web analytics

6 tips om dieper te slapen

Word jij vaak slaperig of futloos wakker? Dan heb je misschien niet diep genoeg geslapen. In diepe slaap herstel je namelijk van de afgelopen dag en bouw je weer energie op voor de volgende. Heb je behoefte aan meer diepe slaap? In dit artikel lees je tips voor hoe je dit voor elkaar krijgt.

Slaapfases

Iedere nacht maak je een slaapcyclus door, die zich meestal ongeveer vijf keer herhaalt: inslapen, lichte slaap, diepe slaap en droomslaap. Vaak breng je ‘s nachts vooral tijd door in lichte slaap. Daarna is voor velen diepe slaap de meest voorkomende fase. Van hieruit is het het lastigst om wakker te worden.

Hoe diep je slaapt, verandert gedurende de nacht. Het hangt af van de fase waarin je slaap zich bevindt en hoe lang deze fase duurt. Het verschilt per persoon en ook per nacht hoeveel nachtrust je doorbrengt in welke fase.

Als je ‘s nachts weleens een sporthorloge draagt, kun je hieraan vaak aflezen hoe je geslapen hebt. Merk je dat je weinig diep slaapt? Dan kunnen de volgende tips je helpen.

1. Vermijd alcoholgebruik

Na het drinken van alcohol val je vaak lekker snel in slaap. Maar dat het ook goed zou zijn voor je nachtrust, is helaas niet het geval. Door alcohol slaap je namelijk minder diep. Je wordt doorheen de nacht sneller en vaker wakker, waardoor je minder slaapt. Daarnaast word je met een kater natuurlijk ook niet echt fit wakker in de ochtend.

2. Geen beeldschermen vlak voor het slapen

Iedere dag kijk je naar beeldschermen, of dat nu een computerscherm, smartphone, tablet of televisie is. Om ervoor te zorgen dat je goed slaapt, vermijd je die beeldschermen het beste voor het slapengaan. Ze geven namelijk blauw licht af, wat de aanmaak van melatonine remt. Dit stofje zorgt ervoor dat je makkelijk in slaap valt.

Zit jij weleens voor je werk tot laat achter een computer? Dan is het een idee om een blauwlichtbril te overwegen. Hiermee beperk je de effecten die het schermlicht hebben op je nachtrust.

3. Duisternis en daglicht

Neem overdag voldoende daglicht tot je, en zorg ervoor dat je slaapkamer goed donker is. Zo weet je lichaam het beste wanneer het tijd is om te slapen, en wanneer het juist tijd is om wakker te zijn.

4. Juiste beddengoed

Om goed te slapen, is het juiste beddengoed van groot belang. Niets zo vervelend als zwetend wakker worden omdat je onder een te dik dekbed slaapt. Wissel dus per seizoen tussen een zomer, lente/herfst en winterdekbed en kies voor ademende materialen zoals katoen of bamboe voor je dekbedovertrek.

5. Gebruik een losse wekker

Als je goed wilt slapen, is ook het gebruik van een losse wekker een aanrader. Hierdoor kun je je smartphone in een andere ruimte laten liggen. Je raakt dan niet afgeleid van meldingen of oproepen en pakt niet voor het slapengaan of direct bij het opstaan je mobiele telefoon. Ook dit bevordert je nachtrust.

6. Slaapdagboek bijhouden

Merk je dat je heel onregelmatig slaapt? Misschien is het bijhouden van een slaapdagboek dan wat voor jou. Dit helpt bij het herkennen van een patroon en kan ervoor zorgen dat je merkt waardoor je soms minder goed slaapt.

Mocht je voor langere tijd last hebben van slaapproblemen, dan kan je dit dagboek ook gebruiken om naar de dokter te gaan. De dokter kan je dan helpen om een beter beeld te krijgen van waar het door komt en hoe je dit op kan lossen.

Algemene slaaptips

Misschien zijn het voor jou open deuren, maar algemene slaaptips zijn belangrijk om te herhalen. Deze kunnen ook helpen bij het krijgen van inzicht in waardoor je niet of weinig diep slaapt:

  • drink geen cafeïnehoudende dranken in de avond
  • sport overdag of begin van de avond
  • houd een duidelijk slaapritme aan

Hopelijk helpen de slaaptips uit dit artikel jou aan een betere nachtrust. Dit draagt bij aan een gezonde lifestyle en geeft je veel energie!

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?