij op school liep iedereen altijd rond op torenhoge hakken en was iedereen altijd poepchique gekleed, ik voelde me echt het zwarte schaap van de klas. Dat straalde ik volgens mij ook uit want ik zat echt niet goed in mijn vel.

Bon, ik liep dus de MAC winkel binnen en had al voldoende research gedaan. Mijn ouders waren toen bij mij. Het was best druk in de winkel dus het duurde even voor iemand me kwam helpen. Het was een man met een énorme attitude die volgens mij ook totaal geen respect voor me had. Ik had de producten in mijn hoofd die ik graag wou kopen en dat vertelde ik hem dan ook, heel beleefd en vriendelijk maar wel onder de indruk van de winkel.



Het irritantste vond ik dat hij mij totaal niet serieus nam. Hij bleef maar doordrammen over vanalles en het ergste vond ik toen hij mij compleet negeerde en naar mijn ouders liep en zei: “Ze weet precies wel heel goed wat ze wilt hé!”, precies alsof ik een klein kind was waarvan het grappig was dat ze voor haar eigen mening opkwam.

Het waren MIJN producten die ik zelf zou betalen, je hebt geen reden om mij te negeren. Hij was over het algemeen gewoon vrij arrogant en het feit dat hij mij continu negeerde maakte me alleen maar kwader. Ik rekende af en vertrok weer.

 photo Antwerpen-4_zpsqhkvhqfm.png

Aan de hand van dit verhaal zou je misschien denken dat ik nooit meer terug zou gaan maar ik ben dus wél terug naar MAC gegaan, dit keer naar de Bijenkorf counter in Maastricht. Dit was 3 maanden later dus ik was nog steeds 16 en vrij onervaren als het op make-up aankwam.

Goed, ik kwam dus aan bij deze MAC counter en ik heb hier echt zó’n luxebehandeling gekregen dat ik meteen weer verliefd werd op het merk. Ondanks dat er vrij veel volk was werd ik zo goed geholpen, ondanks mijn leeftijd. Ik verliet de counter met slechts 2 producten maar toch waren ze enorm blij met mijn komst. Ik heb een gratis touch-up gekregen en ben met lekker veel make-up advies weer naar huis vertrokken. Zo kon het dus ook! Als ik nu terugkijk naar mijn Gentle blush denk ik nog altijd terug aan mijn eerste bezoekje aan die counter.

En vanaf toen verliepen al mijn MAC bezoekjes zo. Na die eerste onaangename ervaring ben ik nooit meer ontevreden weggegaan. Van mijn 16e tot mijn 22e heb ik geen enkele vreselijke ervaring meer meegemaakt, ze helpen mij iedere keer weer súpergoed! Ondertussen ben ik op het punt gekomen dat ik de producten goed ken en geen hulp meer nodig heb maar dan sla ik gewoon een gezellig babbeltje met de make-up artists.

Zelfs in het buitenland kon ik geen enkele MUA op bitchy gedrag betrappen. Ik was best wel bang om de MAC counter van Harrods binnen te stappen maar dat was dus ook nergens voor nodig, zelfs daar waren ze superlief. Ik ben bij Harrods btw ook gewoon tussen de Dior handtassen gelopen en niemand die er wat van zei, alles is prima zolang je je maar keurig en netjes gedraagt.

Ik vind het dan soms ook gek om te horen dat mensen zichzelf helemaal optutten voor ze bij MAC binnen gaan omdat ze denken dan met meer respect behandeld te worden. Geloof me, ik ben al zonder make-up en ooit zelfs al in een trainingsbroek de MAC binnen geweest. Telkens werd ik vriendelijk verder geholpen en ging ik altijd met een tevreden gevoel (en een lege portemonnee) naar buiten.

 photo Felle-lipsticks-1_zps48c2woek.png

Mijn allereerste ervaring met MAC was dus best negatief maar dat kon ook gewoon aan mijn eigen uitstraling gelegen hebben. Ik toonde op dat moment ook helemaal geen 16 en was precies een bange mus dat niemand durfde aanspreken.

Het was op dat moment ook zo druk in die piepkleine winkel (mensen die vaak in Antwerpen gaan shoppen weten wat ik bedoel!) en dan kan ik het al wel eens begrijpen dat de mensen iets ambetanter worden. Ik keur zijn gedrag niet goed maar nu ik ouder ben kan ik het wel relativeren.

