How to: parfum shoppen

Iedereen houdt wel van een lekker geurtje, maar het kan best lastig zijn om dé ideale geur te vinden. In de winkel ruikt het toch vaak heel anders en voor je het weet zit je vast aan een duur geurtje wat toch niet helemaal jouw ding is. Ik ben een gigantische parfumaddict plus ik heb in de parfumerie gewerkt dus het leek me wel handig om mijn tips & tricks met jullie te delen. Met deze tips kom je nooit nog buiten met een verkeerd geurtje!

Tip 1: Weet op voorhand wat je lekker vindt

Het hele parfumassortiment kan enorm overweldigend zijn. Maandelijks worden er nieuwe parfums gereleased dus na een tijd zie je door de bomen het bos niet meer. Als je dan in de winkel staat ga je te snel overweldigd raken als je niet goed voorbereid bent. Daarom is het belangrijk om op voorhand al wat te weten wat je lekker vindt. Hou je eerder van lichte frisse geurtjes met bv. citroen of sinaasappel? Of ben je meer van de zoetere fruitgeurtjes met bessen of aardbei? Misschien ben je meer het type voor een kruidigere of warmere geur met amber of muskus?

Als je niet bekend bent met geurnoten kan het wat lastig zijn om in te schatten wat je precies lekker vindt. Om hier achter te komen zou je je eigen parfums die je al hebt kunnen ontleden. Welke parfums heb je al gebruikt en vind je écht lekker? Zoek deze geurtjes op via de website Fragrantica en kijk welke geurnoten hierin zitten. Zijn er bepaalde noten die vaker voorkomen? Dan zijn dat waarschijnlijk de noten die je het lekkerst vindt.

Tip 2: Ruik niet teveel parfums in 1 sessie

Als je in de parfumerie staat heb je waarschijnlijk de neiging om zoveel mogelijk parfums in een sessie te ruiken. Probeer dit echt te vermijden! Idealiter ruik je maar tussen de 3 en de 5 geurtjes per sessie. Anders gaat je neus alle geuren door elkaar beginnen halen en kun je geen enkel parfum meer van elkaar onderscheiden.

Tip 3: Ruik aan je hand als je teveel parfum in je neus hebt

Toch teveel parfum geroken? Dan kan het helpen om eens aan jezelf te snuffelen. Klinkt als een vreemde tip maar het werkt écht. Ruik gewoon even aan de achterkant van je hand om je neus een soort van natuurlijke reset te geven.

LEES OOK: Yves Rocher Oui à L’Amour parfum

Tip 4: Laat je niks aansmeren door de verkoopster

Het klinkt misschien cliché maar ik zie het zo vaak: mensen die zich laten ompraten door een verkoopster. In de parfumerie werken de verkoopsters met een target die ze moeten halen en dat target verschilt per merk. Hierdoor kan het dus gebeuren dat verkopers bepaalde merken harder gaan pushen. Als je wat onzeker in je schoenen staat ga je je waarschijnlijk sneller laten ompraten.

Als je niet 100% zeker bent van een geurtje: koop het dan alstublieft niet. Moest je twijfelen kun je het parfum later nog altijd aanschaffen! Parfum verandert ook altijd nog na een paar uur dus probeer niet te overhaast te kopen.

Tip 5: Probeer parfum ALTIJD op je huid

De belangrijkste tip heb ik voor het laatst gehouden want dit zou je standaard moeten doen. Als je in de parfumerie staat gebruiken de verkoopsters meestal van die papieren strookjes om de geur te demonstreren. Ideaal om niet gelijk naar 20 parfums te ruiken en om een eerste indruk te krijgen van een geur. Toch zou je, als je twijfelt bij een geur, hem altijd op je huid moeten proberen.

Ieder persoon heeft een andere zuurtegraad in zijn of haar huid. Deze zuurtegraad past dus ook de geur van parfum aan, waardoor parfum bij iedere persoon anders zal ruiken. Wat bij je beste vriendin of moeder goed ruikt zal dus niet perse bij jou goed ruiken. Voor je dus overgaat tot de aanschaf van een parfum moet je hem dus áltijd op je eigen huid uittesten i.p.v. op een papieren strookje. Alleen zo kan je zeker zijn of de geur echt met jou zal matchen.

Dit waren mijn voornaamste tips om toe te passen bij het parfumshoppen. Ik heb zelf al meermaals een miskoop begaan en parfum is helaas niet goedkoop. Vaak kun je de geur na gebruik ook niet meer terugbrengen dus dan ben je gelijk veel geld kwijt. “Bezint eer ge begint” en wees dus maar lekker kritisch tijdens het shoppen! Met deze tips zul je vast wel een heerlijk parfum scoren dat goed bij je past.

Heb jij jouw signature geur al gevonden?

Share:

5 Comments

 1. November 2, 2017 / 2:43 pm

  Urgh ik ben daar echt slecht in! Ik koop meestal gewoon maar iets haha

 2. November 2, 2017 / 3:21 pm

  Ik heb twee favoriete geurtjes die ik erg vaak draag. J’Adore en Illicit. Ik ben dan ook heel herkenbaar qua geur 🙂

 3. November 2, 2017 / 5:34 pm

  Last heb ik van Topm Ford Orchid. Het ruikt echt lekker!

 4. November 3, 2017 / 2:56 pm

  Wat een goede tips! Mijn signature geur is Chloe. Zowel de originele als de fleur de parfum als de roses de chloe. Ik vind het zo’n heerlijk merk!

 5. Christine
  November 28, 2017 / 8:08 pm

  Ik heb net eentje uitgekozen bij Equivalenza die wel eens mijn signature zou kunnen worden!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?