web analytics

Waarom je kwasten wassen zo belangrijk is

Kwasten wassen, het is en blijft een vervelend karweitje. Het is enorm tijdrovend en als ze moeten drogen ben je je kwasten ook nog eens een dag kwijt. Daarom doen veel mensen het niet graag of ze durven het al eens vergeten, wat ik zeker kan begrijpen. Toch is het enorm belangrijk om je kwasten regelmatig te wassen. Ik vertel je er vandaag alles over!

goedkoop kwasten reinigen

Ik wil hier niet het heilige boontje uithangen en gaan vertellen dat ik mijn eigen kwasten na ieder gebruik ga reinigen. Eerlijk? Daar ben ik gewoonweg veel te lui voor en ik vergeet het eerlijk gezegd ook gewoon veel te vaak. Vaak maquilleer ik me gehaast in de ochtend en dan denk je er niet aan om je kwasten te reinigen.

Als je je kwasten alleen op jezelf gebruikt is het, in mijn ogen, ook niet echt nodig om ze na ieder gebruik een diepe reiniging te geven. Als visagist is dat natuurlijk een hele andere zaak, dan moet je ze ABSOLUUT goed reinigen na ieder gebruik.

Je hoeft je make-up borstels dus niet iedere keer schoon te maken maar het is wel seperbelangrijk om het geregeld wél te doen, liefst een zo diep mogelijke reiniging.

Waarom moet je je kwasten wassen?

Allereerst is het omwille van hygiënische redenen zeer belangrijk om je kwasten regelmatig diep te reinigen. Alle make-up (ja, zelfs oogschaduw!) houdt bacteriën vast.

Telkens je je kwast in een product dipt en in contact brengt met je huid breng je bacteriën over. Je brengt bacteriën over van de producten naar je huid maar ook in de omgekeerde beweging gaan bacteriën verder.

(Oog)ontstekingen

Als bacteriën van je make-up op je huid en/of ogen terecht komen kan dit voor ontstekingen gaan zorgen. Dit is dan ook de hoofdreden waarom make-up artists zo hygiënisch te werk gaan. Als make-up artist wil je niet dat iemand een ooginfectie oploopt.

Ook kunnen bacteriën voor ontstekingen op je huid gaan zorgen. Zo kan een vieze foundationborstel bv. voor acné, mee-eters en andere huidontstekingen zorgen. Door je make-up kwasten goed te reinigen kun je dit voorkomen.Make-up bederft sneller

Ook in de omgekeerde richting kunnen vieze make-up kwasten voor problemen zorgen. Als er teveel bacteriën in je producten terechtkomen zullen deze sneller bederven, wat natuurlijk énorm zonde is van je geld en van je mooie producten.

Het helpt dus zeker wel om je make-up brushes regelmatig een grondige wasbeurt te geven. Ook een fijne tip: spray je (poeder) producten geregeld met alcohol om ze even extra te kunnen ontsmetten.

Hoe moet je je make-up kwasten wassen?

Snel reinigen

Tussendoor, tussen make-up sessies in, kun je gewone alcohol gebruiken om ze te ontsmetten en te reinigen. Dit zal de ergste kleur uit de kwasten halen en het zorgt er ook gelijk voor dat bacteriën afsterven.

Ik schreef eerder al een artikel over hoe je goedkoop kwasten kunt reinigen met alcohol. In dit artikel leg ik de hele methode uitgebreid uit!

Grondige reiniging

Om ze echt tot in het diepste van de haren te reinigen ga je toch grondiger te werk moeten gaan. Hier zijn verschillende methodes en producten voor.

Je hebt brush cleansers zoals de MAC Brush Cleanser, die speciaal gemaakt zijn om kwasten te wassen. Ze reinigen je borstels én zorgen er ook voor dat de haartjes extra verzorgd worden. Hierdoor gaan je borstels langer mee plus ze ruiken ook nog eens heerlijk!

Dit soort producten zijn vaak aan de prijzigere kant dus je zou ook voor een normale shampoo kunnen kiezen. De meeste shampoo bevat SLS, wat net iets te agressief is voor je make-up brushes. Daarom moet je altijd voor een SLS vrije shampoo kiezen of nog beter: ga voor een babyshampoo.

Sommige mensen zweren dan weer bij agressieve schoonmaakproducten zoals Dreft. Ik vind echter dat dit soort producten de hare te sterk uitdrogen en het zorgt er ook voor dat de lijm in het handvat sneller loslaat. Voor sommige mensen werkt het, ik vind het helaas toch net iets te agressief.

duo fibre brush MAC Cosmetics #186 brush

Zo zie je maar, er zijn meer dan genoeg redenen om goed voor je make-up kwasten te zorgen.

Make-up brushes wassen is misschien niet de allerleukste karwei maar het is wel broodnodig als je over je hygiëne wilt waken. Bekijk het als douchen of tanden poetsen, dat sla je toch ook niet over?

Probeer dus om je brushes vaak genoeg te reinigen, al is het slechts snel tussendoor met behulp van wat ontsmettingsalcohol.

Hoe vaak reinig jij je brushes?

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?