Make-up bestellen in het buitenland

Wil je graag eens make-up bestellen in het buitenland? Dan zijn er helaas een aantal dingen waar je op zult moeten letten.

Binnen de EU is make-up bestellen geen probleem maar zodra je buiten de EU gaat winkelen durven er al eens extra kosten bijkomen die je misschien niet verwacht had. Deze kosten kunnen dan ook serieus oplopen!

Daarom vertel ik in dit artikel graag meer over deze kosten, hoe je ze kunt voorkomen en vooral: waar en hoe je dan wél veilig kunt bestellen. Kijk je mee?

Make-up bestellen in het buitenland: de extra kosten

Douanekosten (€ 22)

Douanekosten zijn de BTW die je verschuldigt bent op pakketten met commerciële goederen. Je bent eigenlijk verplicht om douanekosten te betalen op ieder pakket met een waarde groter dan € 22.

Invoerrechten (€ 150)

Invoerrechten zijn dan weer een kost die bovenop de gewone douanekosten komen. Deze dien je te betalen zodra je een pakket ontvangt met een waarde van meer dan € 150. Dit telt niet alleen voor commerciële goederen maar ook voor geschenken!

Missende rekeningen

Tegenwoordig zijn er heel wat webshops en bedrijven die graag sjoemelen met de douanekosten. Ze proberen deze te omzeilen door de factuur of rekening niet mee te sturen met het pakket. Vroeger werkte het inderdaad zo en nam douane de moeite niet om de waarde van het pakket te traceren.

De laatste tijd werkt deze techniek echter niet meer, ook al blijven bedrijven het toepassen. Als je pakketje nu bij douane terechtkomt en de rekening mist ben JIJ zelf verantwoordelijk om een factuur door te sturen.

Aan de hand van deze factuur berekent de douane of er al dan niet kosten aan verbonden zullen zijn. Weiger je om de factuur door te sturen? Jammer maar helaas, dan wordt je pakketje teruggestuurd naar de afzender.

Douanekosten vermijden

Om onverwachte kosten bij ontvangst te vermijden zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

Allereerst kun je er proberen voor te zorgen dat je altijd onder de 22 euro blijft. Hiervoor zou je eventueel verschillende (afzonderlijke) bestellingen kunnen plaatsen zodat je de kosten wat meer gaat spreiden.

Ook zijn er heel wat webshops die je op voorhand deze kosten al laten betalen, bovenop de verzendkosten. Dan moet je alsnog extra betalen maar dan kom je tenminste niet voor verrassingen te staan!

Wat als je tóch douanekosten hebt?

Stel dat je toch boven een bepaald bedrag besteld hebt en je krijgt bericht van de douane (of van de koerier) dat je moet bijbetalen. Wat gebeurt er dan?

In het geval van een koerier (zoals bv. DHL) moet je dit bedrag naar hun overmaken. Soms vragen ze om dit op voorhand over te maken maar soms krijg je de rekening pas ná ontvangst van je pakje gepresenteerd.

Douanekosten weigeren

Bedrijven zoals Bpost vragen je meestal om cash af te rekenen zodra je het pakje in ontvangst neemt. Dit bedrag wordt je altijd eerst even meegedeeld via je trackingcode of via mail.

Als je weigert te betalen sturen ze je pakketje terug naar de afzender, of in het geval van de koerier ben je eigenlijk verplicht te betalen. Je kunt niet onder de kosten uit komen als je je pakje wilt ontvangen!

Terugbetalingen van douanekosten

Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat websites die douanekosten gewoon terugbetalen (of teruggeven in de vorm van shoptegoed). Een goed voorbeeld hiervan is YesStyle.

Bij YesStyle kun je terecht voor heel wat Zuid-Koreaanse en Japanse cosmetica maar je kunt er bv. ook kleding kopen. Ik heb al heel vaak besteld bij deze webshop en helaas ook een paar keer douanekosten moeten betalen.

Als je je factuur inscant of fotografeert en doormailt naar YesStyle krijg je het exacte bedrag terug in de vorm van shoptegoed. Zo kan je nadien nog eens gerust shoppen en ben je je geld eigenlijk niet volledig kwijt!

Wil je toch graag make-up in het buitenland bestellen maar je bent bang voor de kosten? Bekijk dan eerst eens of de webshop dit soort terugbetaling voorziet!

Make-up bestellen binnen de EU

Stel dat je douanekosten ten allen tijde wilt vermijden en het risico niet wilt nemen, dan kun je het best gewoon binnen de EU blijven shoppen.

Een aantal veilige webshops die ik echt kan aanraden zijn:

  • Boozyshop: een Nederlandse webshop met een groot assortiment aan zowel budgetmerken als duurdere merken
  • Lookfantastic Nederland: een webshop die vooral premium merken en producten uit de parfumerie verkoopt
  • Little Wonderland: een Nederlandse webshop die zich specialiseert in Zuid-Koreaanse cosmetica

Make-up bestellen in het buitenland is echt niet zo ingewikkeld als het lijkt mits je je een beetje aan de voorwaarden houdt. Probeer dus zeker onder de € 22 te blijven indien mogelijk of kies voor een webshop die douanekosten dekt of terugbetaalt.

Regels zijn er voor een reden en sjoemelen heeft echt geen zin maar gelukkig kun je de ergste kosten meestal wel gewoon vermijden!

Bestel jij make-up in het buitenland?

Share:

1 Comment

  1. August 4, 2020 / 12:44 pm

    Vroeger bestelde ik bizar veel make-up in het buitenland, tegenwoordig niet echt meer. We hebben hier ten slotte zoveel mooie merken. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?