Geld besparen tijdens het cadeaushoppen

Het eindejaar is een gezellige en vrolijke tijd. Veel feestjes, diners en gezellig samen zijn met vrienden en familie. Helaas worden dit soort gelegenheden ook vaak kostelijk aangezien je jezelf blauw betaalt aan cadeautjes. Zelf deed ik dat andere jaren ook altijd maar sinds kort heb ik ervoor gekozen om alles beter te plannen zodat je toch nog mooie cadeautjes hebt zonder dat je hele budget er gelijk door is. Je hoeft dus niet in te boeten op kwaliteit maar je moet gewoon slim shoppen. Dit zijn mijn tips:

Nina-1

Weet op voorhand wat je gaat kopen

Ik werk natuurlijk zelf bij de parfumerie en er komen énorm veel mensen dagelijks over de vloer om cadeautjes te shoppen. Mama, papa, geliefde of beste vriendin, … Er worden cadeautjes gezocht voor iedereen. Als je niet goed weet wat je gaat kopen durf je misschien al wel eens met het duurste cadeau vertrekken óf juist met teveel cadeaus, juist omdat je niet goed weet wat je mee moet nemen en gaat twijfelen. Daarom is het heel belangrijk dat je voor het shoppen al eens goed nadenkt wat je gaat kopen. Maak op voorhand een lijstje met de personen waarvoor je gaat shoppen en bedenk dan al eens goed wat je gaat kopen.

Op die manier kun je ook heel goed zien hoeveel geld je ongeveer uit gaat geven. Neem je geld in cash mee en zorg ervoor dat je niet over je budget gaat. Aangezien je op voorhand al goed nagedacht hebt hoef je niet meer te twijfelen in de winkel en ga je ook niet over je budget!

15629_75181_b_900px42382_65_42382_65

Spreek op voorhand een bedrag af

Als je een grote familie hebt waarbij je bv. lootjes trekt omdat je niet iedereen iets kan geven, zorg er dan voor dat er duidelijke afspraken gemaakt worden. Lootjes trekken is een leuke manier waarop je zeker bent dat iedereen iets leuk krijgt maar het kan al gauw gênant worden. Als jij met een cadeautje van € 5 komt en je ondertussen een duur cadeau krijgt, dat is natuurlijk niet zo handig. Spreek daarom op voorhand een duidelijk bedrag af. Dat verpest misschien een deel van de verrassing maar liever dat dan dat er ruzie van komt, toch? Het is ook gewoon handig zodat je gelijk weet wat je kosten gaan zijn.

43376m_z

Begin op voorhand!

Dit lijkt misschien heel obvious maar geloof me, énorm veel mensen gaan nog last minute shoppen. Vaak zijn de 20e tot de 24e december de drukste dagen in de winkels omdat iedereen op het laatste nippertje nog inkopen komt doen. Resultaat? Veel items zijn al uitverkocht en meestal zijn dat dan de items met de scherpste prijs of met de beste aanbiedingen. In de parfumerie heb je vaak van die geschenkkoffers waarbij je bovenop het parfum nog wat extra’s gratis krijgt, voor exact dezelfde prijs als de geur. Dit soort koffers vliegen de deur uit en dan kun je op het laatste moment nog extra geld gaan spenderen. Of de items die op je lijstje stonden zijn niet meer verkrijgbaar en je moet nog snel snel iets anders zoeken, wat meestal nog een pak duurder uitvalt.

Het bespaart je ook gewoon een hele hoop stress om op voorhand te beginnen. Nu is eigenlijk de beste periode om je kerstaankopen te doen! Alles is al in ‘promotie’ omdat het december is maar er is nog genoeg voorraad omdat de grote storm nog moet passeren. Het is ook altijd handig voor moest je iets vergeten zijn, dan heb je nog tijd genoeg om je foutje recht te zetten.

Novdec-preview-1

DIY’s

Niets is zo leuk als een persoonlijk cadeautje. Voor de beautylover kun je misschien wat bruisballen maken, voor iemand die graag snoept kun je misschien wel wat cupcakes bakken. De meeste mensen appreciëren zo’n lieve cadeaus wel en gaan hier veel blijer mee zijn dan met een gekocht cadeau, juist omdat er zoveel liefde en moeite in steekt. Koop je toch liever iets, dan kun je natuurlijk ook altijd iets handgemaakt toevoegen als extra.

Dit waren mijn tips om wat geld te kunnen besparen als het op cadeautjes shoppen aankomt. Kort samengevat: weet op voorhand wat je koopt zodat je je niet laat verleiden tot extra’s, weet wat voor budget je hebt, begin op voorhand en wees niet bang om zelfgemaakte dingen weg te geven.

Ben jij al begonnen met het shoppen voor cadeaus? 

Share:

7 Comments

 1. jeapiebel
  December 2, 2015 / 7:56 am

  Als je inderdaad niet oplet kan je flink bedrag oplopen bij cadeaus aankoop. Dus het is goed om een plan te hebben. Een persoonlijk DIY cadeautje is ook zeker een goed idee.

 2. December 2, 2015 / 7:57 am

  Hele goede tips! Thanks for sharing.

 3. December 2, 2015 / 9:39 am

  Leuke tips! Wij spreken altijd van te voren een bedrag af, dat is wel zo handig vind ik!

 4. December 2, 2015 / 9:49 am

  Ik koop soms al maanden van te voren iets, als het in de aanbieding is 😉 Waarom wachten en dan meer betalen, als je het voor 30% minder al in huis kan hebben 😉

 5. Jana
  December 2, 2015 / 12:50 pm

  Dit zijn echt exact de tips die ik zelf ook zou geven en die wij binnen ons gezin ook gebruiken. Ik moet altijd studeren voor de kerstperiode dus alleen al daarom beginnen we altijd vroeg genoeg met het kopen van cadeautjes. In september hebben we al lotojes getrokken!

 6. December 2, 2015 / 2:18 pm

  Ik neem mezelf elk jaar voor om op tijd te beginnen maar het komt er niet echt van 🙁

 7. Saraya
  December 2, 2015 / 9:53 pm

  Goede tips, wij trekken iedere jaar lootjes en spreken we het bedrag af zo vermijd je inderdaad ruzie’s 🙂
  X

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?