web analytics

Make-up producten ontsmetten (tips + how to)

Het zal je vast en zeker niets verbazen dat je make-up mettertijd best wel vies kan worden. Je gebruikt je handen om het aan te brengen, neemt het overal mee naartoe of het allerergste: je make-up staat in de badkamer en komt in contact met… alles wat er in de badkamer gebeurt.

Kortom: je moet je make-up producten ontsmetten als je ze écht goed proper wilt houden. Wat je ook doet of laat, make-up zal altijd ‘besmet’ raken met bacteriën maar het kan dus zeker geen kwaad om je make-up regelmatig eens goed te desinfecteren.

Hierdoor blijft je make-up langer houdbaar en voorkom je nare infecties. Maar hoe ontsmet je je make-up nu juist? En welke producten kun je helemaal niet desinfecteren? Dat vertel ik in dit artikel!

Hoe vaak moet je je make-up ontsmetten?

Er zijn geen vaste regels omtrent het ontsmetten van je make-up. Het hangt er eigenlijk vooral vanaf hoe vaak je bepaalde producten gebruikt en in welke omstandigheden. Stel dat je je poeder gedeeld hebt met een vriendin of je hebt een bepaald oogpotlood gebruikt op het moment waarop je ziek was, dat zijn dan momenten waarop het goed is om je make-up te ontsmetten.

Daarnaast kan het ook goed zijn om je make-up regelmatig eens onder handen te nemen. Producten die je vaak gebruikt zou je eens om de zoveel weken kunnen ontsmetten. Producten die je niet zo vaak gebruikt ontsmet je best eens om de drie maanden.

Wat heb je nodig om je make-up te desinfecteren?

Om je make-up te ontsmetten heb je allereerst ontsmettingsalcohol nodig. Ik gebruik zelf altijd isopropyl alcohol van bij de apotheker. Is helemaal niet duur en je doet lekker lang met zo’n flesje.

Daarnaast heb je ook een sprayflesje nodig om de alcohol in te doen zodat je deze kunt verstuiven over je make-up. Ook handig: wattenschijfjes en wattenstaafjes.

Make-up ontsmetten

Poeder make-up desinfecteren

Poeders zoals oogschaduw, blush, bronzer, foundationpoeder, highlighters etc. zijn over het algemeen vrij veilige producten. Het zijn droge producten, d.w.z. dat de bacteriën alleen op de oppervlakte kunnen zitten en dus niet echt IN het product.

Dat betekent dus ook dat we alleen maar de oppervlakte moeten reinigen en dat kan dus heel makkelijk met zo’n alcohol in een flesje.

Het enige wat je hoeft te doen is de bovenkant van het product losmaken. Neem een wattenschijfje of wat keukenrol en wrijf de bovenste laag poeder voorzichtig weg. Spray daarna wat van de alcohol over het product heen en laat het aan de lucht drogen.

Dit kan er wel voor zorgen dat het poeder zich wat over de verpakking kan verspreiden maar eventueel losgekomen poeder kun je makkelijk wegnemen met een wattenstaafje.

Lipsticks

Klassieke lipsticks kun je ook heel erg makkelijk ontsmetten. Het is simpel: draai de lipstick omhoog alsof je hem zou aanbrengen en spray er wat ontsmettingsalcohol overheen.

Moest je geen sprayflesje in de buurt hebben zou je je lipstick ook in een schaaltje met alcohol kunnen dippen, zo ontsmetten make-up artists in winkels hun lipsticks vaak.

Heb je alleen maar liquid lipsticks die met een applicator komen? Lees dan ook zeker het volgende punt even want lipsticks met applicators zijn niet zo evident.

Producten met applicators (lipgloss, mascara, liquid lipstick, eyeliner, …)

Ik vertelde je eerder al dat droge producten heel makkelijk schoon te maken zijn omdat de bacteriën zich enkel aan de oppervlakte hechten. Helaas is dat met vloeibare producten niet het geval.

Bacteriën mengen (en vermeerderen) zich namelijk in vloeibare producten. Vloeibare producten met applicators zoals lipgloss, mascara, liquid lipstick en dergelijke zijn dan helaas ook niet schoon te maken.

Telkens je het product aanbrengt aan je lippen en de applicator weer terug in de tube brengt gaat er lucht mee in en uit de tube. Zo krijgen bacteriën vrij spel en valt er dus eigenlijk niets meer te redden.

Vloeibare producten met applicators dien je dus echt wel goed op te volgen en altijd weg te gooien wanneer de datum op de verpakking het aangeeft. Er is geen enkele manier om dit soort producten te ontsmetten.

Vloeibare producten in flesjes

Als een vloeibaar product in een (luchtdicht) flesje zit is er helemaal geen probleem. Dit soort producten zijn volledig veilig voor bacteriën en blijven dan ook ontzettend lang houdbaar als je ze in een koele, droge plaats bewaart.

Vloeibare producten in flesjes zoals foundations hoef je dus niet te ontsmetten en kan je gerust blijven gebruiken zonder zorgen.

Potloden

Potloden die je moet slijpen zijn heel makkelijk om bij te houden. Je slijpt de bacteriën als het ware gewoon weg.

Potloden die zichzelf slijpen en die je omhoog dient te draaien, daarbij kan je dat natuurlijk niet doen. Dit soort producten behandel je zoals je lipsticks: je sprayt gewoon wat alcohol over de bovenkant heen of dipt de bovenkant van het potlood in een schaaltje met alcohol.

Vloeibare producten in potjes

Deze categorie omvat alle soorten vloeibare producten die in potjes kunnen voorkomen. Denk dan aan crème blushes en highlighters, oogschaduw basissen, brow pomades en ga zo maar door.

Ook bij deze producten geldt de regel dat vloeibare producten bacteriën aantrekken en laten vermeerderen. De beste manier om dit te vermijden is door NOOIT contact te maken met je vingers maar enkel en alleen propere (!!!) kwasten te gebruiken.

Dip dus nooit direct met je vinger in zo’n potje maar gebruik gewoon een make-up kwast of maak gebruik van een spateltje. Haal wat product met het spateltje uit het potje en breng het zo aan met je vingers. Enkel op die manier kun je dit soort producten 100% veilig houden.

Zorg er ook voor dat je dit soort potjes ook altijd goed luchtdicht afsluit om zeker te zijn dat ze 1) geen bacteriën zullen bevatten en 2) dat ze ook niet zullen uitdrogen. Zo zal je veel langer plezier kunnen hebben van je product!

En natuurlijk de allerbelangrijkste regel: als iets écht niet meer te redden valt of het is zeker weten over datum of niet meer goed, gooi het dan gewoon weg.

Make-up ontsmetten is geen vrijgeleide om al je producten jarenlang te kunnen blijven gebruiken want alles moet ooit wel eens een keertje over datum raken.

Make-up is zeker geen koortslip of ooginfectie waard dus als je ook nog maar een beetje twijfelt: hou het veilig en gooi het gewoon weg!

Ontsmet jij je make-up?

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?