web analytics

Zo blijven je producten langer houdbaar

Als beautyaddicts weten we allemaal hoeveel pijn het doet als we een product moeten weggooien. Als het product volledig op is geeft het voldoening maar als we iets weg moeten gooien omdat het niet meer goed is dan is dat een vervelende zaak.

Alle producten hebben natuurlijk een houdbaarheidsdatum maar er zijn toch tips & tricks die je kunt toepassen om je beautyproducten zo hygiënisch mogelijk te houden én daardoor dus ook langer houdbaar. Zo kun je langer genieten van je mooie producten! Dit zijn mijn tips voor een lang houdbare stash:

Het verschil tussen crèmes en poeders

Het belangrijkste om te weten voor je begint is om te weten welke producten het snelst slecht worden. Vooral crèmes en vloeibare producten gaan sneller slecht worden omdat water bacteriën opneemt en deze bacteriën gaan dan verder kweken en het product sneller bederven. Poeders daarentegen kun je járen goed houden omdat je ze gewoon kunt desinfecteren met alcohol om het ‘vieze’ laagje weg te halen.

Bij vloeibare producten kan dat natuurlijk niet omdat de bacteriën versmelten met het product. Hierdoor gaat je product dus veel sneller slecht worden! Gevaarlijke producten om goed in de gaten te houden zijn: huidverzorging in potjes, lipgloss, mascara, crèmeblush, …

Opbergen

Het opbergen van je producten kan een énorm verschil maken. Veel mensen houden hun producten in de badkamer maar door het stoom en het vocht van de douche (of het bad) kan je make-up sneller gaan bederven. Je kunt je make-up en huidverzorging het best ergens op een koele en droge plaats bewaren.

Ook met parfum is het opletten geblazen. Parfum kan niet besmet raken met bacteriën maar de warmte én het zonlicht kunnen er wel voor zorgen dat de geur gaat veranderen. Wil je je parfum zo lang mogelijk bewaren? Zoek hier dan ook een koele en droge plaats voor, liefst zo goed mogelijk afgeschermd van zonlicht. Een donkere kast is hiervoor de beste optie. Geen donkere kast? Bewaar je parfum gewoon in de verpakking.

Het gebruiken van crèmes in potjes

Crèmes in potjes zijn echt een broedplaats voor bacteriën. Iedere keer dat je het potje opent komt er  lucht bij het product dat het bedervingsproces gaat versnellen. Ook durven we al eens onze handen vergeten te desinfecteren en dan gaan we dus met een ‘vieze’ vinger het potje in.

Zorg er dus voor dat je áltijd je handen wast EN desinfecteert voor je met je vingers in zo’n potje gaat. Of ga voor de extra hygiënische manier en doe het zoals de make-up artists het doen: met een oorstaafje of spateltje het product uit het potje halen. Hierdoor komen er geen bacteriën tussen de crème terecht en blijft alles hygiënisch. Zorg er ook voor dat je alles zo snel mogelijk weer luchtdicht afsluit.

Make-up in crèmevorm

Als je een nieuwe concealer in een potje hebt of je hebt bv. een palette met lipgloss gekocht, hoe breng je dat dat aan zonder het te infecteren? Door een spateltje te gebruiken. Veel make-up artists hebben zo’n mengpalette met spatel waarmee ze alle producten hygiënisch uit de verpakking kunnen halen. Geen spateltje in je stash? Dan kun je bv. ook zo’n puntige nagelvijl gebruiken. Zorg er wel voor dat, wat je ook gebruikt, het altijd gedesinfecteerd is voor je ermee in je product dipt.

Desinfecteren

Zoals ik eerder al zei is het desinfecteren van crèmes niet mogelijk maar gelukkig zijn er een heleboel andere producten wél te redden door een beetje alcohol. Bang om lipsticks te swatchen in de winkel? Gebruik dan wat alcohol om ze schoon te maken. Bij MAC doen ze dit ook altijd voordat een klant een lipstick wil aanbrengen, even deppen in een schoteltje met alcohol en de lipstick is weer klaar voor gebruik. Alcohol verdampt meteen dus het berokkent geen schade aan je lipstick.

Ook oogschaduw kun je prima schoonmaken met alcohol. Koop zo’n mini travelsize verstuiver, vul hem met alcohol van bij de apotheker en spray het over je oogschaduw heen. Even met een tissue erover heen et voila, volledig bacterievrij!

Kort samengevat: alles op een donkere en droge plaats bewaren, altijd met propere handen/propere applicator in je producten, alles meteen goed afsluiten en alcohol in huis halen. Op deze manier ga je het leven van je producten aanzienlijk kunnen verlengen zonder dat je iets weg moet gooien.

Hoe bewaar jij je producten? 

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

1 Comment

  1. Nienke
    April 8, 2018 / 3:30 pm

    Goede tips! Ik bewaar ze gewoon in mijn slaapkamer in lades, afgesloten en op een plek waar de zon niet constant op schijnt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?