web analytics

Originele geboortekaartjes ontwerpen: hoe begin je eraan?

Als toekomstige ouder krijg je een eindeloze to-dolijst aan taken die je moet afvinken, waaronder ook het geboortekaartje uitkiezen. Daarmee kondig je de komst van je kindje aan en heb je later een mooie herinnering om te koesteren. Het ultieme, unieke kaartje ontwerpen lijkt onbegonnen werk, maar met deze tips ben je al een heel eind verder.   

Kaartjes zelf maken of laten ontwerpen 

Er bestaan tegenwoordig heel wat webshops waar je zelf geboortekaartjes kan opmaken met ontwerptools. Enerzijds kan je aan de slag gaan met een bestaand sjabloon dat je dan helemaal naar je eigen hand zet. Anderzijds kan je met een blanco kaartje beginnen en de artiest in jezelf naar boven halen. In beide gevallen eindig je gegarandeerd met een mooi kaartje naar je eigen smaak. 

Als je zelf wat creativiteit mist of de taak liever uit handen geeft, kan je de kaartjes ook laten ontwerpen door een professional. Grafische vormgevers kennen de ontwerp- en drukregels en kunnen jouw ideeën omtoveren tot een origineel kaartje. Bovendien geven ze je advies over het lettertype, papierformaat en kleurenpalet.  

Hippe stijlen en thema’s 

Je zal ongetwijfeld moeilijke knopen moeten doorhakken wanneer je de stijl bepaalt. Ga je voor zacht of mat papier, letters met goud- of zilverfolie en rechte of ronde hoeken? Geboortekaartjes komen in alle kleuren, vormen en stijlen. Vooraleer je keuzes maakt, kan je je laten inspireren door huidige trends en populaire ontwerpen. Zo zie je dat minimalistische, avontuurlijke en aquarel- of retrokaartjes erg trendy zijn.

Heel wat ouders voegen bovendien een persoonlijke toets toe zoals een foto van de pasgeborene, een leuk gedichtje of een knipoog naar oudere broers en zussen. Om je kaartje nog net dat tikkeltje meer te geven, kan je het laten printen op hout of velours in plaats van gewoon papier. 

Geboortekaartjes volgens het geslacht 

Weet je op voorhand al het geslacht? Dat kan je al helpen om bepaalde ontwerpkeuzes te maken. De kleur onthult in een oogopslag namelijk al het geslacht. Zo kiezen mensen bij geboortekaartjes voor meisjes vaak voor rooskleurige elementen, bij jongens gaat de voorkeur traditioneel dan weer uit naar blauw. Als je het geslacht nog niet kent of de traditie liever achterwege laat, zijn neutrale kleuren zoals geel, groen en bruin ideaal.  

Praktische tips 

Hoe meer voorbereiding je voor de geboorte doet, hoe minder zorgen je hebt tijdens de kraamperiode. Dat geldt ook voor de geboortekaartjes. Zo is het geen slecht idee om vooraf al eens een proefdruk te bestellen. De digitale en geprinte versie kunnen immers erg verschillen. Door een modelkaartje te laten maken, kan je het design en de kleuren nog tijdig aanpassen of spelfouten vermijden. 

Ten slotte bestel je best ook al enveloppen en voorzie je die van adressen en postzegels. De uitgerekende datum is slechts een inschatting en de baby kan dus vroeger komen. Dan hoef je na de geboorte enkel nog de naam, datum en het gewicht door te geven en kunnen de kaartjes zo snel mogelijk de deur uit. 

 

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?