Blogtips: geld verdienen met bloggen

Het is alweer een tijdje geleden dat ik nog eens een blogtips artikel had geschreven. Er zijn al meerdere onderwerpen aan bod gekomen maar het populairste onderwerp, geld verdienen met je blog, had ik nog steeds niet besproken. Ik krijg ontzettend veel vragen van nieuwe bloggers hoe je zoiets aanpakt, hoeveel je precies met bloggen kunt verdienen en hoe het zit met belastingen. Daarom heb ik besloten om er een soort FAQ van te maken zodat ik jullie zo goed mogelijk kan helpen. Wil je geld verdienen met je blog? Lees dan zeker verder.

Laat me allereerst maar eens beginnen met het feit dat het best lastig is om veel geld te verdienen met bloggen. Het zou sowieso ook geen motivatie mogen zijn om te beginnen met bloggen maar bon, dat even terzijde.

Als je op zoek bent naar het grote geld zou ik sowieso een andere weg proberen te vinden want zeker als je nu pas begint met bloggen is het vrij lastig om veel geld te verdienen met bloggen. Als je al een actieve blogger bent die al vrij lang blogt en mooie bezoekersaantallen heeft, dan kun je het zeker eens proberen om er een mooi zakcentje aan te verdienen.

Hoe kun je geld verdienen met je blog?

Goed, de meest voorkomende manieren om geld te verdienen met je blog zijn: advertorials, affiliate links, collaborations. Advertorials vind je meestal terug in de vorm van gesponsorde artikels. Een bedrijf betaalt je om of 1) links te verwerken die goed zijn voor hun SEO (zoekresultaten in Google) of 2) om naamsbekendheid te verwerven. Het hangt er dus vanaf wat het bedrijf wilt maar voor beide opdrachten word je betaald om een artikel te schrijven.

Affiliate links

Nog een veelvoorkomende manier van geld verdienen zijn affiliate links. Je schrijft je in bij een bepaalde website zoals bv. Zalando of Bol.com en gebruikt hun links op jouw website. Dit kan in de vorm van een tekst link zijn maar het kan ook een banner in je sidebar zijn. Telkens zodra iemand doorklikt via jouw link en iets koopt krijg je hier een % van als commissie. Deze percentages variëren vaak tussen de 2 en de 10%. Er zijn verschillende affiliate netwerken waaronder Daisycon, Tradetracker en Tradedoubler. Zin om per klik te werken? Neem dan een Google Adsense banner.

Collabs

Ook via collaborations met een bepaald bedrijf kun je geld verdienen. Dit wilt zeggen dat je jouw naam uitleent aan een bepaald product of dienst. Dit is meestal weggelegd voor de iets grotere bloggers maar het is ook een zeer populaire manier om geld mee te verdienen.

Kunnen beginnende bloggers ook geld verdienen?

Ook als kleine blogger kun je geld verdienen, alleen gaat dat niet zoveel zijn. Als kleinere blogger ga je niet zo snel een advertorial of collab doen maar ga je eerder terugvallen op affiliate links. Mensen gaan niet zo snel iets via jouw linkje kopen omdat ze je nog niet echt vertrouwen of geen band met je hebben. Een goede oplossing daarvoor zijn affiliate links waarbij je een klein bedrag verdient per klik.

De meeste affiliates betalen pas uit na een aankoop maar er zijn bepaalde programma’s die per klik betalen. Ik gebruikte deze techniek vroeger ook altijd en gebruikte hiervoor Shopsense. Kliks leveren meestal iets van een 3 à 4 cent op. Het is niet veel maar het is iets natuurlijk!

Hoe ben je er zelf mee begonnen?

Zoals ik bij de vorige al vraag al vertelde ben ik begonnen met Shopsense banners. Ik schreef vroeger veel meer over fashion dus als ik dan een wishlist postte dan linkte ik deze items met zo’n affiliate link. Hiermee verdiende ik misschien 2 euro per maand maar het was tenminste iets. Na drie maanden bloggen ben ik dan benaderd door een webshop om iets over hun te schrijven tegen betaling. Ik heb in al die tijd dat ik blog zelden zelf een bedrijf benaderd, anders komen ze meestal gewoon naar mij toe.

Mijn wijze raad is: benader nooit zelf een bedrijf tenzij je echt een goed concept hebt. Weet waar je blog voor staat, ken je lezers en zoek vooral uit wat jij voor het bedrijf kunt betekenen. Zorg ervoor dat jouw doelgroep en hun doelgroep overeen komen, dat is zeer belangrijk. Geloof in je concept en schrijf een uitgebreide mail. Schrijf geen mailtje à la “Ik heb een blog en ik wil een advertorial schrijven” maar leg een duidelijk concept voor.