Als ik nu negatieve MAC filmpjes zie op Youtube denk ik vaak: je hebt het echt wel zelf gezocht. Ik bekeek net een filmpje van een meisje dat vond dat ze te traag geholpen werd en zelf maar in alle spullen ging graaien…



Dingen uit de stock nemen zonder het te vragen en daarna producten gaan swatchen die niet bedoeld waren als testers. Deze producten moesten nog verkocht worden en dat ging dus niet meer omdat ze alles zelf even als tester ging gebruiken.

Als ik zo’n dingen hoor kan ik best wel begrijpen waarom de make-up artists bij MAC kwaad worden, zoiets hoor je als klant gewoon niet te doen. Over racisme en discriminatie kan ik dus niet oordelen (en dat keur ik ook zeker niet goed!!!) maar in dit geval begrijp ik de MUA’s zeer goed.

MAC

Het moraal van dit hele verhaal is dus: wees niet bang om de MAC binnen te stappen. Of je nu 15 bent en je eerste stappen in de make-up wereld zet o juist 40 en al jaren dol op make-up… De make-up artists zijn er om je te helpen. Ik wil hier geen reclame maken voor MAC maar ik wil gewoon wat vooroordelen uit de wereld helpen, zeker nu dat ik zelf als make-up artist werk. Je moet niet onzeker zijn! Hopelijk heb ik jullie met dit verhaal wat geholpen om over die drempel van dure winkels heen te komen. Inmiddels stap ik ook gewoon de Louis Vuitton binnen zonder schroom. Want hoe je het ook draait of keert, het blijven gewoon winkels.

Voel jij je soms onzeker als je zo’n winkel binnenstapt?

Share:

23 Comments

  1. Beautydiarynl
    July 31, 2015 / 8:02 am

    Zolang je als klant netjes blijft, zijn de MUA’s dat meestal ook. Ik ben precies om die reden als jouw eerste ervaring nog nooit binnen geweest, bang dat ze een 16-jarige niet serieus nemen. Onzin natuurlijk!

  2. July 31, 2015 / 8:53 am

    Ik ga eerlijk zijn, ik heb enkel nog maar in Brugge een leuke MAC-ervaring gehad.. In Brussel stonden ze liever met elkaar te kletsen dan mij te helpen (plus keken ze me raar aan als ik dan uiteindelijk vroeg om iets uit te halen) en in Antwerpen word je naar mijn mening ook maar buitengekeken .. En soms is hun make-up advies ook maar half werk hoor.. Sorry, een te donkere foundation om ‘gezonder’ te lijken? Hmmmmm ..

    • Amy
      Author
      July 31, 2015 / 11:29 am

      Over die van Brussel heb ik inderdaad ook al veel slechte dingen gehoord! In die van Brugge ben ik zelf nog nooit geweest maar fijn dat ze daar wel vriendelijk zijn. Vooral de kleinere filialen zijn precies aangenaam om langs te gaan (Brugge, Leuven, Hasselt, …)

  3. July 31, 2015 / 9:49 am

    Bij mij nog helemaal geen ervaring.. Alleen een keer een shop in shop. En daar waren ze echt totaaaaal niet vriendelijk. Net of ik niet de moeite waard was om te helpen.. Totaal anders in Spanje, daar waren ze juist heel vriendelijk

  4. dresses and daisies
    July 31, 2015 / 10:37 am

    Als ik naar MAC ga, is het die van Hasselt. Daar zijn ze super vriendelijk. In die van Antwerpen ga ik nooit meer binnen…

    • Amy
      Author
      July 31, 2015 / 11:29 am

      Ja, in Hasselt zijn de MUA’s inderdaad súper! In Antwerpen heb ik inderdaad ook gemengde ervaringen.

  5. July 31, 2015 / 11:31 am

    Ik heb de laatste tijd ook steeds meer van dat soort slechte MAC ervaring video’s gezien. Mijn eerste keer bij MAC was toen ik een jaar of 14 was denk ik het lag echt aan het personeel die dag of ik serieus genomen werd of niet. Verbazingwekkend vaak wel zelfs. Ik heb zelf verder ook nooit echt een hele rotte ervaring gehad, op die ene keer na dat ik best wel lang genegeerd werd door de verkopers en dat hun toen eerst zes andere mensen gingen helpen die er minder lang stonden te wachten..

