Make-up declutteren: tips en tricks voor een ordelijke stash

De video’s rond make-up stashes zijn al jaren enorm populair. Veel meiden dromen ervan om een grote stash te hebben zodat ze iedere dag iets anders kunnen kiezen. Aan de andere kant heb je ook de groep met een té grote stash en die graag wat wilt verminderen. Ik hoor sinds kort bij die laatste groep. Vroeger wou ik graag zoveel mogelijk, tegenwoordig hou ik eerder van een kleinere maar ordelijke stash. Daarom ben ik begonnen met make-up declutteren: het opruimen en verkleinen van mijn stash. Wil jij zelf ook een kleinere collectie? Lees dan verder voor mijn tips!

make-up declutteren

1. Gooi alles weg wat niet meer goed is

Dit lijkt misschien heel logisch maar toch weet ik dat veel mensen er moeite mee hebben. Limited edition make-up, mooie verpakkingen of iets waar je vroeger veel geld aan gespendeerd had, … Het zijn allemaal redenen waarom we dingen bijhouden die niet meer goed zijn. Toch zou je alles moeten weggooien want tja, je kan het toch niet meer gebruiken. Stel dat het echt een collectors item was, dan kun je het misschien nog bijhouden. Anders, gewoon weggooien! Ik let zelf nooit op houdbaarheidsdatums (want let’s face it: poeder blijft toch langer houdbaar dan 3 jaar!) maar zodra de geur of substantie verandert, dan gooi ik het gewoon weg.

make-up declutteren

2. Ga na hoe vaak je iets gebruikt

Producten die je niet zo vaak gebruikt maar wel graag gebruikt, die hoef je uiteraard niet weg te gooien. Dan denk ik aan die rode lipstick die je alleen bij speciale gelegenheden draagt, of die glitternagellak die alleen in de zomer uit de collectie komt. Ik heb het bij deze tip meer over het zoveelste nude oogschaduwpalette dat achteraan in de kast belandt omdat je eindelijk het Naked palette aangeschaft hebt. Ik geef nu uiteraard maar voorbeelden maar ik zie het zo vaak gebeuren in mijn eigen stash: doordat ik zoveel dupes heb gebruik ik alleen mijn favorieten en de rest geraakt ergens achterin kwijt.

make-up declutteren

3. Ga op zoek naar dupes

Hierbij kom ik bij de volgende tip aan. Als je een favoriete kleur hebt of een favoriete textuur, dan wordt het al snel verleidelijk om er zoveel mogelijk van aan te schaffen. Ik heb dat bv. met roze nagellak of met shampoo voor blond haar. Ik heb er inmiddels al voldoende maar toch grijp ik er automatisch naar terug zodra ik in de winkel voor het schap sta. Elimineer dupes en hou alleen producten over die je echt vaak gebruikt. Je hebt echt geen nagellakjes nodig in dezelfde kleur!

4. If all else fails: doe de verhuistest

Stel dat je echt moeite hebt om iets weg te doen, dan is er nog altijd de verhuistest. Dit is een trucje dat ik altijd gebruik om knopen door te hakken. Beeld je in dat je gaat verhuizen naar een vreemd land en dat je maar 1 keer heen en terug mag reizen om je spullen op te halen. Je kunt dus onmogelijk alles in een keer meenemen. Welke items neem je mee? Dat zijn de producten waar je niet zonder kan. Al de rest zou je dus op zich best kunnen missen en hoeven dus niet perse in je stash te blijven.

make-up declutteren

Dit waren al mijn tips waarmee je het best kunt make-up declutteren. Ik ben (of eerlijk gezegd was) echt een enorme hoarder als het op beauty aankwam. Tegenwoordig vind ik het echt vreselijk als iets slecht wordt voor het op ging dus ik probeer zoveel mogelijk op te maken en het shoppen te verminderen. Bekijk ook zeker mijn artikel uit 2013 eens om wat meer inspiratie op te doen! Denk eraan: je hoeft niet alles weg te gooien. Gooi slechte producten weg maar geef de rest aan vrienden, familie of aan het goede doel.

