Zo begin je een blog: mijn blogtips

In mijn blogtips serie bespreek ik iedere keer een bloggerelateerd onderwerp. Hoe krijg je meer views, hoe organiseer je een winactie, welke plugins moet je echt hebben enz. Een onderwerp dat ik nog niet besproken heb is hoe je nu eigenlijk met zo’n blog begint. Ik krijg die vraag tegenwoordig wel vaker te horen, zowel van vrienden als van lezers. Daarom wil ik in dit artikel mijn tips geven over hoe ik het gedaan heb! Zo begin je een blog:

Potlood-4

WordPress of Blogger?

Het eerste punt bij het beginnen van een blog is het kiezen van een platform waarop je wilt bloggen. Er zijn veel verschillende platforms maar de twee bekendste (en gemakkelijkste) zijn WordPress en Blogger. Bij Blogger heb je dan een blogspot.com link, bij WordPress kun je kiezen of je een gehoste website neemt of via WordPress.com gaat bloggen. Bloggen via WordPress.com is gratis maar dan heb je ook een wordpress.com link. Blog je via een gehoste WordPress.org? Dan heb je een link zoals die van mij, kun je plugins downloaden én kun je je eigen thema uploaden.

Gratis of met een host?

Zoals ik dus al zei: er zit een groot verschil tussen een gratis en een gehoste blog. Weet je niet zo goed of bloggen iets voor jou is, dan is het uiteraard gek om er veel geld aan uit te geven. Ik betaal jaarlijks € 150 voor mijn hosting dus als je geen inkomsten uit je blog haalt of niet weet of je het leuk gaat vinden, begin dan gerust met de gratis optie. De nadelen hieraan zijn dus dat je geen plugins kunt downloaden en ook geen eigen thema kunt uploaden. Je hangt dus vast aan een standaard thema en je kunt het niet customizen naar je eigen smaak. Je kunt ook geen programma’s koppelen zoals Google Analytics.

Vind je het wel heel leuk dan kun je gerust altijd voor een hosting gaan. Ik zit bij Antagonist en betaal dus redelijk veel maar er zijn ook goedkopere hostings. Ook binnen Antagonist heb je goedkopere pakketten! Als je pas begint met bloggen heb je niet zoveel bandbreedte nodig en kun je dus een goedkoper pakket gebruiken. Eens je bezoekers omhoog gaan kun je dan, meestal tegen een korting, wel nog upgraden.

Favorieten-mei-2

De layout

Als je een blog hebt via Blogger of WordPress.org kun je dus zelf een layout of theme uploaden. Je kunt dit zelf in elkaar zetten als je goed kunt coderen maar je kunt ook iemand inhuren om dat te doen. Iemand inhuren is vaak vrij duur (kan snel oplopen tot 200-300 euro) maar dan ben je wel zeker dat je een unieke layout hebt die niemand anders heeft. Ik ga zelf meestal voor de middenweg: ik koop vaak een thema via Etsy. Deze thema’s variëren van 10 tot 60 euro meestal en dan ben je zeker dat ze goed in elkaar zitten. Ik heb tot nu toe altijd rond de € 30 betaald voor al mijn thema’s. Op Etsy kun je zowel thema’s voor Blogger als voor WordPress kopen!

Social media

Social media is tegenwoordig ook énorm belangrijk geworden in de blogwereld. Dit was nog niet zo belangrijk toen ik begon maar tegenwoordig kun je niet meer zonder Instagram en Facebook. Als je gelijk van in het begin start met deze kanalen ben je gelijk mee en hoef je later geen inhaalbeweging meer te maken. Start je social media kanalen dus tegelijkertijd met je blog en vermeld ze dan ook op je blog. Laat ook via je eigen privé kanalen weten dat je een blog hebt, dan heb je gelijk al een basis! Je familie en vrienden zijn normaal altijd je eerste publiek en van daaruit kan het snel gaan.

Preview-mei-2

Hoe heb ik het gedaan?

Mijn vorige blog (in 2011-2012) had ik samen met iemand anders. We waren begonnen via de gratis WordPress (WordPress.com) en ik vond het echt verschrikkelijk. Je had alle basisfuncties en het was ideaal om het platform te leren kennen maar je had zo weinig mogelijkheden. Onze layout zag er hetzelfde uit als alle andere blogs en we werden vaak door adverteerders geweigerd omdat we een .wordpress.com adres hadden. Daarna ben ik op mijzelf begonnen en The Pink Perfectionist is het resultaat daarvan.

Doordat ik wist dat ik bloggen zo leuk vond wist ik al dat ik WordPress.org wou gebruiken. Ik bestelde mijn pakket 26 februari 2013 bij Antagonist en betaalde indertijd € 35. Ik heb toen zelf een layout in elkaar gezet om zo weinig mogelijk kosten te hebben maar dat was ook niet optimaal. Toen heb ik maar een layout gekocht via Etsy voor een € 30 en was alles geoptimaliseerd. Mijn blog werd goed gevonden via Google, de layout was ook op mobiele apparaten te gebruiken en lezers bleven terugkomen.

Only You Mini Oogschaduw Palet

Dit zijn dus een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een blog wilt starten. Toch wil ik jullie meegeven dat de beste manier om te bloggen gewoon beginnen is! Start een blog, kijk of je het leuk vindt en begin desnoods opnieuw. Lukt het niet zo goed via Blogger? Maak dan een blog aan via WordPress. Bloggen is geen rocket science, je moet er vooral veel plezier in hebben. Zoek uit wat voor jou het beste werkt, begin er gewoon mee en geniet vooral! Bloggen is ideale manier om jouw mening en visie met de wereld te delen.

Heb jij al een blog? Zo ja, hoe ben jij ooit begonnen? 

Share:

3 Comments

 1. Nienke Hilbrands
  July 7, 2016 / 3:40 pm

  Heel handig voor mensen die een blog willen beginnen!

 2. Saraya
  July 7, 2016 / 8:30 pm

  Handige tips voor mensen die een blog willen beginnen 🙂
  X

 3. July 7, 2016 / 8:32 pm

  Leuke tips! En inderdaad: gewoon lekker beginnen en uitproberen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?