  6. July 31, 2015 / 12:35 pm

    Ik kijk inderdaad ook vaak filmpjes over de MAC in het buitenland, met name Amerika. Wat een personeel, zeg! Gelukkig ben ik de keren dat ik bij de MAC was erg goed behandeld. Misschien zijn ze in Amerika minder streng als het op klantenservice aankomt? Ik weet het niet.

  7. July 31, 2015 / 12:45 pm

    Zo zie je maar dat je een merk niet mag beoordelen op een ervaring. Alles hangt af van de verkoper of mua die je toevallig voor je krijgt.

  8. Kirsty
    July 31, 2015 / 1:39 pm

    Goed geschreven! Ik denk zelf dat het vooral van je houding afhangt en bij mij hangt dat samen met of ik op dat moment ook echt geld heb om wat te kopen. Als ik even krap bij kas zit, ga ik dan ook liever niet alleen naar binnen, maar als ik met een vriendin meega, vind ik het juist wel weer heel leuk, ook al kan ik niks kopen. Als ik alleen ben wil ik alleen ook wel echt wat meenemen haha! De meeste mua’s die ik bij MAC ben tegengekomen zijn heel aardig, maar als het druk is moet je wel je mond open durven doen. Als je dat niet durft, heb je kans dat je lang moet wachten, maar dat vind ik eigenlijk fijner dan dat je meteen aangevallen wordt door overenthousiaste verkopers.

    • Amy
      Author
      July 31, 2015 / 2:13 pm

      Zo voel ik mij dus ook! Ik vind het net leuk als het wat drukker is, dan kun je rustig op je gemakje de limited editions bekijken zonder dat je gestoord wordt.

  9. beautifulday4makeup
    July 31, 2015 / 1:39 pm

    Ik heb eigenlijk nog nooit een slechter ervaring gehad bij MAC. Niet dat ik daar zo vaak langsloop, maar toch genoeg, vooral in Brussel en Antwerpen en Wijnegem. In het buitenland heb ik geen ervaring met MAC, behalve in Harrods. Ook daar voelde ik mij niet negatief bejegend

  10. Anneleen-Teasistars
    July 31, 2015 / 4:10 pm

    ik was er helemaal nog niet van op de hoogte dat de MUA’s van MAC onder vuur liggen. Maar als ik zo lees wat je in die filmpjes kan zien over spullen uit de stock graaien en swatchen wat niet mag, dan is dat zeker onterecht! Wel leuk dat je hier ook even een post over hebt geschreven 🙂

  11. July 31, 2015 / 4:44 pm

    Ik heb eigenlijk nooit slechte ervaringen gehad bij MAC. AL moet ik wel zeggen dat heel wat MUA’s van mijn fotoshoots ook bij MAC werken en dat ik dan meestal ook wel iemand ken als ik ergens binnenloop.

  12. July 31, 2015 / 4:45 pm

    Ik ben helaas 1 van de velen met slechte ervaringen bij MAC.. Mijn eerste keer was in Amsterdam toen ik 15 was, samen met mijn mama. Daar waren ze echt ZO vriendelijk! Dus ging ik in Antwerpen een keertje zonder mijn mama en daar was het tegenovergestelde… Ondanks dat de MUA’s me buiten keken heb ik een gericht vraag gesteld (zodat ze zouden zien dat ik er niet gewoon kwam ronddraaien) maar het antwoord was helaas niet navenant. Van de 3 keer dat ik in Hasselt ben binnen geweest heeft maar 1 MUA mij aangesproken en dat terwijl het toen net het drukst was… Over Brussel spreek ik zelfs niet. Daar ga ik regelmatig binnen als er een nieuwe LE is maar ze kijken me dermate buiten dat ik weiger om iets te kopen. De enige plaats waar ik iets van MAC koop is hun webshop of in de outlet van Estée Lauder, helaas… Maar ik ben blij te horen dat er mensen zijn die wel hele goede ervaringen hebben!

  13. July 31, 2015 / 4:58 pm

    In alle MAC stores waar ik al geweest ben, waren ze super vriendelijk ! Ik heb nog geen enkele negatieve ervaring gehad. Je moet je gewoon gedragen en een klein beetje geduld hebben als ze je niet direct komen helpen. En anders ga je gewoon zelf naar een MUA toe en vraagt of ze je misschien kan helpen. Je kan al eens een MUA hebben die een slechte dag heeft, is normaal. Maar daarom moet je het merk nog niet afschilderen als slecht. 😉

