web analytics

Werken in de beautysector

Menig beautyaddict droomt ervan om in de beautysector aan de slag te gaan. Van make-up tot huidverzorging, of juist de communicatie rond de make-up… Er zijn genoeg leuke jobs in de beautysector! Ik werk sinds kort ook zelf in de sector en daarom leek het me wel eens leuk om de verschillende jobs met jullie te bespreken, zodat je ongeveer weet waar je je aan kunt verwachten als je een carrière in de beauty ambieert. Wil je graag w erken in de beautysector en ben je benieuwd naar alle (leuke) jobs? Lees dan zeker verder!

BLUSH2

(Freelance) Make-up artist

Dit is hoe het werken in de beautysector voor mij begonnen is. Ik volgde een opleiding en ging als freelancer aan de slag. Als freelancer kun je veel uiteenlopende dingen doen. Je kunt je voornamelijk toespitsen op bruidjes of op vrijgezellenavonden maar je kunt ook juist naar de editorial kant toegaan en alleen maar fotoshoots doen en extreme make-upjes.

Werken als freelancer vind ik nog steeds helemaal geweldig maar het is best een harde sector. Je bent je eigen baas dus je moet zien dat je iedere maand rond komt, zelfs als je weinig klanten hebt.

Je moet énorm hard werken en veel discipline hebben en de eerste jaren ook best veel investeren. Een goede kit is niet goedkoop en om een goed portfolio samen te stellen ga je ook vaak gratis moeten werken. Het is een geweldige job maar bereid je dus voor op veel en hard werk.

Beautysector

Verkoop

Er zijn ook make-up artists die in de verkoop werken, dus onder contract bij een winkel of keten i.p.v. op zichzelf. Ook kun je gewoon verkoopster zijn in winkel, zoals bv. bij de Ici Paris XL. Dit vind ik zelf de ideale manier om wat zekerder te worden van je skills. Je hoeft niet te investeren in eigen producten maar je leert het gamma van de winkel kennen en leert hiermee werken. Je krijgt zoveel verschillende mensen en gezichten te zien waardoor je écht veel leert.

Het is ook gewoon een dankbare job want er is niets leuker dan iemand tevreden naar huis zien gaan met een lekkere geur of een prachtige lipstick. Wat natuurlijk wel belangrijk is in de verkoop is dat je dus kunt verkopen. Je moet commercieel ingesteld zijn en je producten goed kennen!

BLUSH3

Vertegenwoordiger

De producten die in de winkel komen moeten natuurlijk ook vertegenwoordigd worden. Een vertegenwoordiger van een merk laat de nieuwe producten zien, zorgt ervoor dat de displays in de winkel er goed uit zien en dat er leuke acties op poten worden gezet.

Een vertegenwoordiger zorgt er dus voor dat een merk goed zichtbaar is en dus beter verkocht wordt. Dit is ook best een zware job want hier in België moet je perfect tweetalig zijn (en dus ook al die moeilijke termen in het Frans weten!) en je maakt lange dagen want je gaat van winkel tot winkel.PR

Producten moeten niet alleen in de winkels goed vertegenwoordigd worden, de media is ook een belangrijke factor voor een goede verkoop. Hier komt de PR bij kijken! De PR zorgt ervoor dat journalisten, bloggers en andere media op de hoogte zijn van nieuwigheden. Ze sturen persberichten (en soms samples) uit en zorgen ervoor dat er zo publiciteit gegenereerd wordt.

Als je in de PR werkt moet je echt stalen zenuwen hebben en goed kunnen omgaan met deadlines, ook moet je hier in België minstens tweetalig zijn (Nederlands/Frans) en best ook nog Engels erbij kunnen. Visueel ingesteld zijn is ook zeer belangrijk want de persberichten moeten er natuurlijk ook aantrekkelijk uitzien.

DrPierre-1

Journalistiek

Als laatste heb je natuurlijk ook nog de beautyjournalistiek. Er zijn veel magazines die een speciale beautyredactie hebben. Hier worden producten getest, besproken en gefotografeerd om zo in een blad te komen. Het is dus een beetje vergelijkbaar met een blog maar het is dus best lastig om in de journalistiek binnen te raken, al helemaal bij een groot magazine. Er gaat namelijk een hele hoop research vooraf aan het testen en het is dus echt wel hard werken!

Conclusie over werken in de beautysector:

Ik heb natuurlijk alleen nog maar in retail gewerkt en als freelancer dus over de andere jobs kan ik natuurlijk geen harde feiten geven maar ik wou ze wel graag benoemen, zodat je tenminste weet dat ze er zijn. Net zoals in alle andere sectoren is het natuurlijk hard werken!

Het is niet alleen gratis samples en make-up ontvangen of juist alleen maar met make-up bezig zijn. Als je in de verkoop staat is het belangrijk dat je verkoopt, als freelancer ben je naast make-up artist ook gewoon zakenvrouw. Onderschat alles dus zeker niet! Met een goede voorbereiding kom je al een heel eind en is het vooral héél leuk om zoveel met beauty bezig te zijn.

Zou jij graag in de beautysector werken? 

Amy
Share:

5 Comments

 1. March 10, 2016 / 8:35 am

  Ik heb 2 masterdiploma’s waar ik lang voor heb moeten studeren maar het lijkt me eerlijk gezegd gewéldig om in een parfumerie te werken en mensen op te maken 😀 ! Ik ben zelf mijn cursus visagie aan het afronden en zou het dan wel leuk vinden om in bijberoep mensen te kunnen opmaken zoals bruidjes of workshops of vrijgezellenfeestjes. Je moet er natuurlijk wel wat werk in steken om jezelf bekend te maken en een klantenbasis heb je ook niet op 1-2-3. Maar het lijkt me super :)!
  Kan me inbeelden dat het best een harde wereld is, zeker als het gaat om magazineshoots, editorials etc etc.

 2. March 10, 2016 / 8:52 am

  Ik ben een klein jaartje aan de slag gegaan als mua, maar eerlijk gezegd besefte ik al vrij snel dat ik het veel leuker vond om te schrijven over beauty en make-up. Zo is uiteindelijk ook de blog geboren en heb ik mijn echte passie gevonden.

 3. March 10, 2016 / 11:27 am

  Ik doe de opleiding bank- en verzekeringswezen, maar daar ligt mijn passie helemaal niet. Mijn passie ligt in beauty, verzorging, fashion en reizen. Ik zou het zeker tof vinden om iets in deze ‘wereld’ te doen, maar ik heb daar dus geen diploma’s voor!

 4. March 10, 2016 / 4:42 pm

  Dit zou ik ook zo graag de hele dag doen.. beetje tutten mensen mooi maken, en een zelfverzekerd gevoel geven.

 5. Saraya
  March 10, 2016 / 8:25 pm

  Leuk artikel, mensen opmaken de hele dag zou ik ook graag doen 🙂
  X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?