web analytics

Make-up kwasten: de complete guide met alle info

Make-up kwasten, soms ook beter bekend als make-up brushes in de Youtubewereld, zijn handige tools die je helpen om je make-up sneller en beter aan te brengen. Visagisten gebruiken ze al omwille van hygiënische redenen maar ook de consument heeft zeker baat bij een set kwalitatief goede borstels.

In dit artikel vertel ik alles over make-up kwasten. Welke je precies nodig hebt, welke er écht goed zijn en ook hoe je ze moet onderhouden en verzorgen.

Kijk je mee?

Waarom moet je make-up kwasten gebruiken?

Make-up kwasten zijn goed voor verschillende redenen.

Allereerst zijn ze sowieso al goed om te gebruiken omwille van hygiënische redenen. Onze handen hangen namelijk vol bacteriën en zeker als je snel last hebt van puistjes is het wel aan te raden om zo weinig mogelijk contact tussen je huid en je handen te hebben. Zo’n borstel lost dat probleem direct op.

Ook worden je vingers niet zo snel vettig als je make-up aanbrengt én je hangt niet helemaal onder de glitters moest je blinkende oogschaduw gebruiken.

Daarnaast kun je je make-up ook gewoon mooier aanbrengen d.m.v. make-up brushes. Zeker met oogschaduw kun je heel precies tewerk gaan als je een borstel gebruikt terwijl het toch al vaak een kliederboel wordt als je met je vingers werkt.

Kortom, er zijn meer dan genoeg redenen om een make-up brush te gebruiken!

Welke make-up kwasten heb je nodig?

In principe heb je met een aantal kwasten al genoeg om een complete look te maken. Natuurlijk kun je je collectie zo ver uitbreiden als je zelf wilt en kan je 30 verschillende borstels aankopen. Naarmate je meer ervaring krijgt kun je altijd wel wat extra’s aanschaffen of als je merkt dat je ze toch te vaak moet wassen en sneller wilt afwisselen.

In het begin zou ik echter starten met een aantal basics waaronder:

  • Een platte oogschaduwkwast: om oogschaduw op het ooglid aan te brengen
  • Een oogschaduw blender: om je oogschaduw mooi in te blenden in de arcadeboog voor een natuurlijke overgang
  • Een schuin penseel: kan gebruikt worden om eyeliner aan te brengen of om je wenkbrauwen in te kleuren
  • Een poederkwast: om je foundation af te poederen maar kan ook gebruikt worden voor bronzer
  • Een schuin afgesneden blush kwast: hiermee kun je blush, bronzer en highlighter aanbrengen

Als je daarna merkt dat je meer keuze wilt kun je verschillende kwasten aanschaffen ofwel dubbele exemplaren van de kwasten die je echt vaak gebruikt.

Welke make-up brushes zijn goed?

Tegenwoordig zijn er heel wat fijne make-up kwasten op de markt dus eigenlijk kun je niet zo heel veel verkeerd doen.

Wel zou ik eerder weg blijven van de ‘kinderlijke’ sets met van die kleine synthetische borstels (of van die sponsapplicators). Deze werken nooit echt prettig en de haartjes laten ook snel los.

Als je een budgetvriendelijke manier zoekt om je collectie te starten zou je zeker eens moeten kijken bij Boozyshop. Hun eigen merk verkoopt grotere complete sets waarin je een heleboel fijne make-up kwasten krijgt die al bij al niet zo duur zijn. Vaak betaal je slechts rond de € 30 voor een complete set. Deze vind ik zelf ook heel erg fijn en gebruik ik zelfs voor professionele doeleinden!

Een merk in de middenmoot is Real Techniques. Deze zijn doorgaans iets duurder (rond de € 5 à 6) maar zijn wel volledig synthetisch en dus ook vegan. De kwaliteit van deze brushes is ook zeer goed!

Heb je wat meer te investeren of ben je op zoek naar make-up kwasten die echt bijna een heel leven mee gaan, dan blijft MAC Cosmetics natuurlijk dé referentie. Gemiddeld betaal je € 30 per kwast maar ze gaan ontzettend lang mee en de kwaliteit is bijna niet te evenaren.

De verzorging van je make-up kwasten

Make-up brushes schoonmaken

Ik vertelde eerder al dat make-up aanbrengen ervoor zorgt dat je bacteriën gaat verspreiden. De bacteriën van je huid komen op je vingers terecht en omgekeerd. Dit gebeurt dus ook als je make-up brushes gebruikt waardoor de bacteriën die op je huid leven in je producten terecht kunnen komen.

Dit wil je natuurlijk vermijden want daardoor kunnen je producten, en zeker vloeibare producten, sneller slecht worden. Het is dus uiterst belangrijk en hygiënisch om je kwasten schoon te maken.

Dit kun je doen op 3 verschillende manieren:

  • Methode 1: Door gebruik van een brush cleanser. Verschillende merken waaronder HEMA en MAC Cosmetics verkopen een speciale brush cleanser om je borstels mee te wassen. Deze hoef je ook niet uit te spoelen met water én ze verzorgen je borstels nog eens extra.
  • Methode 2: Met water en babyshampoo. Babyshampoo is mild genoeg om je brushes mee te wassen. Een goedkope manier om ze schoon te houden, alleen kost het iets meer tijd.
  • Methode 3: Reinigen met alcohol. Ik schreef eerder al een artikel over het reinigen van je kwasten met alcohol. Dit is een zeer goedkope manier én je bent 100% zeker dat alle bacteriën dood zijn.

Hoe vaak make-up kwasten vervangen

Hoe vaak je je make-up kwasten moet vervangen hangt natuurlijk af van de kwaliteit van je borstels en hoe goed je er voor zorgt.

Als je ze geregeld wast met een agressief product of je draagt er weinig zorg voor, dan zal je ze uiteraard sneller moeten vervangen.

Goedkopere borstels zullen ook sneller vervangen moeten worden dan duurdere borstels.

Best vervang je je make-up kwasten op het moment dat ze teveel haar beginnen te verliezen. Naarmate ze verslijten gaat de lijm in de huls loslaten waardoor de haartjes gaan uitvallen. Hoe minder haartjes je make-up brush heeft, hoe minder goed hij zal werken. Ook als je borstel stug of hard begint aan te voelen is het tijd voor vervanging.

Het opbergen van je borstels

Je kunt de levensduur van je make-up brushes verlengen door ze goed op te bergen.

Als je niet van plan bent om ze mee te nemen kun je ze in een tasje stoppen of in een brush koker. Hierdoor komt er geen stof in (veel hygiënischer!) en ben je zeker dat de haartjes niet geplet gaan worden. Zo kun je ze makkelijk opbergen en blijven ze toch optimaal beschermd.

Wil je ze wel graag meenemen, dan zijn er bepaalde tasjes verkrijgbaar waar je ze makkelijk in kunt stoppen. Ik zou het sowieso afraden om je make-up borstels los in je beautycase te steken. Dit is niet alleen slecht voor de haartjes van je kwasten maar het is ook niet hygiënisch. Ook kan het poeder in je borstels in je tasje of op je producten terechtkomen.

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?