Blogtips: WordPress x mijn layout (FAQ)

Bloggen brengt een heleboel dingen met zich mee. Je hebt een platform nodig om op te bloggen (Blogger of WordPress), je hebt een host nodig en je moet op zoek gaan naar een mooie layout. Ik blog ondertussen al een hele tijd op gehoste WordPress en omdat ik de laatste tijd wat vragen kreeg omtrent WordPress en mijn layout leek het me wel handig om een Frequently Asked Questions te posten. In deze FAQ ga ik jullie alles vertellen over WordPress, plugins, layouts en hosting.

MAC

Waarom heb je voor WordPress gekozen?
Ik vind de interface van WordPress overzichtelijker en ik heb overzicht nodig als ik mij wil concentreren. Ik vond de interface van Blogger ook gewoon te schreeuwerig, haha. WordPress is meer grijs/zwart qua layout en Blogger is oranje/wit. Qua gebruiksgemak vind ik WordPress ook niet zo moeilijk t.o.v. Blogger dus daar wou ik het zeker niet voor laten.

Wat is het verschil tussen WordPress.com en WordPress.org?
Wordpress.com is de gratis versie van WordPress. Dan krijg je ook een domeinnaam a la thepinkperfectionist.wordpress.com bijvoorbeeld. Ik heb vroeger een WordPress.com blog gehad en dan zit je vast aan een standaard layout. Bij WordPress.org, de gehoste en betalende versie, kun je zelf layouts uploaden en widgets gebruiken. Hierdoor kun je je website volledig personaliseren en die mogelijkheid heb je bij WordPress.com helaas niet.

 photo Antwerpen-3_zpszbkq1246.png

Waar is je WordPress gehost?
Ik zit al sinds begin 2013 bij Antagonist, een Nederlandse webhost. Ik betaal rond de 85 euro per jaar omdat ik voor het Unlimited pakket gekozen heb. Dan hoef ik mijn mailbox niet iedere week leeg te maken en kan ik foto’s ook gewoon op de site uploaden. Ik heb ook ongelimiteerde bandbreedte waardoor ik nog genoeg speling heb voor als de site nog gaat groeien.

Ik ben op zich wel tevreden bij Antagonist. Er is een klantenservice via mail maar ook via Twitter kun je bij hun terecht en je krijgt vrij snel antwoord. Als de servers uitliggen wordt er ook gewoon ‘s nachts aan gewerkt dus echt grote problemen heb ik nog niet gehad. Mijn site ligt wel geregeld uit (denk 2 à 3 keer per maand) maar meestal duurt het max. een halfuurtje. Soms is het maar een kleine storing van 5 min dus ik kan eigenlijk niet klagen.

 photo Mei-favorieten-1_zps0vnzgad8.png

Heb je je layout zelf gemaakt of gekocht?
Way back in het begin van TPP had ik zelf eens een layout gemaakt met Artiseer maar hier zaten enorm veel fouten in. Mijn koloms waren trouwens ook nog eens te klein waardoor ik geen advertenties of social media buttons kon plaatsen. Ik besloot dus maar gewoon een layout te kopen zodat ik eindelijk een goede layout had die ook mobiele telefoons en tablets ondersteunde.

Ik heb mijn layout bij ShinyMagic op Etsy gekocht en heb iets van een € 34 betaald. Hiervoor kreeg ik een zip-bestand in de plaats met daarin de layout, de lettertypes die bij de layout hoorde, een header én een kladblokbestand met alle uitleg. Ik vond het echt geen geld als je ziet wat je er allemaal voor in de plaats krijgt. Ik had mijn thema dan ook op 10 minuten tijd volledig geïnstalleerd en 2 jaar later ben ik nog steeds tevreden.

Welke plugins gebruik je?

Ik gebruik nog steeds dezelfde plugins als in het begin en die kun je terugvinden in dit artikel.

 photo Blushing-Heart-2_zpslldo2iou.png

Ik hoop jullie bij deze wat meer geïnformeerd te hebben over alles wat er behind the scenes gebeurt. Een website runnen is best even zoeken in het begin maar als je bij een goede hosting zit dan komt alles vanzelf wel in orde. Ook bij layouts is het soms handig om gewoon wat geld te investeren zodat je daarna altijd hulp kunt vragen, al helemaal als je zelf geen held bent met coderen. Ik ben in ieder geval tevreden met WordPress, mijn hosting en mijn layout.

Heb jij nog vragen over het bloggen? Stel ze dan in de comments!

12 Comments

 1. June 19, 2015 / 7:55 am

  Leuk te lezen! Ben er toevallig nu mee bezig mijn layout te veranderen! Ik heb een een nieuwe gekocht, maar heb jij nog tips mbt het overzetten? Waar je goed op moet letten?

  • Amy
   Author
   June 19, 2015 / 10:26 am

   Backups backups backups! Zelfs als ik plugins update of kleine aanpassingen doe zorg ik ervoor dat ik altijd een backup klaar heb staan voor het geval dat er iets fout gaat. Ook kopieer ik mijn hele codering even in Notepad zodat ik altijd alles terug kan herstellen indien het foutloopt! Ook doe ik alleen aanpassingen tijdens de werkuren zodat ik weet dat ik mijn host kan contacteren moest het nodig zijn đŸ˜€

 2. June 19, 2015 / 9:52 am

  Ik vind het altijd leuk om andermans tips e.d. te lezen!
  Toevallig heb ik pas mijn layout veranderd en mijn theme komt ook van Etsy.

 3. beautifulday4makeup
  June 19, 2015 / 9:54 am

  Ik vind de layout van wordpress ook lekker simpel

 4. June 19, 2015 / 11:10 am

  Echt een heel erg fijn en duidelijk artikel. Ik vind de host nog best goed klinken, daar ga ik me eens in verdiepen.

 5. Denise
  June 19, 2015 / 11:54 am

  Heel handig artikel, dankjewel! Ik denk er ook over om naar WordPress.org over te gaan stappen!

 6. June 19, 2015 / 1:11 pm

  Ik vind het zo vervelend dat ik bij WordPress.com geen plugins kan installeren. Ik wil echt graag Google Analytics en iets om mijn SEO te verbetern, maar dat kan dus niet met WordPress.com.. Weet jij of je je blog van WordPress.com kan overzetten naar WordPress.org?

  • jeapiebel
   August 17, 2015 / 5:35 pm

   Zeker Rowan, je kunt wordpress.com overzetten naar wordpress.org. Je kunt zelf van blogger overzetten naar wordpress.

 7. jouvence
  June 19, 2015 / 10:15 pm

  erg leuk Ă©n handig om te lezen ♥ xx

 8. June 21, 2015 / 10:49 am

  Dit is een artikel waar je echt wel wat mee bent als je op zoek bent naar info over dit onderwerp!

 9. June 23, 2015 / 10:43 am

  Antagonist, ik ga eens kijken. Bij mijn webhost zit in no time alles vol. Zeker als ik te grote foto’s upload. Bedankt voor de tips!

 10. jeapiebel
  August 17, 2015 / 5:30 pm

  Ik ben op je blog voor de eerste keer en vind je blogtips heel erg leuk om te lezen ondanks dat ik al best veel al gelezen had. Ik blog zelf pas twee maanden en ik heb ook voor wordpress gekozen na wat onderzoek en heb ook alles zelf gedaan plus heel veel plugin gebruikt đŸ˜‰ Het duurt ongeveer anderhalf maand voor dat ik tevreden ben en nu ben ik super blij met mijn blog ondanks dat er nog niet veel bezoekers zijn. Het komt wel, hoop ik …hihi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?