web analytics

Urineverlies tijdens het sporten: waarom het gebeurt en wat je eraan kunt doen

Heb je ooit tijdens het sporten plotseling wat urine verloren? Je bent niet alleen. Het is namelijk een veel voorkomend, maar niet vaak besproken probleem. Veel mensen vinden het gênant om het hier over te hebben. Toch is het belangrijk om het taboe te doorbreken. Laten we dit onderwerp daarom uit de schaduw halen. De beste manier om dit te doen is door te begrijpen waarom het  gebeurt, en belangrijker nog, wat je eraan kunt doen. Van TENA Lady tot bekkenbodemoefeningen – er zijn gelukkig talloze oplossingen zodat je onbezorgd kunt sporten!

Wat veroorzaakt het?

Urineverlies tijdens fysieke activiteit, ook wel inspanningsincontinentie genoemd, komt vaker voor dan je zou denken. Het wordt veroorzaakt door een drukverhoging in de buik tijdens inspanning, waardoor de urinebuis wordt samengedrukt en urine kan ontsnappen. Dit kan worden veroorzaakt door factoren als zwangerschap en bevalling, leeftijd, en zelfs bepaalde sporten die extra druk uitoefenen op de bekkenbodem.

Het taboe doorbreken

Hoewel het een ongemakkelijk onderwerp kan zijn, is het belangrijk om te weten dat je niet alleen bent en dat er hulp beschikbaar is. Het is een veel voorkomende bijkomstigheid van het ouder worden of een bijproduct van het moederschap. Maar dit neemt niet weg dat het vervelend is en, net als bij elk ander gezondheidsprobleem, zorg en aandacht verdient. Een van de makkelijkste hulpmiddelen is het gebruik van incontinentiemateriaal, zoals van Tena. Deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, voor zowel mannen als vrouwen.

Wat kan je eraan doen?

Naast incontinentiemateriaal zijn er verschillende behandelingen die je kunt proberen om urineverlies tijdens het sporten te verminderen:

  • Bekkenbodemoefeningen: Regelmatige bekkenbodemoefeningen kunnen de spieren versterken die helpen bij het controleren van de blaas.

  • Verandering van levensstijl: Verminder de inname van diuretica zoals cafeïne en alcohol, die de blaas kunnen irriteren en incontinentie kunnen verergeren.

  • Professionele hulp: Fysiotherapie, medicatie of zelfs chirurgie kan soms nodig zijn. Het belangrijkste is om dit te bespreken met je huisarts of een bekkenbodemspecialist.

Incontinentie tijdens het sporten kan een vervelend obstakel vormen, maar laat je er niet door ontmoedigen! Het is een veel voorkomend probleem met een breed scala aan behandelingsmogelijkheden. Van simpele aanpassingen aan je levensstijl en oefeningen tot professionele hulp, er is altijd een weg naar verbetering. Onthoud dat je niet alleen bent in deze strijd en dat het oké is om hulp te vragen. Zet je schaamte opzij en neem de controle over je gezondheid en welzijn weer in handen.

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?