  14. July 31, 2015 / 7:09 pm

    Ik moet toegeven dat ik ook geen Mac binnenstap als ik niet helemaal ‘on fleek’ ben om het zo maar even te zeggen XD Er zijn dagen dat ik geen tijd heb voor een totale ooglook en het is gewoon een feit dat je daar minder serieus word genomen als je weinig draagt. Mac zal toch iets aan dat imago moeten doen want de negatieve filmpjes vliegen idd in het rond

  15. August 1, 2015 / 6:06 am

    Ik heb ook wisselende ervaringen hoor! Toen ik voor mijn eerste product wilde kijken ben ik bij beide Rotterdam locaties (Bijenkorf en Douglas ) echt genegeerd of de deur uitgekeken. Zo van wat doe jij hier?! Daar ging ik dus ook niks kopen! Bij Douglas Utrecht ben ik echt super geholpen! Daardoor kocht ik niet alleen een lipstick maar ook gelijk een foundation! In de Mac store in Londen ben ik ook goed geholpen. Ze namen wat minder de tijd voor je maar die winkel was wel echt prop vol dus ze moesten goed opletten tussendoor. Daarna nogmaals in Rotterdam Douglas geweest en werd wel geholpen maar ook alleen omdat ik wat vroeg. Daarna ging ze gelijk door praten met haar collega. Bizar hoe personeel je merk kan maken of breken.

  16. Iris de Wolf
    August 1, 2015 / 10:34 am

    Goed geschreven! Zelf woon ik in NL en kom vaak bij de pro store in Den Haag waar dit soort dingen ook wel eens gebeuren. Maar inderdaad gewoon schijt aan hebben haha. Ik ben trouwens een tijdje terug in Antwerpen wel heel aardig geholpen! Toevallig haha, Liefs

  17. August 4, 2015 / 10:54 am

    In het algemeen heb ik goede ervaringen. Ik ben al bij heel veel verschillende MAC winkels geweest in België en buitenland maar de allerbeste service vind ik Maastricht (Bijenkorf), Aken (Douglas) en Wijnegem.

    De laatste tijd ben ik ook al een paar keer in Hasselt binnen geweest omdat voor mij lekker dichtbij is. Maar telkens vrij lang moeten wachten voor ik geholpen werd en dan vroeg ik gewoon wat ik nodig was. Maar niet dat ze onvriendelijk waren in tegendeel.

    Maar de productjes van MAC blijven fijn. Hoewel ik vroeger geen enkele limited edition oversloeg, lukt dat tegenwoordig gelukkig beter (mijn centjes zijn mij daar dankbaar voor hahaha).

  18. August 7, 2015 / 8:43 am

    Ik moet zeggen dat er één iemand in de winkel in Antwerpen werkt die ik zelf arrogant vind overkomen, met een grote attitude. Gelukkig ben ik er nog nooit door aangesproken, maar de winkel is zoals je zegt piepklein en dan hoor je eigenlijk alle gesprekken.
    Toch ben ik inderdaad ook wel tevreden. Ik probeer die persoon altijd te ontwijken, maar zowel in Antwerpen als in Eindhoven in de Bijenkorf werd ik altijd goed geholpen! 🙂

  19. Sarah
    August 8, 2015 / 1:43 am

    Ik kom net terug van vakantie in Amerika. Ben daar in drie verschillende MAC winkels geweest en altijd even vriendelijk en behulpzaam geholpen. Heb ook geen enkele keer lang moeten wachten. En de prijzen voor de oogschaduw vallen daar oor super goed mee 🙂 Mooi meegenomen 🙂 Naar huis gekomen met drie nieuwe kleuren voor mijn palette.

    Hier enkel nog maar in de winkel in Leuven geweest en ook heel goede ervaring.

  20. Liesbeth
    August 19, 2015 / 5:29 pm

    Raar om te horen, ik ben alleen nog maar in de MAC store geweest in Antwerpen. Nu moet je wel weten, het is daar ALTIJD druk, in de week en zeker in het weekend. Ik ben altijd al goed geholpen, ze zijn er heel vriendelijk. Zelfs als ze zien dat ik nog niet zo’n ervaren make upper ben. Ik had onlangs een vraag over blenden en een aziatische MUA heeft mij dan eventjes mijn ogen opgemaakt om het voor te doen.
    Die ene meneer is idd een beetje arrogant, maar wel vriendelijk. Maar ik word ook liever iemand anders geholpen, want hij is nogal overdreven opgemaakt…:s En durf dus niet echt tips te vragen omdak er nie zo wil uitzien…:P

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?