Ik krijg geregeld vragen binnen via social media en mail en een van de meest gestelde vragen is: Wat is het verschil tussen dagcrème en nachtcrème?
Dat is natuurlijk een zeer goede vraag want merken zijn vaak niet geheel duidelijk wat het verschil nu precies is. Ze willen natuurlijk dat je beide producten aankoopt!
Daarom wil ik jullie in dit artikel uitgebreid het het verschil tussen dagcrème en nachtcrème uitleggen. Zo kom je nooit meer voor verrassingen te staan!
Vochtinbrengende crèmes / moisturizers
Dagcrème en nachtcrème vroeger en nu
Vroeger was het standaard om twee potjes crème te gebruiken: de dagcrème voor ‘s ochtends en de nachtcrème voor ‘s avonds.
Tegenwoordig is het verschil tussen dagcrème en nachtcrème zeer miniem geworden. Er zijn namelijk steeds meer crèmes die je zowel ‘s ochtends als ‘s avonds kunt gebruiken.
Dit soort crèmes die je altijd kunt gebruiken noemen we moisturizers. Deze term komt van het Engelse ‘to moisturize’ oftewel: deze crèmes werken vochtinbrengend.
Deze crèmes zijn er voor verschillende huidtypes en komen ook in verschillende formules.
Zo heb je de iets dikkere moisturizers voor de droge huid (zoals de Nuxe Crème Fraîche de Beauté) of de gelcrèmes voor de vette huid (zoals de Vichy Aqualia Thermal Gel Crème).
Dagcrèmes met een SPF (beschermingsfactor)
Het verschil tussen dagcrème en nachtcrème
Moisturizers nemen dus het grootste deel van het beautyschap in maar ook de klassieke dag- en nachtcrèmes worden nog steeds verkocht.
Maar wat is nu precies het verschil tussen dagcrème en nachtcrème dan?
Wel, allereerst bevat een échte dagcrème iets zeer belangrijk en dat is een SPF. Een SPF is een beschermingsfactor in producten die de huid gaat beschermen tegen de zon.
De reden dat dit in dagcrèmes zit is omdat de zon natuurlijk alleen maar overdag schijnt, ‘s nachts heb je dus geen SPF nodig.
Een typische nachtcrème
Nachtcrèmes daarentegen zijn dus speciaal bedoeld om de huid te ondersteunen tijdens de nacht. ‘s Nachts als je slaapt gaat de huid zichzelf regenereren oftewel vernieuwen.
Om je huid tijdens dit proces te helpen kun je een nachtcrème gebruiken. Deze crèmes bevatten vaak anti-oxidanten die je huid nog een extra boost zullen geven.
Een dikkere crème: perfect voor ‘s nachts
Wat je ook vaak zult merken aan crèmes die vooral voor ‘s nachts verkocht worden is de dikte van de crème. Klassieke nachtcrèmes zijn vaak veel dikker dan een crème voor overdag.
Dit komt omdat niemand graag rondloopt met een dikke laag crème maar tijdens je slaap merk je daar natuurlijk vrij weinig van. Een dikkere crème boeit dan eigenlijk niet zoveel.
Maar wat met dagcrèmes zonder SPF?
En dan heb je natuurlijk ook nog een extra categorie: de crèmes die als dagcrème geadverteerd worden maar eigenlijk geen beschermingsfactor bevatten.
Je ziet in de winkel (en online) natuurlijk heel wat dagcrèmes de revue passeren. Je vraagt je waarschijnlijk dus wel af: waarom is dit dan specifiek een dagcrème als het geen SPF bevat.
Het antwoord is simpel: het is eigenlijk gewoon een moisturizer die verkocht wordt als dagcrème. Het is niet omdat er dagcrème op het label staat dat je deze ‘s nachts niet mag gebruiken.
Merken proberen marketingsgewijs mensen graag dingen wijs te maken. Door het label dag- of nachtcrème te gebruiken heb je het gevoel alsof je wel twee verschillende potjes moet hebben.
Zijn deze crèmes dan nutteloos?
Nee, natuurlijk niet. Er zijn veel mensen die zo’n crème zonder SPF verkiezen zodat ze eerst een lichte crème aan kunnen brengen om daarna voor een sterke zonbescherming te kiezen.
Je kunt dus eerst zo’n ‘dagcrème’ aanbrengen, laten intrekken en daarover een sterke zonnecrème aanbrengen. Dit is vooral aangewezen als je in de zomer voor langere tijd naar buiten gaat.
Zo, ik hoop dat ik met dit artikel het verschil tussen dagcrème en nachtcrème duidelijk heb kunnen maken.
Als je nog op zoek bent naar een dag- of nachtcrème, probeer dan zeker verschillende merken en producten eens uit.
Sommige mensen zweren bij een dag- en nachtcrème, andere mensen waaronder ikzelf smeren liever hetzelfde roduct. Het hangt natuurlijk allemaal af van waar je naar op zoek bent!