Kun jij leven van je blog?

Ik kan er helaas niet van leven. In Nederland zijn er wel genoeg bloggers die ervan kunnen leven en in België zijn er misschien een paar (zoals Sofie van Fashionata). Denk eraan: in België is het zeker niet evident om full-time te bloggen. Als zelfstandige in hoofdberoep ben je namelijk enorm veel kwijt per jaar aan lasten en andere bijdragen! Moest je van je blog graag een bedrijfje maken zou ik sowieso eerst zien dat je een min. bedrag maandelijks verdient én ook zeker in bijberoep gaat. Anders ga je jezelf alleen maar in de problemen werken.

Conclusie

Zoals ik eerder al zei: begin niet met bloggen vanwege het geld want dan kom je jezelf serieus tegen. Ik maak helaas teveel kosten om er een deftig inkomen uit te halen. Denk aan het aankopen van materiaal, mijn hosting die betaald moeten worden, … Verder heb je nog andere onkosten: treintickets voor persevents, verzendkosten bij winacties, producten die ik aankoop om te reviewen, … Het is een leuk bijberoep maar er komt zeer veel bij kijken! Het is dus geen snelle en makkelijke manier om veel geld te verdienen.

Wil jij graag geld verdienen met je blog? Of verdien je al geld? 

Share:

10 Comments

 1. August 23, 2015 / 8:05 am

  Ik verdien ook geen massa’s geld met bloggen, maar af en toe komt er wel een leuk zakcentje binnen. Ik hoor vaak mensen die zeggen: ‘Oh leuk, nu ga ik ook bloggen om geld te verdienen en gratis producten te krijgen’ en dan probeer ik meteen uit te leggen dat dat absoluut niet de juiste instelling is! 🙂

 2. August 23, 2015 / 10:07 am

  Wij verdienen nog geen geld met onze blog, maar dat hoeft ook niet 🙂 Wel leuk om te lezen wat de verschillende mogelijkheden zijn!

 3. August 23, 2015 / 10:20 am

  Heel interessant artikel. Ik ben nog geen jaar geleden begonnen met mijn blog en verdien er niks aan (heb ook niet bezoekers). Maar dat hoeft niet, ik doe het voor het plezier.

 4. jeapiebel
  August 23, 2015 / 10:28 am

  Ik lees graag je blog tips. Het zijn leuke tips maar het valt inderdaad tegen als ik weet hoeveel je per jaar mee verdiend. Je moet het echt leuk vinden en niet voor het geld doen, dat hoor ik vaker 🙂 Ik hoor niemand echt oprecht vertellen hoeveel ze echt verdienen. Door deze post te lezen is het veel duidelijker. Bedankt!

 5. August 23, 2015 / 12:24 pm

  Bij mij is het voornamelijk producten die ik opgestuurd krijg en heel af en toe eens een artikel tegen een vergoeding. Ik doe het ook alleen maar als het echt bij mijn blog past. De kosten zijn ook inderdaad nog steeds hoger dan de verdiensten. Wel heb ik toevallig een tijdje terug mijn eerste betaling van Google Adsense ontvangen.

 6. Bjarne-Vidar
  August 23, 2015 / 3:46 pm

  Eindelijk! Dit is het eerste artikel dat ik lees over geldverdienen met bloggen waar iedereen wat aan heeft. Duidelijk en leuk geschreven!

 7. Nienke
  August 23, 2015 / 3:52 pm

  Handig artikel!

 8. August 23, 2015 / 5:38 pm

  Handig artikel! Je verdient er best veel mee per jaar! Leuk dat je het met ons wilt delen.

 9. beautifulday4makeup
  August 24, 2015 / 11:00 am

  Ik verdien niet veel met mijn blog, maar ik vind dat dan ook niet nodig. Gelukkig mag ik wel af en toe producten testen voor mijn blog

 10. August 27, 2015 / 10:18 pm

  Ik vind dit heel erg nuttige tips! Veel beter dan “schrijf zeker eens zelf een bedrijf aan!”. Het is leuk dat jij je eigen ervaringen deelt 🙂 Zelf verdien ik geen geld aan mijn blog, wat op zich ook niet hoeft. Het is tenslotte een hobby en inderdaad is het niet makkelijk om daar in BE je beroep van te maken, al zou ik graag willen :-)!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?