web analytics

Serum voor de huid: wat is het en hoe werkt het?

De klassieke dag- en nachtcrèmes kennen we natuurlijk allemaal wel en gebruiken we meestal ook. Maar wist je dat je je huidverzorging eigenlijk nog verder dient uit te breiden met een serum?

Een serum is een product met specifieke eigenschappen dat je huidverzorging naar een heel nieuw niveau kan tillen. Voor ieder huidprobleem is er namelijk wel een passend serum op de markt.

Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er. Anti-aging, pigmentvlekken, een gevoelige huid, acne, een vale teint, … Kortom, de wereld van de serums is zeer uitgebreid!

Omdat het in het begin wat lastig kan zijn om je draai te vinden leek het me wel handig om een uitgebreid artikel over serums te schrijven. Hoe je ze gebruikt, waarom je ze best niet overslaat en hoe je ze precies gebruikt: je leest het allemaal hier!

Waarvoor dient een serum? Hoe gebruik je het?

Een serum is een huidverzorgingsproduct dat ontwikkeld werd om specifieke huidproblemen verder aan te pakken, bovenop de normale verzorging van een dag- of nachtcrème.

Het is dus eigenlijk een soort van aanvulling bovenop alle ‘standaard’ hydraterende producten en verschilt dus zeer sterk van persoon tot persoon. Alles hangt dus volledig af van de specifieke doelen die jij hebt voor je huid.

Je hebt verschillende soorten serums op de markt. Ze hebben verschullende functies waaronder hydratatie, verhelderen, anti-aging, het verminderen van acne en mee-eters, het opvullen van rimpels, … Kortom, voor ieder probleem heb je wel een serum.

Het verschil tussen serum en dagcrème

Het verschil tussen een serum en een dagcrème bevindt zich vooral in de consistentie.

Een dagcrème (of een nachtcrème) is vrijwel altijd dik en stevig. Een serum is dat dus niet! Bij een serum is het juist de bedoeling dat het product zeer vloeibaar en waterachtig is waardoor het sneller intrekt en als het ware de basis vormt voor alle andere dikkere huidverzorging die je achteraf aanbrengt.

Wanneer moet je een serum aanbrengen? Voor of na dagcrème?

Het wordt aanbevolen om je serum dus voor je dag- of nachtcrème aan te brengen. De algemene regel bij huidverzorging geldt dat je altijd eerst met de lichtste en meest vloeibare producten begint.

Je eindigt dus altijd met het dikste en vettigste product en dat is in de meeste gevallen dus je dag- of nachtcrème.

Ook kan je serum beter zijn werk doen als je het eerst aanbrengt aangezien veel serums een soort van basis leggen en ervoor zorgen dat je hydraterende crèmes beter hun werk kunnen doen.

Of je een serum overdag of ‘s nachts aanbrengt verschilt van product tot product. Je hebt serums die je specifiek in de ochtend of in de avond dient aan te brengen maar je hebt er ook die je meermaals per dag kunt gebruiken. Dit lees je allemaal op de verpakking van het serum in kwestie.

Welk serum is het beste voor mijn huid?

Het hangt er dus een beetje vanaf naar wat je specifiek op zoek bent.

Ben je voornamelijk op zoek naar anti-aging, dan kies je best voor een serum met retinol of antioxidanten.

Heb je last van een vale teint of een vermoeide huid? Of heb je last van pigmentvlekken? Dan kun je voor een serum kiezen dat vitamine C bevat.

Een vette huid met een oneven huidtextuur of veel onzuiverheden? Niacinamide is dan een zeer effectief ingrediënt dat je in veel serums terug kan vinden.

Met een droge en/of gevoelige huid kies je dan weer best voor een dikker serum (dat olie bevat) met ingrediënten zoals hyaluronzuur of glycerine.

Daarnaast zijn er ook een aantal serums op de markt die eigenlijk door ieder huidtype en door iedere leeftijdscategorie gebruikt kunnen worden en die altijd wel goed zijn.

Met deze serums zit je eigenlijk altijd wel goed:

  • NUXE Super Serum
  • Estee Lauder Advanced Night Repair
  • Vichy Minéral 89 serum
  • Kiehl’s Midnight Recovery concentraat
  • I’m From Rice Serum

Conclusie

Een serum dient dus om specifieke huidproblemen en klachten aan te pakken terwijl een dag- of nachtcrème eerder gericht is op algemene hydratatie en verzorging.

Beide soorten producten vullen elkaar aan dus wees zeker niet bang om ‘te veel’ te smeren. Als je je huidverzorging volledig aan wilt pakken kun je dus best beide type producten smeren.

Ieder huidtype is ook anders dus vraag gerust meer informatie bij de apotheek of dermatoloog als je specifieke vragen hebt.

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?