web analytics

Fitness doel #1: Conditie opbouwen

In het artikel over mijn fitness doelen had ik het al gehad over het opbouwen van conditie. Mijn conditie is énorm slecht geworden de laatste tijd, zo erg dat het mijn gezondheid wel degelijk beïnvloedt. Ik vond het dus dringend tijd om mijn slechte conditie aan te pakken. Een marathon zal ik waarschijnlijk nooit lopen maar als er beterschap in zit is het voor mij alvast goed. Ik wil jullie daarom wat meer vertellen over mijn plannen en doelen!

Waarom conditie opbouwen?

In het vorige artikel had ik al kort iets verteld over mijn aandoening in mijn benen. Lipoedeem is een aandoening waarbij de vocht- en vethuishouding in je lichaam helemaal verstoord is. Ik ben ervoor in behandeling en ik draag steunkousen om er voor te zorgen dat mijn benen niet zwaar en pijnlijk aanvoelen. Door deze aandoening is de spierkracht in mijn benen ook enorm slecht geworden en zijn niet alle sporten evident voor mij. Bij mij zit het vocht en het vet vooral rond mijn knieën, wat zaken zoals lopen nogal bemoeilijkt. Mijn kinesitherapeut heeft me dus ook ten strengste afgeraden om te gaan lopen of joggen.

De meeste mensen gaan helaas wel lopen of joggen om hun conditie op te bouwen, iets wat ik dus niet mag. Ik moest dus op zoek naar andere manieren om efficiënt aan mijn conditie te werken, zonder nog meer last te krijgen van mijn benen. Ook was ik op zoek naar iets wat ik aangenaam vond om te doen zodat ik het ook effectief kon volhouden. Inmiddels heb ik wel een aantal zaken gevonden die mij écht geholpen hebben en hopelijk nog meer zullen helpen in de toekomst.

Buiten sporten

Ik woon in een vrij rustige buurt dus dat ik buiten zou gaan sporten was voor mij zeer evident. Het vertoeven in de natuur vind ik echt heerlijk, al hou ik mijn hooikoortsspray wel altijd in de hand, haha! Buiten lopen was dus geen optie maar gelukkig zijn er nog andere leuke dingen die je kunt doen.

Ik begon allereerst gewoon met wandelen want wandelen is niet moeilijk, niet té intensief en het is lekker ontspannend. Stiekem vind ik het ook gewoon ideaal om Pokémon Go te spelen want ja, ik speel het nog altijd! Wandelen is op zich niet echt ideaal om conditie mee op te bouwen maar ik wou liever traag beginnen. Ik wou gewoon IETS doen i.p.v. altijd op de bank te hangen. Wandelen was dus een goed begin voor mij.

Ook fietsen vind ik enorm leuk om te doen, zeker lange fietstochten op een goede fiets langs kleine veldwegen. Er zijn ook enorm veel heuvels in de buurt dus ik krijg er gelijk een stevige workout bij tijdens het fietsen! Als het beter weer is vind ik het ook altijd leuk om er iets extra aan te koppelen zoals bv. een picknick. Ik ben nog op zoek naar een leuk rieten fietsmandje zodat ik mijn eten makkelijker mee kan nemen. Deze kan je bijvoorbeeld kopen bij www.Bikester.be.

Afwisseling

We wonen nog altijd in België dus buiten sporten is niet altijd even simpel. Ik probeer regen ook gewoon zoveel mogelijk te mijden dus soms is binnen sporten de enige optie. Ook is het gewoon leuker om buiten en binnen sporten met elkaar af te wisselen.

Binnen doe ik vaak dingen zoals HIIT training, wat staat voor High Intensity Interval Training. Dit wil zeggen dat je korte intense momenten afwisselt met langere momenten die rustiger zijn. Dit kun je op een hometrainer, loopband of crosstrainer doen. Ik heb zelf een crosstrainer in huis en ik vind het echt heerlijk!

Ook springtouwen vind ik erg leuk om te doen en dit kan zowel binnen als buiten. Buiten is het natuurlijk leuker met een mooi uitzicht maar ook binnen gaat het prima. Het is lekker intens en je gaat er écht goed van zweten. Sinds ik geregeld aan springtouwen doe is mijn conditie aanzienlijk verbeterd.

Heb jij nog tips voor mij? Welke sport(en) doe jij? 

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

4 Comments

 1. May 12, 2017 / 3:43 pm

  Ik doe niks van sport maar sta wel de hele dag recht op het werk en vind dat al vermoeiend genoeg XD
  En je tips geven? Vooral doen waar je jezelf goed bij voelt 🙂

  Ilona

 2. Christine
  May 13, 2017 / 1:10 pm

  Ik doe krachttraining & cardio in de fitness en thuis doe ik yoga, ik wil binnenkort terug gaan zwemmen en misschien dansen of zumba!

 3. Mieke
  May 19, 2017 / 8:47 pm

  Pff, lipoedeem 😔 Dat wens ik niemand toe. Al moet ik toegeven dat het fijn is om een lotgenote te hebben gevonden.
  Ik vraag me wel af of touwspringen wel zo goed is voor je knieën? Ik wou graag een crosstrainer, maar mijn kinesiste raadt me dat af. Fietsen zou beter zijn omdat je dan niet rechtop staat.
  Voor mij hoeft het niet te warm te worden: dan zwellen mijn benen/voeten/armen en buik op en dat doet geen deugd..

  • Amy Hermans
   Author
   May 20, 2017 / 6:30 pm

   @Mieke: Nee voor je knieën is het inderdaad niet super! Daarom zorg ik ervoor dat ik echt stevige sportschoenen aan heb en het op zo’n zacht mogelijk oppervlak doe (zoals bv. in de tuin). Ook doe ik het ook zeker niet te lang! En nee inderdaad, bij mij begint het vocht er ook al goed in te lopen met dit warme weer 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?