web analytics

Werken GABA supplementen tegen slapeloosheid?

De kwaliteit van de slaap speelt een belangrijke rol in zoveel aspecten van ons leven. Van onze stemming, geestelijke gezondheid en hersenfuncties tot ons immuunsysteem, hartgezondheid en meer. Er is een reden waarom artsen 8 uur slaap per nacht aanraden.

Maar ondanks hoe essentieel een goede nachtrust is, worstelen veel Nederlanders met slapeloosheid. Als je nachtelijke yoga, melatonine en elk ander slaapmiddel uit het boekje hebt geprobeerd, en je kunt ‘s nachts nog steeds niet uitslapen, dan is er nog iets dat je kunt proberen: GABA supplementen bijvoorbeeld.

Gamma-aminoboterzuur

Gamma-aminoboterzuur is een aminozuur dat van nature in het lichaam voorkomt en een kalmerend effect heeft. GABA wordt vaak genomen als voedingssupplement, maar het heeft een staat van dienst waaruit blijkt dat het een goed alternatief slaapmiddel kan zijn voor melatonine.

GABA beïnvloedt alleen de vroege slaapfasen en geeft je daardoor ‘s morgens een wakkerder gevoel (sommige mensen zeggen dat populaire slaapsupplementen zoals melatonine hen suf maken). Hoewel er beperkt onderzoek is gedaan, leveren de kleine studies die zijn uitgevoerd positieve resultaten op die laten zien dat GABA het proberen waard kan zijn als je niet in slaap kunt vallen.

Hoe werkt GABA dan precies?

GABA is een neurotransmitter die van nature voorkomt in de hersenen en zelfs in sommige voedingsmiddelen zoals tomaten en sojabonen. Het is een remmende neurotransmitter die chemische signalen in het centrale zenuwstelsel blokkeert en de hersenactiviteit vermindert. GABA kan kalmte in het lichaam helpen bevorderen en helpt de hyperactiviteit van zenuwcellen te reguleren bij angst, bezorgdheid of stress.

Het wordt tegenwoordig vaak verkocht als voedingssupplement, maar de effecten van GABA kunnen ook ten goede komen aan mensen die moeite hebben om in slaap te vallen.

GABA innemen voor de slaap

Alleen of met andere natuurlijke slaapmiddelen ingenomen, helpen GABA supplementen bij het aanpakken van angst, stress en overactieve hersenen, drie belangrijke boosdoeners die het moeilijk maken om in slaap te vallen. Het kalmerende effect brengt de geest in een ontspannen toestand, zodat je in de juiste stemming bent om in slaap te vallen.

Lage GABA-niveaus zijn in verband gebracht met slaaptekort, want uit één onderzoek bleek dat deelnemers met slapeloosheid 30% lagere GABA-niveaus in hun systeem hadden. Uit een ander kleinschalig onderzoek met volwassenen van middelbare leeftijd bleek dat het innemen van 300 mg GABA voor het slapen gaan gedurende minstens een week de slaaplatentie (de tijd die nodig is om in slaap te vallen) kan verminderen.

Er is geen degelijk onderzoek dat aantoont dat GABA de slaapefficiëntie (kwaliteit van de slaap en de langzame golfslaap) helpt, maar de resultaten van de studie toonden aan dat het slaperigheid kan bevorderen omdat het de vroege slaapstadia beïnvloedt.  Een ander voordeel is dat je je de volgende ochtend niet slaperig voelt zoals bij sommige slaappillen.

Tips voor het innemen van GABA

  1. GABA kan worden ingenomen als supplement of als poeder in je eten.
  2. Neem GABA 30 tot 60 minuten voor het slapen gaan in voor de beste resultaten (blijkt uit onderzoek).
  3. Volg de doseringsinstructies en houd bij hoeveel en hoe vaak je GABA inneemt.
  4. Gebruik een slaapdagboek om je slaapkwaliteit te documenteren, zodat je patronen en mogelijke bijwerkingen kunt vaststellen terwijl je de effectiviteit van GABA bijhoudt.
  5. GABA komt van nature voor in gefermenteerd voedsel zoals kimchi, zuurdesem, sake en moerbeibier.
  6. Praat altijd met je arts voordat je GABA of andere nieuwe supplementen neemt.

Mogelijke GABA bijwerkingen

Er zijn geen ernstige bijwerkingen bekend bij inname van GABA in kleine doses uit slaap- of voedingssupplementen. Heel soms hebben mensen echter buikpijn of hoofdpijn gemeld. Hoge niveaus van GABA in de hersenen worden in verband gebracht met slaperigheid overdag, en een klein aantal mensen meldt slaperigheid na inname van GABA.

Mensen met een hoger risico op een negatieve reactie of bijwerkingen van GABA zijn onder andere:

Zwangere vrouwen

Personen jonger dan 18 jaar

Mensen die recepten nemen voor hoge bloeddruk

Mensen die anti-seizuur medicijnen gebruiken

Andere voordelen van GABA: stress en angst

Hoewel het onderzoek nog beperkt is, komen er steeds meer gegevens die GABA ondersteunen als een verlichter van stress en angst. Hoewel het verlichten van angst en stress voor het slapen gaan niet lichtvaardig moet worden opgevat, omdat het de slaapvertraging en de algehele slaapkwaliteit aanzienlijk kan beïnvloeden. Een onderzoek uit 2012 toonde aan dat GABA na 30 minuten innemen hielp om stress bij de deelnemers te verlichten.

GABA supplementen, die je gewoon online kunt kopen bij Vitamines.com, kunnen dus het proberen waard zijn als je op zoek bent naar natuurlijke stressverlagers of je slaap wilt bevorderen. Maar zoals bij alle supplementen: onderzoek eerst eventuele onderliggende problemen die een slecht slaapritme veroorzaken.

 

Amy Hermans

Hallo, ik ben Amy en de blogger achter The Pink Perfectionist! Als make-up artist en verkoopster heb ik veel bijgeleerd over make-up en huidverzorging.

Hier op mijn blog deel ik al mijn tips en tricks die ik doorheen de jaren heb mogen ontdekken. Ook laat ik geregeld nieuwe producten zien die ik persoonlijk uit heb getest! Zo ben je altijd zeker van een onafhankelijke review.

Find me on: Web | Instagram | Facebook

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Looking for Something?