web analytics

Tips voor beginnen met fotograferen van een professional

Goed dat je op deze pagina bent gekomen als je wilt beginnen met fotograferen. Als je webshops met fotografiebenodigdheden bekijkt, dan zie je hoe veel keus is er. Van spiegelreflex en mirrorless tot compact camera. Bij de spiegelreflex of mirrorless camera’s komen ook de lenzen, ook wel objectieven genoemd er nog bij. Allemaal met hun eigen specificaties en gebruiksdoel. Om je wegwijs te maken, en je te helpen om te beginnen met fotograferen, lees je een aantal tips die professionele fotografen je zullen geven.

1. Wat voor fotograaf of videograaf ben jij?

De eerste tip bij beginnen met fotografie is bepalen wat voor fotograaf je bent. Of ben je een videograaf? Dit zal namelijk bepalen wat voor camera en accessoires je nodig hebt. Als videograaf of sportfotograaf wil je een camera met zeer snelle autofocus. Wil je het nachtleven fotograferen? Dan heb je baat bij een camera met hoge iso waardes en een lens met een groot diafragma. Goed onthouden, een groot diafragma betekent een grote lensopening en dus lichtere foto’s in donkere omstandigheden. Een klein nummer, zoals 1.2, staat voor een grote lensopening. Lees verder voor meer tips bij de camera kopen.

2. Een goede camera kopen

Als je begint met fotograferen, staar je dan niet blind op de specificaties. Uiteraard zal een duurdere camera betere beelden maken dan een goedkope camera, maar daar gaat het bij beginnen met fotograferen nog niet om. Het belangrijkste is gebruiksgemak en het leren werken met een camera. Letterlijk: de wereld door een lens bekijken. Een Hasselblad zal mooiere foto’s maken dan een Sony Alpha, maar deze eerst genoemde is peperduur, heel groot en ingewikkelder om te gebruiken. Als beginner heb je dus meer aan een handzame camera. Compact camera’s zijn voor mensen die foto’s willen maken of vakantie, niet echt voor fotografen. Je kunt namelijk de lens, het objectief, niet wisselen. Daarnaast zijn de instelmogelijkheden kleiner. Je kunt beter voor een spiegelreflex camera of mirrorless camera gaan. Over de keuze tussen beide in de volgende alinea meer.

3. Spiegelreflex of mirrorless

Beide maken prachtige foto’s, maar wat is het verschil? Een SPIEGELreflex camera heeft een spiegel. Een mirrorless camera, zoals de naam al zegt, heeft dit niet. Het voordeel hiervan is dat, met een adapter, makkelijk oude objectieven op jouw digitale camera gebruikt kunnen worden. Zeker voor de creatieve fotograaf of fotograaf op een budget een aanrader. Oud ‘glas’ koop je voor weinig en deze lenzen geven hele originele effecten. Kwaliteit tussen spiegelreflex en mirrorless verschilt tegenwoordig niet veel meer. Beide even proberen zal je snel het antwoord geven.

4. Benodigde accessoires

Wil je voedselfotograaf worden? Productfoto’s maken of ander studiowerk doen? Investeer dan in fotolampen. Dit kunnen voor statische onderwerpen prima fotolampen met continu licht zijn. Voor portretten zul je meer aan goede externe flitsers hebben. Koop er altijd drie om een onderwerp goed te belichten en schaduwen weg te nemen. Ga je buiten fotograferen? Omdat je adventure fotograaf wil worden of natuurfotograaf? Dan heb je enorm veel baat bij een polarisatie- en uv-filter. Dit geeft je foto’s meteen een professionele look.

Spiekbriefje objectieven

  • 50 mm = meest overeenkomend met hoe je oog de werkelijkheid ziet. Goede allround lens.
  • 35 tot 50 mm = portretten en landschappen.
  • Alles onder de 35 = groothoek; goed voor landschappen, minder handig voor portretten.
  • 50 – 135 = portretlens, dus niet praktisch voor landschappen. Je moet ver van je onderwerp afstaan.
  • Alles boven de 135 = telelens; handig voor sport- en natuurfotograaf die objecten op afstand willen fotograferen.

5. Eindeloos oefenen

Zelfs professionals oefenen nog iedere dag. Je kunt niet verwachten dat je meteen de beste fotograaf bent. Schep plezier uit het creatieve proces en speel met kleuren, compositie, onderwerpen en de instellingen van je camera.

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?