web analytics

Make-up artist worden? Zo begin je er aan!

Make-up artist worden is een droom die veel mensen koesteren. Er is toch niets leuker dan hele dag met je hobby bezig kunnen zijn en daar ook nog eens voor betaald worden. Echter is make-up artist worden niet perse voor iedereen weggelegd en is het best wel hard werken.

En hoe begin je er nu eigenlijk best aan? Welke stappen moet je ondernemen om (voltijds) make-up artist te worden?

Ik leg het allemaal uit in dit artikel en bespreek de stappen die ik persoonlijk zelf gevolgd heb.

Volg een opleiding

Er zijn tegenwoordig veel make-up artists die zichzelf de stiel aangeleerd hebben maar ik kan toch iedereen aanraden om wel degelijk een opleiding te volgen.

Bij een opleiding leer je de basisprincipes van huidverzorging, kleurentheorie, gezichtsvormen en verschillende make-up technieken. Ook leer je er vaak werken op modellen waardoor je verschillende soorten mensen voor je krijgt, zoals ook in het echte leven het geval is. Het is belangrijk om te leren werken op verschillende huidtypes, huidskleuren en leeftijden.

Daarnaast zorgt een (professionele) opleiding er ook voor dat je verschillende soorten make-up onder de knie krijgt zoals bv. bruidsmake-up, avondmake-up, mode-make-up, enzovoort. Dit is erg belangrijk om je vaardigheden op te bouwen!

Ook het helpt behalen van een diploma of certificaat om je geloofwaardigheid en professionaliteit te vergroten dus het kan zeker in je voordeel spelen en dan ook vooral als je ergens bij een bepaald merk gaat solliciteren, dan kan het al eens gebeuren dat het afronden van een voltijdse make-upopleiding verplicht is.

Oefenen oefenen oefenen

Als make-up artist is het belangrijk dat je up to date blijft en blijft experimenteren en oefenen. De beauty-industrie evolueert voortdurend, dus blijf op de hoogte van de nieuwste trends, producten en technieken en pas deze toe.

Werk samen met een fotograaf indien je graag fotoshoots wilt doen of stel voor om vriendinnen en familieleden te helpen als ze naar een feestje, bruiloft of dinner date moeten gaan. Vergeet zeker en vast niet om voornamelijk op andere mensen te oefenen maar ook op jezelf kan je zeker nieuwe trends en technieken uitproberen.

Je kunt echt niet teveel oefenen als beginnend make-up artist.

Freelance opdrachten

Als beginnend make-up artist is het ontzettend belangrijk om z.s.m. een deftig portfolio op te bouwen. Netwerken en professionals aanspreken is dus zeker een must!

Werk samen met modellen, fotografen en andere professionals om je portfolio uit te breiden. In het begin gaat dit altijd gratis zijn en ga je dus nog geen geld verdienen. Dan krijg je gewoon de (bewerkte) foto’s in ruil die je dan binnen je portfolio mag gebruiken. Geen zorgen, eens je portfolio flink opgebouwd is zal het wel mogelijk worden om geld te beginnen vragen voor je diensten als make-up artist.

Ook stages zijn een simpele manier om praktijkervaring op te doen en om connecties te leggen. Spreek je plaatselijke make-up artist eens aan om te vragen of je gratis kan komen helpen, benader een schoonheidsspecialiste die ook make-up verzorgt of ga vrijwilligerswerk doen bij organisaties zoals bv. bij een dansschool.

Eens je dan wat opdrachten achter de rug heb kan je de foto’s van je werk gebruiken om jezelf in de markt te plaatsen als make-up artist. Maak een professionele website of portfolio waarop je je werk kunt tonen en contactgegevens kunt delen.

Maak ook gebruik van sociale media om je werk te promoten en in contact te komen met klanten. Tegenwoordig verloopt bijna alles vrijwel via Instagram! Dit is de ideale manier om in contact te komen met andere make-up artists en werkgevers, of potentiële particuliere klanten.

Conclusie: Make-up artist worden is niet simpel. Het vergt enorm veel tijd, moeite én oefening. Het zal zeker niet van de ene dag op de andere lukken maar mits het echt je passie is zal je er zeker en vast in slagen mits geduld en hard werken.

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?