SPF, oftewel Sun Protection Factor, staat voor de bescherming die een product biedt tegen UVA- en UVB-stralen. Er zit vaak ook SPF in dagcrème maar de meningen zijn er nogal over verdeeld of dit effectief voldoende is.
Er zijn daarom veel vragen over het feit of een SPF in dagcrème helpt en of het daadwerkelijk voldoende beschermt in vergelijking met een klassieke zonnecrème.
In dit artikel zet ik alle informatie op een rijtje!
Waarom moet je een SPF gebruiken?
SPF in dagcrème staat voor zonbeschermingsfactor (Sun Protection Factor). Deze SPF beschermt de huid tegen schadelijke effecten van blootstelling aan de zon. De zon zendt ultraviolette (UV) stralen uit, waarvan er twee soorten belangrijk zijn: UVA en UVB.
- UVB-stralen: Deze stralen veroorzaken zonnebrand en dragen bij aan het risico op huidkanker.
- UVA-stralen: Deze dringen dieper door in de huid en zijn verantwoordelijk voor vroegtijdige veroudering van de huid, zoals rimpels en fijne lijntjes.
Je kunt het verschil goed onthouden met de regel: de A in UVA staat voor ‘aging’ en de B in UVB staat voor ‘burning’.
Het nut van een dagcrème met SPF
Een dagcrème met SPF beschermt de huid tegen deze schadelijke UV-stralen, helpt vroegtijdige veroudering te voorkomen en vermindert het risico op huidkanker.
Het dagelijks gebruik van een product met beschermingsfactor is essentieel, zelfs op bewolkte dagen, omdat UV-stralen zelfs door wolken heen kunnen dringen. Dus ook in de winter wordt het zeker aanbevolen om de huid te blijven beschermen!
Het wordt aanbevolen om een breed-spectrum SPF van minstens 30 te gebruiken. Door SPF in je dagelijkse huidverzorgingsroutine op te nemen ben je er altijd zeker van dat je toch iets smeert, zelfs op momenten dat je een echte zonnecrème vergeet aan te brengen.
Daarom is een dagcrème met SPF een low key manier om je huid toch te beschermen en het is altijd beter dan je bescherming compleet over te slaan.
Is SPF in dagcrème voldoende?
Het gebruik van een dagcrème met SPF is een goede stap om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon, maar het is mogelijk niet altijd voldoende, afhankelijk van je blootstellingsniveau en levensstijl.
Hier zijn enkele overwegingen die je zeker moet maken om te zien of het wel echt voldoende is:
- Hoeveelheid aangebrachte crème: Om de aangegeven SPF op de verpakking te bereiken, moet je voldoende crème aanbrengen. Mensen neigen er vaak naar te weinig product te gebruiken. Het wordt aanbevolen om ongeveer een theelepel voor het gezicht aan te brengen.
- Blootstellingsduur: Als je langdurig wordt blootgesteld aan de zon, vooral tijdens buitenactiviteiten, is het misschien beter om een aparte zonnebrandcrème met een hogere SPF te gebruiken. Herhaal het aanbrengen elke twee uur, vooral als je in het water bent geweest of hebt gezweet.
- Specifieke behoeften: Als je gevoelig bent voor zonneschade of een geschiedenis hebt van huidkanker, is het mogelijk dat je een hogere SPF nodig hebt dan wat standaard in dagcrèmes wordt gevonden.
- Make-up en andere producten: Als je make-up draagt, kan het zijn dat je niet genoeg dagcrème aanbrengt om de benodigde SPF te bereiken. In dat geval is het mogelijk beter om een aparte zonnebrandcrème te gebruiken voordat je make-up aanbrengt.
SPF in dagcrème kan dus zeker nuttig zijn. Het is een basismanier om je huid te beschermen en het is zeker altijd een beter alternatief dan gewoonweg niks te smeren. Ook als je doorheen de dag nog een extra zonnecrème aanbrengt zal het zijn nut wel hebben.
Echter moet je er dus wel rekening mee houden dat het niet in iedere situatie voldoende is en dat je soms best wel voor een échte zonbescherming gaat.