Ben jij al aan het make-up declutteren geslagen?

Share:

10 Comments

 1. Natascha
  January 11, 2016 / 7:16 am

  Ik houd regelmatig dit soort opruimingen 🙂 Eerder dacht ik altijd; hoe meer make-up hoe beter maar op een gegeven moment kon ik niets meer vinden. Nu heb ik een stash met vooral goede, basic items die altijd goed zijn. Ik vraag me bij spullen altijd af hoe vaak ik ze gebruik. Is het antwoord daarop amper dan geef ik iets vaak weg. En als het niet goed meer is gaat het in de prullenbak.

 2. Kirsty
  January 11, 2016 / 11:05 am

  Fijne tips! Ik heb in oktober mijn stash nog helemaal uitgezocht omdat ik niet meer zo blij werd van mijn stash als eerst en dat kwam doordat ik teveel producten had die ik eigenlijk niet gebruikte en niet (meer) fijn vond. Na deze opruiming probeer ik nu alleen nog dingen te kopen die ik echt graag wil hebben. Mijn stash hoeft van mij niet per se klein te zijn (ik blijf toch wel kopen als ik wat moois zie en gebruik ook bijna alles wel), maar wel georganiseerd en ik wil dat ik er blij van word, dus producten waar ik niet blij van word geef ik liever weg.

 3. January 11, 2016 / 12:38 pm

  Goede tips. Dit soort opruimingen houd ik dus echt nooit.. Misschien moet ik het toch maar eens gaan doen!

 4. January 11, 2016 / 12:59 pm

  Fijne tips…alleen kan ik echt niets wegdoen whahah ik ben echt een Horderrrrrr

 5. January 11, 2016 / 1:01 pm

  De laatste tijd probeer ik ook wat meer te ruimen. Vooral ook nagellak. Dan zit ik weer te lakken en besef ik dat die lak helemaal niet zo goed was. Streperig, te dik, te dun… hup, weg ermee!

 6. January 11, 2016 / 3:33 pm

  Hele fijne tips! Ik gebruik nu ook zo veel mogelijk make-up helemaal op. Ik ben zelfs bezig met een “pan that palette” en “finish 5 by spring”. Vaak krijg ik als reactie dat het zonde is om een product helemaal op te maken, maar ik vind het juist zonde om iets te moeten weggooien omdat ik het niet gebruikt heb.

 7. Jana
  January 11, 2016 / 9:50 pm

  Nuttige tips! Ik ben zelf een enorme twijfelaar en denk altijd erg goed na voor ik iets koop en dat helpt ook wel denk ik. Ik heb dus niet echt een grote stash. Ik ga binnenkort wel eens alles bekijken en dan wegdoen wat ik een heel jaar lang niet gebruikt heb!

 8. Saraya
  January 11, 2016 / 10:16 pm

  Fijne tips, ik heb ook mijn stash opgeruimd en veel weg gegooid en ik had het eerlijk gezegd ook moeilijk maar sommige producten gebruikte ik toch nooit dus waarom dan bewaren 🙂 . Mijn stash ziet er nu ordelijker uit!
  X

 9. Sanne Makeupgorgeous
  January 16, 2016 / 4:54 pm

  Leuke tips! Ik ben zelf enorm slecht in dingen weggooien, ik vind het zo zonde. Daarom probeer ik de laatste tijd wat meer make-up op te maken. Dit lukt aardig goed, maar dan moet je wel vaak hetzelfde product gebruiken alvorens het uiteindelijk opgemaakt is.

 10. February 2, 2016 / 10:15 pm

  Deze tips zijn heel handig en gebruik ik zelf ook regelmatig! En je maakt erg mooie foto’s!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?