Tips voor een no buy

Was minder make-up shoppen ook een van jouw goede voornemens voor dit jaar? Bij mij alleszins wel. Gelukkig heb ik een aantal handige tips gevonden die zouden moeten helpen om een no buy vol te houden. Als je benieuwd bent naar mijn tips voor een no buy (of een low buy), lees dan zeker verder.

Alles staat continu in de sale en dat zal ook zo blijven

Herken je dat gevoel van “ik moet het NU kopen want het is afgeprijsd”? Wel, dat gevoel krijg je dus omdat bedrijven willen dat je je zo voelt. Door kortingen aan te bieden lijkt het wel alsof je zo snel mogelijk moet beslissen en hierdoor ga je sneller over tot impulsaankopen. Meestal zijn dat aankopen die je oftewel niet nodig hebt oftewel een complete miskoop zijn.

Volgende keer als je een goede deal ziet, bedenk je dan dat het vast en zeker opnieuw in de sale zal komen. En als je het item zo graag wou, dan had je het toch al lang zonder korting gekocht? Iets is niet meteen je geld waard omdat er korting op zit. Bedenk het zo: iets kopen met korting bespaart je geen geld aangezien je je geld nog steeds uitgeeft. Beslissen om iets niet te kopen, dát bespaart je geld!

Fix je feed

Social media staat vol met mooie beloftes, prachtige campagnefoto’s en goede deals. Als je graag minder wilt shoppen moet je er dus ook voor zorgen dat je minder last hebt van verleiding. Een voorbeeld: als je op dieet staat is het ook best om zo weinig mogelijk snacks in huis te hebben omdat je ze toch pakt op het moment dat je de verleiding voelt. Zo werkt dat met shoppen dus ook!

Vroeger bleef je gewoon weg uit de winkelstraat als je aan de verleiding wou ontsnappen maar tegenwoordig is het overal. Door je newsfeed een beetje aan te pakken kun je al heel wat ellende voorkomen. Ontvolg beautymerken op social media en eventueel ook influencers die graag té hevig willen verkopen. Hoe minder verleiding, hoe beter

Wees niet te strikt voor jezelf

Net zoals met diëten is het belangrijk om niet té strikt te zijn voor jezelf. Af en toe een cheat meal kan geen kwaad, net zoals heel af en toe iets nieuws kopen ook geen kwaad kan. Is je lievelingsmascara op en kun je hem echt niet missen? Koop hem dan gewoon.

Net zoals met alles: doe het met mate. De wereld gaat echt niet vergaan als je eens iets nieuws koopt voor jezelf. Door jezelf af en toe te belonen wordt de verleiding minder groot om ineens het halve Kruidvat leeg te shoppen eens je no buy (of low buy) er op zit.

Sinds ik deze tips zelf ben beginnen toepassen heb ik veel minder last van koopdrang. Ik koop alleen nog items als ik ze écht al voor langere periode wil of als er een van mijn vaste holy grails op is. Ik ontzeg mijzelf dus niet alles maar ik probeer alles wel goed binnen de perken te houden.

Heb jij soms last van een shopverslaving?

Share:

9 Comments

 1. January 23, 2019 / 9:59 am

  Fijne tips! Eigenlijk koop ik alles in de sale(alleen 50% korting of meer he) en wacht er serieus ook op, wellicht niet de beste methode maar toch fijn om wat te besparen.

  • January 24, 2019 / 2:40 pm

   Ja doe ik ook hoor! Dingen die ik graag (opnieuw) wil kopen, die koop ik ook meestal alleen in de sale. Maar dingen die ik nog nooit geprobeerd heb of maar ‘meh’ vind, die koop ik niet gewoon puur omdat het in de korting staat. Dit deed ik vroeger wel en dan waren het meestal altijd miskopen! 😀

 2. January 23, 2019 / 10:26 am

  Goeie tips meis! Thanks!

 3. January 23, 2019 / 2:12 pm

  Dit kwam echt op het juiste moment, weer veel te veel uitgegeven!

  • January 24, 2019 / 2:38 pm

   Herkenbaar! Januari is altijd een dure maand, haha!

 4. January 23, 2019 / 7:37 pm

  Haha, dat eerste stukje met die korting is eigenlijk wel verdomd waar! Al heb ik wel met The Body Shop dat ik sommige producten wel graag zou willen proberen, maar er niet de volle prijs voor wil betalen. Zo heb ik diverse showergels in de sale gekocht, zoals die nieuwe van Kerstcollectie, en die zijn toch een partij lekker! Maar over ‘t algemeen, vooral met kleding, is het kopen vanwege de korting. Zo psychologisch eigenlijk allemaal. Wel handige tips, ik zou echt meer verleiding moeten weerstaan, maar het blijft zó lastig, haha 🙈

  • January 24, 2019 / 2:37 pm

   Ja he! Eens ik me dat allemaal realiseerde en dacht: “oeps, ze bedotten me gewoon” ging er echt een lichtje branden bij mij, haha! Sindsdien heb ik veel minder geld uitgegeven in de sale. Al wacht ik inderdaad soms ook om bepaalde producten opnieuw te kopen tot ze in de sale staan maar dan weet ik alleszins dat het geen miskoop is 😀

 5. January 27, 2019 / 5:17 pm

  Echt hele goede tips. Ik vind het zeker beter voor mezelf om een low-buy te doen, omdat ik anders na afloop van de no-buy helemaal los ga haha en dan heeft het nog niet veel nut gehad. Bij een low-buy dan ben ik veel bewuster en denk ik veel beter na over wat ik koop en of ik het waard vind om dat juist te kopen.

  • January 28, 2019 / 6:08 pm

   Zeer herkenbaar! Als ik mezelf volledig limiteer qua aankopen, dan hou ik het gewoon echt niet lang vol en dan ga ik na afloop twee keer zo hard haha! Een low buy is dan inderdaad een stuk beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?