Tips voor een succesvolle blog

Ik krijg geregeld mails in mijn inbox met blogvragen. Hoe zorg je ervoor dat je blog gelezen wordt? Hoe kun je ervoor zorgen dat je blog bekender wordt? Ik zou nu niet durven beweren dat ik een mega succesvolle blog heb maar door mijn jarenlange ervaring heb ik hier en daar wel wat tips opgevangen die zeker kunnen helpen. Daarom geef ik jullie vandaag mijn tips voor een succesvolle blog!

Een goed begin is veel waard

Een van de beste tips voor een succesvolle blog is het hebben van een goede basis. Natuurlijk kun je ook een blog beginnen op WordPress.com maar als je het professioneel wil aanpakken is het best om een eigen domein te voorzien. Staat niet alleen professioneler maar je kunt er ook gewoon meer kanten mee uit.

Op een eigen domein (met o.a. Blogger of WordPress.org) kun je je eigen thema’s toevoegen en aanpassen, widgets toevoegen, plugins gebruiken, … In het begin lijkt het allemaal best wel lastig maar eens je jezelf er wat in verdiept ga je blij zijn dat je deze stap gezet hebt. Plugins en widgets maken het bloggen juist een stuk makkelijker!

> Lees ook: Zo begin je een blog

Denk niet dat de lezers vanzelf komen

Bloggen lijkt zo makkelijk: je schrijft een artikel, gooit het online en je verwacht dan dat de lezers automatisch gaan komen. Helaas werkt het zo niet, lezers hebben een duwtje in de juiste richting nodig. Daarom is het belangrijk om ‘out there’ te zijn. Promoot je blog zoveel je maar kan, maar wel altijd op een nette en niet-spammerige manier.

Je kunt je lezers op verschillende manieren bereiken:

 • via Google d.m.v. SEO (Search Engine Optimization)
 • via social media
 • via mond-tot-mond reclame

SEO is een compleet ander verhaal waar ik later nog wel over zal uitwijden aangezien het een complete categorie op zichzelf is. Onder social media versta ik o.a. kanalen zoals Facebook, Twitter en Instagram. Ook het bekendmaken van je blog bij vrienden en familie kan een stevige boost geven!

Pinterest

Sinds ik Pinterest extra ben gaan inzetten voor mijn blog zijn mijn bezoekersaantallen drastisch de lucht ingeschoten. Vaak aanzien mensen Pinterest ook als een social media platform maar niets is minder waar! Pinterest is in essentie ook gewoon een zoekmachine zoals Google. Mensen gaan op Pinterest op zoek naar inspiratie, DIY’s, How to’s, … En daar kun je als blogger dus enorm veel gebruik van maken!

Zorg ervoor dat je artikels ook op Pinterest gevonden kunnen worden. Gebruik goede en passende keywords, een langwerpige verticale foto en pin deze foto’s op passende borden.

Meer weten over Pinterest? Lees dan ook mijn “Meer bezoekers via Pinterest” artikel waarin ik mijn Pinterestmethode uit de doeken doe.

Ik wou dat ik jullie een groot geheim kon verklappen maar dat kan ik helaas niet. Achter een succesvolle blog schuilt helaas veel meer dan je denkt, met voornamelijk vooral heel veel tijd. Er zijn bloggers die overnight succes kennen of die viraal gaan maar dat is bij 99% helaas niet het geval.

Daarom is mijn belangrijkste tip: heb geduld en blijf hard werken. Sommige bloggers gaan nu eenmaal sneller (of trager) dan anderen en daar is niets mis mee. Blijf goede content voorzien, zorg voor voldoende promotie en pluk hier later de vruchten van!

Heb jij nog een goede blogtip?

Share:

4 Comments

 1. Roos
  March 5, 2019 / 1:47 pm

  Leuk artikel!

  • March 7, 2019 / 2:42 pm

   Dankjewel! Hopelijk heb je er veel nuttige tips uit kunnen halen.

 2. March 20, 2019 / 9:44 pm

  Zeker een fijn artikel, ik pas zelf al veel toe, maar ik heb al heel lang een eigen blog/website, dus voor mij was het al wel bekend. Maar hulp bij reclame maken op Pinterest is wel heel erg welkom, dus ik duik even in dat artikel nu 🙂

 3. March 24, 2019 / 7:09 pm

  Wat een fijn artikel zeg en hele goede tips. Ik ga eens je artikel over Pinterest lezen, ik ben erg benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?