web analytics

Kant-en-klare maaltijden: gezond of ongezond?

Het is lastig om altijd maar alle ballen in de lucht te houden. Hierdoor schieten de belangrijkste dingen er nog weleens bij in. Denk bijvoorbeeld aan gezond eten. Een kant-en-klare maaltijd biedt dan dé oplossing. Even opwarmen en eten maar. Maar is een kant-en-klare maaltijd eigenlijk wel zo gezond? De meningen blijken verdeeld te zijn. Daarom gaan we hier in dit artikel wat dieper op in.

Wat maakt een maaltijd gezond?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden is het eerst belangrijk om te kijken naar wat een maaltijd nu eigenlijk gezond maakt. Dit hangt volledig af van de samenstelling en de verhouding tussen belangrijke voedingsstoffen, gezonde hoeveelheid calorieën, enzovoorts. Over het algemeen voldoen standaard kant-en-klare maaltijden uit de supermarkten hier niet aan. Ze bevatten vaak veel kunstmatige toevoegingen en extra veel zout en calorieën. Incidenteel zal dat geen problemen opleveren voor de gezondheid. Wanneer deze maaltijden op structurele basis worden genuttigd, kan dit echter wel problemen geven.

Dit betekent echter niet dat alle kant en klare maaltijden ongezond zijn. Er zijn ook heel veel gezonde alternatieven voor de exemplaren uit de supermarkt. Goed voorbeeld zijn bijvoorbeeld de maaltijden van factormeals. Deze maaltijden worden stuk voor stuk gemaakt door chefs en bevatten enkel verse ingrediënten en gezonde voedingsstoffen. Bovendien zijn ze geschikt voor verschillende diëten. Bijvoorbeeld wanneer je enkel ketogeen eet, vegetariër of vegan bent. Die veelzijdigheid maakt dat deze maaltijden een prima vervanger zijn voor het zelf bereiden van een maaltijd. Het is even gezond, biedt voldoende inspiratie en bespaart je veel tijd.

Waar let je op als je een kant-en-klare maaltijd koopt?

Er zit dus een groot verschil in de kwaliteit van een kant-en-klare maaltijd. Dit kan het best lastig maken om de juiste keuze te maken. De beste manier om gezonde maaltijden te kopen is door dit bij een erkende fabrikant te doen, zoals bijvoorbeeld bij Factormeals. Koop je deze toch in de supermarkt? Dan is het belangrijk om zelf goed te weten waar je op moet letten. We zetten hieronder de belangrijkste aandachtspunten op een rij:

  • Vergelijk verschillende maaltijden door de etiketten onder de loep te nemen. Hier zie je precies welke ingrediënten en kunstmatige toevoegingen in de maaltijd zitten. Kies voor een maaltijd met het minste zout en het minste verzadigd vet. Ook kun je eventueel letten op de calorieën. Een gezonde hoeveelheid calorieën voor een avondmaal ligt tussen de 500 en 700.
  • Voeg eventueel zelf extra groente toe. Wat vaak zichtbaar is bij kant-en-klare maaltijden uit de supermarkt is dat er veel te weinig groente wordt toegevoegd. Hierdoor kom je structureel voedingsstoffen tekort. Maak daarom bij de maaltijd eventueel nog een salade of voeg wat extra rauwkost toe.
  • Kies voor een maaltijd met zoveel mogelijk volkoren producten. Vermijd witte rijst of witte pasta. Tegenwoordig zijn er genoeg maaltijden die enkel met aardappel, zilvervliesrijst en volkoren pasta worden gemaakt. Door hierop te letten, zorg je ervoor dat je meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?